(9.40 hodin)
(pokračuje Bielesz)

Třetí pozměňovací bod. V odstavci 3a se za odstavec 5 doplňují odstavce 6 a 7, které znějí: Za dosavadní bod 11 se vkládá nový bod 12, který zní: 12. V § 3a se za odstavec 5 doplňují odstavce 6 a 7, které znějí:

"(6) Výrobce nebo dovozce přídatné látky, na kterou byl vydán souhlas podle odstavce 1, je povinen seznámit provozovatele potravinářských podniků a osoby provozující stravovací služby (pozn. 1C), kteří od něj přídatnou látku odebírají, s druhy potravin, do kterých lze přídatnou látku přidávat, s podmínkami jejího použití a způsobem a rozsahem značení na obalech, jakož i se zánikem uděleného souhlasu. Provozovatelé potravinářských podniků a osoby provozující stravovací služby jsou povinny tyto podmínky dodržet a při zániku souhlasu používání přídatné látky ukončit.

(7) Přídatné látky musí být trvale sledovány a v případě potřeby přehodnoceny z hlediska měnících se podmínek použití a nových vědeckých informací."

Dosavadní body se přečíslují.

Dovolte mi krátké odůvodnění k pozměňovacím návrhům pod číslem 2 a 3. V předloženém návrhu zákona dosud není dostatečně zapracována směrnice Rady číslo 89/107/EHS ze dne 21. 12. 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravinářských přídatných látek povolených pro použití v potravinách určených k lidské spotřebě. Proto se novela doplňuje.

Čtvrtý pozměňovací bod. Za bod 12 se vkládá nový bod 13, který zní: "13. Za § 3a se vkládají nové § 3b a 3c, které včetně nadpisu a poznámky pod čarou číslo 3T znějí:

"§ 3b. Povinnosti výrobců a dovozců některých potravin určených pro zvláštní výživu.

(1) Výrobce uvádějící poprvé do oběhu potravinu určenou pro zvláštní výživu, neupravenou v prováděcím právním předpisu (poznámka 3T), nebo dovozce potraviny pro zvláštní výživu, neupravené v prováděním předpisu, která pochází ze třetích zemích, je povinen bezodkladně oznámit Ministerstvu zdravotnictví její uvedení do oběhu pomocí vzorku etikety používané pro označení takové potraviny.

(2) Je-li tatáž potravina pro zvláštní výživu, neupravená v prováděcím právním předpisu, následně uvedena na trh v jiném členském státě Evropské unie, výrobce nebo dovozce musí tytéž informace poskytnout kompetentnímu orgánu tohoto státu současně s uvedením adresáta prvního sdělení podle odstavce 1.

(3) Ministerstvo zdravotnictví je oprávněno vyžádat si od výrobce nebo dovozce, který podal oznámení podle odstavce 1, odborné ověření oznámené potraviny včetně údaje o tom, že je vhodná pro označené výživové účely, splňuje označené výživové požadavky, je označena způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem nebo rozhodnutím příslušeného správního úřadu a je uváděna na trh s označením účelu použití. Je-li takové odborné ověření obsaženo v dostupné publikaci, postačí, uvede-li výrobce nebo dovozce odkaz na tuto publikaci.

(4) Ministerstvo zdravotnictví je oprávněno zakázat nebo omezit uvádění do oběhu potraviny pro zvláštní výživu, neupravené v prováděcím právním předpisu, která nesplňuje označené výživové účely, není označena způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem nebo rozhodnutím příslušného správního úřadu, není uváděna do oběhu s označením účelu použití nebo ohrožuje zdraví, ačkoliv je v oběhu v jednom nebo ve více členských státech Evropské unie, jakož i rozhodnout o zrušení tohoto opatření. O tomto postupu a jeho důvodech je povinno neprodleně informovat ostatní členské státy Evropské unie a Komisi Evropských společenství."

Poznámka pod čarou 3T zní: "Vyhláška č. 54/204 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití."

"§ 3c. Povinnosti výrobců a dovozců doplňků stravy a potravin pro zvláštní lékařské účely.

(1) K usnadnění účinného monitorování doplňků stravy jsou výrobci, jakož i dovozci doplňků stravy povinni informovat Ministerstvo zdravotnictví zasláním vzorku etikety používané pro označování takové potraviny. Vzorek etikety jsou povinni zaslat před zahájením uvádění doplňku stravy do oběhu.

(2) K usnadnění kontroly dodržování povinností stanovených tímto zákonem v § 16 pro výrobu a uvádění do oběhu potravin pro zvláštní lékařské účely je výrobce nebo dovozce, jde-li o potravinu vyráběnou ve třetích zemích, povinen oznámit jejich uvedení do oběhu vzorkem etikety používané pro označování této potraviny. Oznámení podává Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

(3) Povinnost podle § 1 nebo 2 dovozce nemá, jde-li o opakovaný dovoz téže potraviny a vzorek etikety není změněn."

Dosavadní body se přečíslují.

Dovolte mi krátké odůvodnění. V předloženém návrhu zákona dosud není dostatečně zapracována směrnice Rady č. 89/398/EHS ze dne 3. května 1989 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin určených pro zvláštní výživu. Povinnost podat oznámení podle § 3b má výrobce nebo dovozce, který hodlá uvést do oběhu potravinu pro zvláštní výživu, neupravenou v prováděcím právním předpisu. V ustanovení § 3c odstavec 1 se do návrhu zákona promítá článek číslo 10 směrnice číslo 2002/46/EEC Evropského parlamentu a Rady ze dne 10. 6. 2002 o přibližování legislativy členských států týkající se doplňků stravy. V § 3c odstavec 2 se promítá článek 5 směrnice Komise 99/21/ES o dietetických potravinách pro zvláštní lékařské účely.

Pátý pozměňovací bod. Za dosavadní bod 36 se vkládá nový bod 37, který zní: Bod 37. V § 11 odstavec 1 písm. f) se za slova "určené pro zvláštní výživu" vkládá čárka a slova "doplňky stravy". Ostatní body se přečíslují.

Krátké odůvodnění. Až do června 2002 nebyla problematika doplňků stravy ošetřena předpisem ES. Dne 10. června 2002 byla vydána zatím první samostatná směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 02/46/EC o aproximaci zákonů členských států v oblasti doplňků stravy. S cílem harmonizace předpisů ES do české legislativy je v současné době Ministerstvem zdravotnictví připravována samostatná vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy. Až dosud byla kategorie doplňků stravy zahrnuta do potravin určených pro zvláštní výživu. Shodně s ustanovením ES, které rovněž doplňky stravy nezahrnují do potravin určených pro zvláštní výživu, je nezbytné vytvořit v zákoně o potravinách prostor pro vydání samostatné vyhlášky, které jsou předmětem navrhovaných změn, což je předmětem zde navrhovaných úprav.

Šestý pozměňovací návrh - bod 37. Bod 37 zní: Bod 37. V § 11 odstavec 2 písm. b) zní:

"b) uvádět do oběhu potraviny obsahující druhy potravních doplňků dosud neuvedených ve vyhlášce (§ 19 písm. a) a j) pouze se souhlasem a za podmínek stanovených rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví. Žádost o vydání souhlasu podává Ministerstvu zdravotnictví provozovatel potravinářského podniku, který hodlá takovou potravinu vyrábět nebo uvádět do oběhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP