(17.40 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Odpověděl jste tenkrát pouze obecně s tím, že do konce kalendářního roku, to znamená do konce roku 2003, zpracujete podrobnější pohled. Tři měsíce uplynuly, a stále nemáme informace o konkrétních návrzích, konkrétních krocích, jimiž by Ministerstvo spravedlnosti chtělo přispět ke zkvalitnění chodu české justice. Pouze upozorňuji, že zanedlouho nastane polovina volebního období.

Ptám se vás proto, pane ministře, zda je nějaká koncepce nebo nějaký materiál již v tuto chvíli hotov a zda je možné nám sdělit, jaké konkrétní kroky v jakých konkrétních časových horizontech budete navrhovat, tak aby česká justice pocítila pozitivní kroky ještě do konce tohoto volebního období. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr spravedlnosti pan Karel Čermák.

 

Ministr spravedlnosti ČR Karel Čermák Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, Ministerstvo spravedlnosti zpracovalo materiál, který se jmenuje Koncepce stabilizace justice. Tento materiál, který je programem Ministerstva spravedlnosti, byl vládou schválen dne 17. března 2004. Příprava materiálu se trošku protáhla. Ve vládě také nemýlím-li se asi dvakrát bylo přerušeno projednávání. Ale teď je materiál nazvaný Koncepce stabilizace justice na světě. Tato koncepce bude zaslána, nedošlo-li už k tomu mezitím, k informaci členům podvýboru pro justici ústavně právního výboru, jehož je pan interpelující poslanec členem. Bude také rozeslána interně v rámci ministerstva členům justičního grémia, předsedům krajských a vyšších soudů a všem ředitelům odborů Ministerstva spravedlnosti. Materiál prošel připomínkovým řízením před schválením ve vládě. Předtím ještě prošel i vnitřním připomínkovým řízením v rámci ministerstva. Materiál má ne zase příliš mnoho stránek, třicet šest. Abych ho mohl podrobně tady sdělovat, myslím, že by to zabralo celkem velmi mnoho času. Zásadně to tady maximálně zestručním. Myslím, že i v rámci podvýboru bude příležitost k případné diskusi nad touto věcí.

Jak jsem celkem dával již předtím najevo, nechceme nic měnit na soustavě soudů. Chceme se věnovat vnitřní organizaci soudů. To jsou otázky pracovních týmů. Tam chceme postupovat tím způsobem, že ještě letos bychom to zavedli u několika vybraných soudů jako pilotní projekt, tak abychom mohli vyhodnotit zkušenosti a v průběhu příštího roku potom zavést toto řešení všeobecně. Chceme uvažovat zejména také nad stavy soudců a státních zástupců i jejich je obklopujícího personálu. Chceme vytvořit novou metodiku zjišťování potřeby počtu soudců. Chceme preferovat asistenty v uvozovkách. Totéž chceme samozřejmě udělat u státních zástupců. Chceme místa soudců obsazovat výběrovým řízením, protože nemůžeme již plošně ani umísťovat všechny justiční čekatele ani právní čekatele u státních zástupců. Nebráníme se ani jmenování soudců na dobu určitou. Věnujeme se materiálu vzdělávání soudců a státních zástupců. V kárném řízení chceme posílit kárné senáty nesoudcovským živlem. Chceme vytvořit kariérní řády tak, aby i postup mezi nižšími a vyššími soudy se řídil nějakými pravidly. Věnujeme se tady problémům informační technologie. Chceme jistým způsobem, a s tím už jsme začali a doufám, že to zrealizujeme k 1. květnu, vnitřně zreorganizovat Ministerstvo spravedlnosti.

A konečně, chceme zvýšit úroveň právního prostředí. To vidíme v jeho stabilitě. K tomu účelu se pokusíme předložit ještě v tomto funkčním období do Parlamentu velké kodexy a samozřejmě také konkursní řád. Ten by měl mít prioritu. V tuto chvíli je trestní zákon. Občanský zákon je ve stadiu přípravy paragrafovaného znění. Tam je schválen věcný záměr. Trestní řád a občanský soudní řád připravujeme, věcné záměry, aby mohly být posouzeny ve vládě po příslušném legislativním procesu.

Samozřejmě jsem nemohl přečíst tedy celý materiál. Myslím si, že to je podstata koncepce stabilizace. A samozřejmě odpovím na případné další otázky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi a panu poslanci Pospíšilovi udílím slovo k jeho doplňující otázce.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Pane ministře, mě bohužel vaše odpověď absolutně neuspokojila. Já jsem vás prosil o penzum konkrétních návrhů s konkrétními daty toho, co budete schopni během dvou let do konce volebního období ještě realizovat. Materiál, který jsem také studoval, je podle mého názoru velmi obecný a spíše se jedná o politické proklamace než konkrétní realizovatelné návrhy. De facto jste zmínil tři data. 2005 - soudní minitýmy, 1. květen tohoto roku organizace ministerstva a do konce volebního období velké kodexy.

Takže vás ještě prosím, jestli i výběrová řízení, posílení kárných senátů, kariérní řád jsou věci, které mají nějakou jasnou hmatatelnou časovou souslednost, a lze čekat, že tyto věci budeme projednávat ještě v podobě této Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr spravedlnosti pan Karel Čermák.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP