(10.20 hodin)
(pokračuje Langer)

A evropský zatýkací rozkaz a odpor vůči němu není výzvou všem zločincům světa, aby přišli sem a skrývali se před spravedlností. Náš odpor a naše výhrady vůči němu jsou naopak signálem občanům České republiky, že jsou hodnoty, jsou práva garantovaná Listinou lidských práv a svobod, která jsou nám asi vážnější, dražší a cennější, než je požadavek Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Nyní místopředseda vlády Stanislav Gross, poté ještě pan ministr spravedlnosti Karel Čermák. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, nechtěl jsem se do této debaty příliš zapojovat, protože jsem měl pocit, že to spíše bude debata na úrovni, která by odpovídala tomu, co projednáváme, to znamená na úrovni, která se bude týkat spíše případných ústavních výhrad a nepůjde příliš do praktické roviny. Ale pokud jsme se dostali do pozice, že tady jsou uváděny praktické příklady, že nic nebrání tomu, aby když český občan něco spáchal v zahraničí, aby byl postaven před soud a spravedlivě byl vykonán proces a případný trest, tak bych prostě chtěl všechny, kteří toto říkají, uvést přece jen trošku do reality.

Řekněte mi, jak může probíhat spravedlivý proces s někým, kdo spáchá trestný čin, i kdyby to byla třeba vražda, někde ve Francii, a ten trestný čin se bude soudit tady a bude se vyšetřovat tady. Jak náročné to bude pro důkazní řízení. Všichni svědci budou muset jezdit sem do Prahy. Nikdo sem nepojede, nikdo sem svědčit nepůjde, protože dostat svědky k soudnímu líčení, k řízení přípravnému, je tak obtížné už dnes, když se koná řízení tady, v České republice, pro trestný čin, který se stane tady u nás, že nepřijetí tohoto podle mého názoru zcela jednoznačně v praxi bude mít ten dopad, že řadu trestných činů nepůjde postihnout, protože prostě to řízení v České republice z praktických důvodů se nebude moci dotáhnout do konce, protože prostě dokazování bude natolik obtížné, že to bude pro pachatele natolik výhodné, že nedojde k odsuzujícím rozsudkům a spravedlivému procesu, aby byla zjištěna všechna pro a proti.

Takže bych byl velmi rád, kdyby při této argumentaci se spíše zůstalo asi v té ústavní rovině. Já rozumím problémům, o kterých se tady debatuje, a jsou to vážné věci, určitě je nechci snižovat. Ale pokud se to začne dostávat do této čistě praktické roviny, tak musím upozornit na to, že jsou desítky a stovky případů, kdy občané České republiky jsou velmi důvodně podezřelí, že spáchali nějaký trestný čin v zahraničí, že tamní orgány vedou řízení, požádají o právní pomoc, ale mělo-li by se řízení konat tady v České republice, tak prostě z praktických důvodů ho nepůjde dotáhnout do konce. A já prostě nevidím důvodu, proč bychom takovýmto způsobem měli bránit průchodu spravedlnosti.

Nemám pochybnosti o tom, že snad soudní a justiční instituce, policejní instituce v členských zemích Evropské unie jsou a budou v nějaké méně důvěryhodné roli, než jsou orgány v České republice. Myslím si, že se to opravdu dostává trochu do roviny jiné, než by to mělo být, a odpusťte mi, že jsem tady potřeboval říci těch pár slov.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. S faktickou poznámkou místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, obávám se, že pan ministr vnitra nepoužil zrovna ten nejvhodnější příklad, protože my v takto citovaném případě můžeme či nemusíme si vyžádat předání toho trestního řízení do České republiky, můžeme a nemusíme vyčkat, až bude trestní řízení skončeno, až proběhne soud, a teprve následně můžeme a nemusíme požádat o možnost výkonu trestu odnětí svobody českého občana v České republice. Takže prosím, když už chceme uvádět přesné případy, tak uvádějme opravdu takové případy, ve kterých nemůže dojít k pochybnostem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím, faktická poznámka místopředsedy vlády Stanislava Grosse.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Omlouvám se, možná jsem se nevyjádřil jednoznačně. Mně nejde o to, kde bude výkon trestu, mně jde o to, kde bude probíhat řízení, kde bude probíhat proces. V tom je ten problém.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Zdeněk Koudelka. Potom již dlouho slibuji slovo panu ministrovi.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Chtěl bych reagovat jenom na slova pana místopředsedy Langera. Tady přeci nejde o to, jestli můžeme, nebo nemůžeme - my musíme. V okamžiku, kdy ten člověk spáchá ve Francii vraždu a dostane se na naše území jako náš občan, tak přece nemůžeme přemýšlet o tom, jestli ho vůbec budeme stíhat, nebo nebudeme. Přece nemůžeme říkat: když si ho nechytili ve Francii a neodsoudili ho tam, pro nás by to bylo obtížné, tak ho necháme být, a takový vrah by se stal beztrestným. To je přece nesmyslné.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pan ministr spravedlnosti Karel Čermák má slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Já už budu také jenom stručný, ale přešli jsme na kazuistiku, jak v obdobných debatách to vždycky bývá.

Ale nepřijmout evropský zatýkací rozkaz, to není žádná legrace, to se nebude přece vztahovat jenom na naše občany. Skutečně ten španělský terorista uteče na naše území a Španělsko vydá evropský zatýkací rozkaz, pošle nám ho - a nezlobte se, my ho hodíme do koše? My nebudeme mít instrument, jak evropský zatýkací rozkaz tady provést, my jsme ho nepřijali, my jsme ho odmítli! A co zbude? Dobře, Španělsko nebo Francie nebo nevímkdo bude chtít tyto lidi zatknout, postoupí k nějakým starým instrumentům anebo k nim také nepostoupí. Řekne: Staré smlouvy, jejichž jsme byli členy, už pro nás neplatí, protože pro nás platí evropský zatýkací rozkaz. Nepochybně ale když k nim sáhne, k těm starým prostředkům, tak to není takový prostředek, že přišel evropský zatýkací rozkaz, ten je automaticky platný a my ty lidi zatýkáme. Ne, ne! To půjde na Ministerstvo spravedlnosti, tam odtud na Nejvyšší státní zastupitelství, pak na místní, pak se do toho vmísí policie, papíry budou obíhat a teroristi mezitím už budou někde jinde. To víte, že se staneme zaslíbenou zemí všech zločinců z celého světa, anebo aspoň z Evropy, když nepřijmeme evropský zatýkací rozkaz!

Nezlobte se na mě, že už se kvůli tomu musím i trochu rozčilit. Já budu za toto nést třeba ještě za dva měsíce odpovědnost. A dovedete si představit tu kritiku někde na zahraničních setkáních, že Česká republika nepřijala tenhle evidentně výhodný mechanismus, jak bojovat proti organizovanému zločinu a terorismu?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní mám dvě přihlášky - paní poslankyně Eva Dundáčková a pan poslanec Jiří Pospíšil. A ještě paní poslankyně Fialová s faktickou poznámkou? Tak přednost má faktická poznámka paní poslankyně Fialové.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Já bych měla k výroku pana ministra, že nás mystifikuje. V našem trestním řádu je, že státní zástupce, jemuž Ministerstvo spravedlnosti nebo Nejvyšší státní zástupce zaslali žádost cizího státu o vydání nebo který se dozvěděl o trestném činu, pro který by cizí stát mohl žádat o vydání, provede šetření.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP