(18.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 179.

Ještě před hlasováním pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Vystoupení zástupce předkladatelů mě přinutilo alespoň část nepřesností a nepravd, které tady byly uvedeny, uvést na pravou míru.

Vystoupení zástupce předkladatelů je pokusem přepisovat historii. Nejenom historii po roce 1989, ale i historii před rokem 1989.

Za prvé mi dovolte zmínit, že zákon o transformaci zemědělských družstev by nemusel být přijímán a složitě konstruován, kdyby neproběhla násilná kolektivizace českého zemědělství. (Potlesk poslanců ODS.) A čí to byl projekt, kdo je za ni zodpovědný, čím byla doprovázena, že byla doprovázena nejenom násilím majetkovým, ale i násilím osobním, zavíráním lidí, jejich stěhováním, vyháněním, zbavováním majetkových práv. V podstatě veškeré soukromé vlastnictví do roku 1989, nejenom v zemědělství, bylo vykořeněno z české společnosti.

Pokud dnes zástupci politické strany, kteří toto měli ve svém programu, kritizují za nedostatky zákon, který se toto pokusil napravit, já už pro to ani nemám slovo. To je opravdu neuvěřitelné, kam až se dostáváme.

Ano, přijímání transformačního zákona, restitučních zákonů a všeho toho, co se pokoušelo napravit likvidaci soukromého vlastnictví nejenom na českém venkově, bylo velmi složité, komplikované a byl o to veden politický souboj. A vážené kolegyně a kolegové, já jsem u toho byl účasten a vím, co prosazovala levice. (Potlesk poslanců KSČM.) Co prosazovala levice, která právě tleská, zčásti tvořená komunisty a zčásti sociálními demokraty, v tehdejším Federálním shromáždění. A tak mi dovolte prohlásit a zkontrolujte si, že sedmiletou lhůtu, po kterou nemohli vlastníci transformačních podílů s nimi nakládat, prosadila do znění transformačního zákona právě ona tleskající levice, byť tehdy reprezentovaná jinými poslanci Federálního shromáždění.

To byl první pokus, jak opět znevážit majetek, tentokrát oprávněných osob z restituce a transformace zemědělských družstev. To, že musely oprávněné osoby sedm let čekat na vypořádání svých majetkových podílů, když předtím byly uvedeny v omyl a bylo jim slibováno, že je to v jejich zájmu, aby jejich majetek byl dobře spravován v jednotných zemědělských družstvech alias kolchozech, to byl zlý záměr, protože po těch sedm let samozřejmě fungovala inflace, s jejich majetkem bylo nakládáno bez možnosti, aby toto nakládání ovlivnily. A tento majetek byl v těchto sedmi letech zvolna rozpouštěn, přesouván, transformován. To byl první pokus levice, jak připravit oprávněné osoby o transformační podíly.

Druhý pokus přišel tady v Poslanecké sněmovně a byl to návrh, aby majetkové podíly z transformace byly vydávány výlučně v majetku určeném k zemědělskému podnikání, ačkoliv všichni víte, že část oprávněných osob zemědělsky podnikat nechtěla a nechce, a tudíž o takový majetek nemůže mít zájem. Byl tady v Poslanecké sněmovně schválen protiústavní zákon, který toto nařizoval, a ten byl správně Ústavním soudem zrušen.

A ono to nestačí. Je tady pokus další, ne třetí, to už je několikátý, kdy je navrhováno totéž. A cílem této předlohy není, vážení předkladatelé, komukoliv cokoliv dát. Cílem této předlohy je nikomu nic definitivně nedat.

Zbyla-li oprávněným osobám jediná naděje z tohoto složitého procesu, který začal po roce 1989, byly to žaloby soudům a rozhodování soudů, která mohou končit jediným způsobem. Má-li někdo nějaký nárok z transformace a nebyl-li vypořádán žádnou z forem, která je uvedena v transformačním zákonu, musí být uhrazen v penězích. Toto je poslední naděje oprávněných osob na jejich vypořádání. Bude-li tato naděje zaměněna za vydání zemědělského majetku k zemědělskému podnikání, který tyto osoby nechtějí a na nic nepotřebují, bude tím definitivně uzavřen proces nevydávání zemědělského majetku a nedokončení takzvané zemědělské transformace.

Vše, co tady uvedli předkladatelé, je pravý opak. A já tady vystupuji proto, aby veřejnost věděla, že říkají-li komunisté, že chtějí vlastníkům zemědělského majetku, vlastníkům půdy a oprávněným osobám z transformace družstev něco dát, tak aby si veřejnost uvědomila, odkud tento názor přichází. Že přichází z úst těch, kteří po celou dobu chtěli majetek brát, a ne dávat. A chtějí to zase přesně stejně jako po celou dobu své historie, protože s myšlenkou, že soukromé vlastnictví má být zlikvidováno, se bohužel dodneška, jak se ukazuje v tomto návrhu, nerozloučili.

Co je smutné - že se k této myšlence braní soukromého majetku hlásí i část sociální demokracie. To bych, vážené kolegyně a vážení kolegové, považoval za překvapující. A doporučoval bych vám, abyste se zamysleli nad tím, co je podstatou tohoto návrhu. A já opakuji - je to sebrat poslední zbytky tohoto majetku.

Proto bych moc prosil, aby ti, kteří myslí vážně podporu soukromého vlastnictví a jeho nedotknutelnost, podpořili návrh na zamítnutí této předlohy. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Hlásí se ještě pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale už doopravdy pouze fakticky, spíš možná jako předseda klubu. A říkám to na rovinu a čestně, protože pan předseda klubu ODS rovněž použil svého přednostního práva.

Já tady čestně před kamerami, před vámi všemi prohlašuji znovu, že tato navrhovaná novela vlastníkům transformačních podílů může jejich majetek spíše zachránit, nebo alespoň to, co z něj zbylo, nikoliv jim něco brát. My nechceme nikomu nic sebrat. (Nesouhlasné projevy poslanců ODS.) My chceme vyřešit důsledky, byla-li tady řeč o násilné kolektivizaci, násilné dekolektivizace, která přinesla českému zemědělství daleko větší škody než všechny možné povodně, než všechny možné další kroky předtím a možná i potom.

Varuji: nebude tady již zemědělství ve významném rozsahu, jestli se stane, že tento proces nebude dokončen. A zahrádky anebo několik ojedinělých podniků pracujících v systému ve způsobu, od kterého se většina zemí Evropské unie bohužel neumí odpoutat, to znamená roztříštěné malovýroby, a který Evropskou unii stojí polovinu jejích prostředků, tak to nás tady z hlediska pracovních sil na venkově, z hlediska konkurenceschopnosti našich podniků nezachrání.

Prosím znovu o objektivitu, o rozum. Odhoďme jakékoliv politické předpojatosti, protože to sem prostě nepatří. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi jako předsedovi klubu. Pan ministr zemědělství Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych v podstatě reagovat faktickou poznámkou na vystoupení pana předsedy Tlustého, neboť jsem nerozuměl jeho vyjádření, že byl u toho. Možná by nám mohl sdělit, jestli myslel, když byl u toho jako komunista, nebo potom v roce 1992 jako člen ODS. (Potlesk poslanců KSČM.) Ale skutečnost je taková, že v roce 1992 vznikl velice špatný zákon, a tam rozhodně také u toho byl.

A právě těch pokusů. které tady byly, spravit tento zákon, dát ho relativně do pořádku, bylo několik. A já chci jen připomenout tu dobu, kdy jsem podával jednu z mnoha novel tohoto zákona, a jsem přesvědčen, že tam byla určitá šance tento proces do jisté míry napravit. Nebylo to ideální řešení, ale byli to poslanci ODS, kteří podali ústavní stížnost, a já musím respektovat výrok Ústavního soudu z té doby. Jsem přesvědčen, že to bylo jediné možné řešení, byť ne ideální. A jsem přesvědčen proto, že v té době pro to hlasoval tehdejší ministr zemědělství Josef Lux.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP