Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. března 2004 v 9.11 hodin

Přítomno: 170 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené dámy a pánové, vážení přítomní členové vlády, zahajuji třetí jednací den 30. schůze Poslanecké sněmovny a přeji vám dobré ráno.

Nejdříve prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Pan poslanec Skopal má náhradní kartu č. 4, paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu č. 1.

Ještě bych vás rád seznámil s omluvami na dnešní schůzi, které jsem obdržel od sekretariátu. Na dnešní jednání je omluven pan poslanec Jan Grůza, který je v zahraničí, dále pan poslanec Josef Hojdar, který je v nemocnici, pan poslanec Martin Kocourek, který má také zdravotní důvody, stejně jako tomu je u pana poslance Stanislava Křečka. Dále se omlouvá pan poslanec Miloš Melčák, který je na zasedání Výboru pro ekonomické otázky. Pan poslanec Josef Vícha se omlouvá z rodinných důvodů, paní poslankyně Kateřina Konečná je na výjezdním zasedání frakce Evropského parlamentu v Dublinu, stejně jako pan poslanec Jiří Maštálka. Pan poslanec Jaroslav Lobkowicz je na cestě delegace výboru pro evropskou integraci do Německa, přičemž této cesty se účastní také pan poslanec Petr Nečas, Pavel Svoboda a paní poslankyně Soňa Marková.

Nejsou tu přítomni ani všichni členové vlády. Omluven je premiér Vladimír Špidla, který se účastní dva dny summitu Rady Evropské unie a jednání zemí visegrádské skupiny a států Beneluxu v Bruselu. Omluven je také pan poslanec a ministr Pavel Němec, který je na jednání mimo Prahu.

Dále sděluji, že pan poslanec Šeich má náhradní kartu č. 7.

Z členů vlády dále je ministr Cyril Svoboda na zasedání Evropské rady v Bruselu, pan ministr Šimonovský se od 17.50 hodin bude účastnit jednání vyšetřovací komise dálnice D47.

Z poslanců se dále omlouvá pan poslanec Aubrecht, který nebude přítomen odpoledne.

Svou pozdější neúčast pak z členů vlády avizuje také pan ministr Bohuslav Sobotka, který se musí účastnit jednání v Senátu, pravděpodobně v pozdějších hodinách.

Vážené kolegyně a kolegové, to jsou omluvy, které jsem obdržel.

Co se týče programu dnešní schůze, obdržel jsem přihlášky pana poslance Höniga, který chce navrhnout nějakou změnu. Dále jsem obdržel přihlášku pana poslance Skopala, ze stejného důvodu, dále v pořadí je pan poslanec Doktor a pan poslanec Vávra. V tomto pořadí, jak jsem ho nyní uvedl, budou jednotliví poslanci vystupovat. Nejdříve to tedy bude pan poslanec Hönig, pak pan poslanec Skopal, Doktor a Vávra. Zaznějí tedy připomínky a návrhy k programu schůze, prosím tedy o klid (zvonění), abychom je vyslechli.

První návrh změny programu zazní tedy od pana poslance Höniga.

 

Poslanec Pavel Hönig: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, dovoluji si před vás předstoupit s tímto procedurálním návrhem, přičemž bych vás chtěl zároveň požádat o určitou shovívavost.

Jedná se o zařazení vládního návrhu zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem a o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 310/2002 Sb., sněmovní tisk č. 573, bod jednání sněmovny č. 47, a to na pátek 26. března jako druhý bod dopoledního jednání. Přitom bych navrhl zkrácení lhůty k projednání ve výborech na 5 dnů s tím, že bychom ve druhém čtení projednali novelu v pátek 2. dubna jako 6. bod jednacího dne, a třetímu čtení bychom se věnovali v pátek 9. dubna jako 1. bodu dopoledního programu.

Důvodů pro toto zařazení je několik. Tento vládní návrh byl zařazen na 27. schůzi Poslanecké sněmovny. Jak sami víte, z časových důvodů jsme ho nestihli projednat. Druhým momentem pro můj návrh je, že ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban bude počátkem příštího týdne na zahraniční cestě v delegaci předsedy vlády do Finské republiky a velmi rád by tento vládní návrh odůvodnil osobně.

Na závěr považuji za vhodné podotknout, že se nejedná o nějakou obsáhlou normu. Vážení kolegové, věřím, že můj návrh podpoříte. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, to byl návrh pana poslance Höniga. Dalším přihlášeným je pan poslanec Skopal se svým návrhem.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, jak jsem avizoval už v úterý při přeřazení zemědělských zákonů, že budu žádat, až dostanete sněmovní tisky, o přeřazení třetího čtení některých předloh. Již máte sněmovní tisky na stolech, včera byly rozdány, takže v důsledku toho žádám o zařazení sněmovního tisku 434, zákon o ochraně chmele, sněmovního tisku 435, což je zákon o hnojivech, sněmovního tisku 459, což je zákon o potravinách, sněmovního tisku 488, což je zákon o rostlinolékařské péči, sněmovního tisku 489, což je zákon o Komoře veterinárních lékařů, a sněmovního tisku 498, což je zákon o vinohradnictví a vinařství. Jsou to body 83, 84, 85, 86, 87 a 88 podle schváleného pořadu schůze, jak bych schválen v úterý 23. března.

Žádám o zařazení těchto třetích čtení na pátek jako body 3., 4., 5., 6., 7. a 8. pořadu, což je tedy zítra, 26. března.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mohl bych poprosit pana poslance Skopala, aby mi svůj návrh přinesl písemně, je to možné?

 

Poslanec Ladislav Skopal: Samozřejmě, pane předsedo, mohu vám to předat písemně, tento svůj návrh, ale jedná se o šest zemědělských zákonů a žádáme o jejich přeřazení na pátek 26. března jako třetí a další body, protože první a druhý bod již máme pevně zařazen.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já bych jen prosil přesné znění jednotlivých bodů, které jsem nezachytil, proto bych prosil o váš podklad. (Poslanec Skopal předává svůj písemný návrh předsedovi Poslanecké sněmovny.)

Jako další je přihlášen pan poslanec Doktor, prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážený pane předsedo, po poradě s ostatními předkladateli navrhuji vyřadit z programu jednání schůze Poslanecké sněmovny, tedy této 30. schůze, bod označený jako 48 - návrh poslanců Michala Doktora, Vladimíra Doležala a Aleny Páralové.

Odvolávám se na to, že ve včerejším našem jednání byla schválena sněmovní předloha se sněmovním číslem 554 - nemýlím-li se, pak předkladatelem byl pan poslanec Říha - a bylo by tedy nepochybně ztrátou času, kdybychom projednávali další sněmovní tisk, jehož ambicí je řešit totéž, co bylo řečeno v tomto sněmovním tisku, byť dodaném vládou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP