(14.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, nechci číst celý text usnesení nebo návrh usnesení, který vám předkládám, protože předpokládám, že jste ho všichni obdrželi do lavic. V každém případě tedy o něm budeme hlasovat, o návrhu, který máte k dispozici a ve kterém je seznam všech dosavadních pozorovatelů, které tímto usnesením jmenujeme poslanci Evropského parlamentu. Tento text bude předmětem hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu tedy končím. Předpokládám, že ani teď nechtějí jak navrhovatel, tak zpravodaj využít svého práva závěrečného slova. Pokusím se vás všechny přivolat.

Budeme hlasovat o návrhu, který přednesl předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek. Ještě chvilku počkám.

Domnívám se, že můžu zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 246 z přítomných 173 poslanců pro návrh hlasovalo 138, proti jeden. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji paní místopředsedkyni Kupčové.

 

Dalším bodem našeho dnešního programu je bod

 

91.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb.,
o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 2/1969 Sb.,
o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů
státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 510/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala ministryně zdravotnictví Marie Součková a také zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví paní poslankyně Lucie Talmanová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 510/2.

V této chvíli otevírám rozpravu ve třetím čtením. Nemám tady písemné přihlášky, takže se ptám, kdo se hlásí do této rozpravy ve třetím čtení, ve kterém lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických a podobně. Ještě jednou se ptám, kdo chce něco z podobných úprav v rámci rozpravy ve třetím čtení navrhnout. Pokud se ale nikdo nehlásí, tak rozpravu končím.

Zeptám se paní ministryně, jestli ještě chce něco přednést. Nechce. Ani zpravodajka.

V tom případě bychom měli hlasovat o pozměňovacích návrzích. Poprosím paní poslankyni Talmanovou, aby nám sdělila, jak budeme postupovat, a vedla nás v tomto hlasování. Prosím o klid. Máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji. Pane předsedo, dámy a pánové, k tomuto vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, byly předloženy dva pozměňovací návrhy. První je pozměňovací návrh usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Máte ho ve sněmovním tisku 510/2 uveden pod bodem A. Má dva body, 1 a 2, ale domnívám se, že jsou oba dva hlasovatelné najednou. A poté byly předneseny pozměňovací návrhy ve druhém čtení. Opět jsou to pozměňovací návrhy moje, poslankyně Talmanové, pod bodem 1 a 2. A tady bych navrhovala hlasovat každý zvlášť.

Nejprve bychom hlasovali pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, bod 1 i 2. Jsem přesvědčena, že můžeme hlasovat najednou. A poté pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení, jsou uvedeny pod písmenem B, a bod 1 a 2 zvlášť. Až se vypořádáme s pozměňovacími návrhy, můžeme hlasovat o zákonu jako o celku. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám. Ptám se, jestli někdo zpochybňuje postup, který navrhla paní zpravodajka. Má někdo námitky proti postupu, který tady byl řečen? Pokud tedy ne, tak si myslím, že můžeme hlasovat tak, jak jste uvedla. Prosím vás, abyste říkala, o čem budeme hlasovat. Pak se k tomu vyjádříte a nechám hlasovat.

Ještě zazvoním, že se hlasuje. Všechny prosím o soustředění. Ještě vás všechny odhlásím. Prosím, abyste se znovu přihlásili. Budeme hlasovat. Co bude první návrh, o kterém budeme hlasovat?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem A, a to najednou A1 i A2.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko paní ministryně? (Souhlas.) Stanovisko paní poslankyně? (Také souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 247. Z přítomných 167 pro hlasovalo 163, proti žádný. Tento návrh byl přijat.

 

Dále budeme hlasovat?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Pozměňovací návrh uvedený pod písmenem B1.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní ministryně? (Nesouhlas.) Paní zpravodajka? (Souhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 248. Z přítomných 167 pro hlasovalo 47, proti 101. Tento návrh nebyl přijat.

 

Další návrh?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Pod písmenem B2.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní ministryně? (Nesouhlas. Zpravodajka souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 249. Z přítomných 168 pro hlasovalo 50, proti 98. Tento návrh nebyl přijat.

 

Ještě do toho sdělím, že pan poslanec Šplíchal má náhradní kartu č. 23.

Ptám se, jestli je další návrh na hlasování.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vypořádali jsme se se všemi předloženými pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám za to, že stejný názor mají všichni ostatní. Není o čem hlasovat a můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 510, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování o tomto textu usnesení. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 250. Z přítomných 169 pro hlasovalo 167, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni, děkuji paní zpravodajce a končím projednávání bodu č. 91.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP