(14.40 hodin)
(pokračuje Šimonovský)

Tuto stavbu označila za prioritní z evropského hlediska také Evropská komise.

Ministerstvo dopravy navrhlo vládě České republiky realizovat projekt, který zahrnuje projekční práce, nákupy pozemků, kontrolu a výstavbu dvou staveb silničního okruhu Praha a silničního přiváděče, a to prostřednictvím státní příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Zapojení úvěrů ve výši 310 mil. eur je navrženo počínaje rokem 2004 pro krytí investičních potřeb pro úseky stavby 513 mezi Vestcem a Lahovicemi, kde vás mohu informovat, že již začaly průzkumné štoly u některých tunelů na tomto úseku, protože celý ten úsek jsou většinou tunely nebo mostní stavby. Další úsek této stavby, o které budeme jednat, je úsek 514 mezi Lahovicemi a Slivencem. Tam byla ta štola otevřena zhruba před jedním měsícem. A jako třetí stavba této jihozápadní části okruhu je obchvat silnice II/101 okolo Jesenice.

Celkové náklady na projekt jsou kvantifikovány ve výši 17,3 mld. Kč. Z toho padesát procent bude právě zajišťováno formou úvěrů, které by mohla po vašem souhlasu přijmout Česká republika od Evropské investiční banky. Profinancování projektu je zajištěno ze zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury.

Pokud má být tento projekt plynule dokončen v předpokládaném horizontu do roku 2008, je třeba od Evropské investiční banky tyto úvěry získat, a máme na základě jednání dohodnut tento finanční rámec. Evropská investiční banka na základě výsledků spolupráce s Českou republikou potvrdila, že je připravena úvěry na výstavbu silničního okruhu jihozápadní části poskytnout.

Vzhledem k tomu, že schválení zákona je předpokladem dalších jednání o poskytnutí požadovaných úvěrů od Evropské investiční banky, navrhuje vláda Poslanecké sněmovně, aby předložený návrh zákona byl Poslaneckou sněmovnou schválen již v prvním čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Vzhledem k tomu, že zpravodajem pléna byl určen pan kolega Hojdar, který není přítomen, byl jsem informován, že jeho roli je připraven splnit pan poslanec Schling. My v tuto chvíli ovšem nemůžeme udělat nic jiného, než tuto změnu odhlasovat, protože se jedná o zpravodaje pléna Poslanecké sněmovny v prvním čtení.

 

Předkládám proto procedurální návrh, aby zpravodajem pro prvé čtení byl sněmovnou určen pan kolega Schling.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 196 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že z přítomných 142 pro návrh hlasovalo 126 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Sděluji ještě, že pan kolega Maštálka má náhradní kartu č. 3.

Uděluji tedy slovo panu poslanci Schlingovi.

 

Poslanec Jaromír Schling: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že u tohoto návrhu je naše role relativně jednoduchá. Máme před sebou návrh schválit úvěr na financování stavby, o které myslím nelze uvažovat v tom smyslu, zda ji realizovat, či nikoliv. Že kolem Prahy má existovat silniční okruh tvořený komunikací dálničního typu, o tom prostě nelze vyslovovat pochybnosti, protože ta opodstatněnost je naprosto zřejmá. Nejde tedy vůbec o to, abychom zvažovali, zda tyto prostředky můžeme, nebo nemůžeme vynaložit; tyto prostředky vynaložit musíme. A jediné, o čem jistě je možno diskutovat, je, jakým způsobem tuto stavbu profinancovat.

K tomu bych chtěl říci, že tento návrh, který obsahuje přijetí úvěrů od Evropské investiční banky, je podle mého názoru návrhem dobrým, protože Evropská investiční banka jako mezinárodní instituce má takové podmínky pro získávání finančních zdrojů, jaké nemůže získat žádná komerční banka. Proto také mimochodem Evropská investiční banka se nesmí zúčastňovat tendrů s komerčními bankami. Nelze si také dělat iluze o tom, že bychom k profinancování jakékoliv stavby mohli získat lepší podmínky, než je úvěr od Evropské investiční banky.

Pokud jde o naléhavost projednávání, tedy o žádost vlády, aby tento návrh byl projednán ve zkráceném režimu podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu, myslím si, že ten požadavek je opodstatněný, protože pro další postup celé přípravy stavby a stavby samotné a jejího financování je důležité, aby vláda měla k dispozici platný zákon, aby úvěr mohl být sjednán včas, aby následně, pokud se nezdrží příprava stavby, mohlo být včas vypsáno výběrové řízení a aby nakonec nedošlo ke zdržení z toho důvodu, že by nebylo připraveno financování stavby.

Doufám tedy, že podpoříte jak projednání podle § 90, tak návrh samotný. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím.

A vzhledem k tomu, že nebyla podána námitka, bude následovat hlasování o tom, zda budeme pokračovat tak, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 601 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 197. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 197 se z přítomných 151 poslanců pro návrh vyslovilo 128, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu. Také do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí. Podrobnou rozpravu proto končím. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o přijetí úvěrů od Evropské investiční banky na financování výstavby silničního okruhu kolem hl. m. Prahy, část jihozápadní, dle sněmovního tisku 601."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 198. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 156 přítomných poslanců pro návrh hlasovalo 136, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

57.
Návrh poslanců Milana Cabrnocha, Michala Doktora, Josefa Bíži,
Miroslava Ouzkého, Aleny Páralové, Petra Nečase, Vlastimila Tlustého,
Evy Dundáčkové, Miroslava Beneše, Toma Zajíčka, Jiřího Patočky a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči
v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 563/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 563/1.

Prosím navrhovatele pana kolegu Cabrnocha, aby předložený návrh uvedl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP