Neautorizováno !


 

(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Vyčkáme, jak skončí kontrola hlasování. O slovo se hlásí předseda vlády Vladimír Špidla. Ale první vyčkáme kontroly hlasování. Ptám se, jestli někdo zpochybňuje. Není tomu tak. Pokud ne, opakuji, že o slovo se hlásí předseda vlády Vladimír Špidla. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, myslím si, že je zcela přirozené, že sněmovna považuje u různých otázek za potřebné, aby byla předložena informace. Myslím si, že to je zvyklost a součást ústavního systému, proti které nemůže nikdo nic namítat. Namítat samozřejmě lze, pokud je takováto věc navrhována způsobem, který není optimální a který má obstrukční charakter. A proto jsem rád, že sněmovna se rozhodla postupovat způsobem, který je běžný, to znamená nevytvářet nové mimořádné schůze a koncentrovat se na práci, kterou máme před sebou. Máme před sebou dvě přerušené schůze, které mají řadu právních předloh, které jsou pro Českou republiku potřebné a které je vhodné schválit koneckonců i ve vztahu ke vstupu do Evropské unie.

Rozhodnutí sněmovny po mém soudu bylo uvážlivé a otevřelo prostor pro práci, která v daném okamžiku je potřebnější. Ale přesto, protože jsem v úvodu svého vystoupení zcela zřetelně řekl, že je to naprosto běžné a je to zvyklost, proti které těžko kdokoliv co může namítat, je samozřejmé, že vláda předloží požadovanou zprávu, respektive její předseda předloží požadovanou zprávu v rámci následující řádné schůze, zprávu, která bude vybavena odpovídajícím sněmovním tiskem a o které budeme moci vést rozpravu hodnou Parlamentu České republiky.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vzhledem k tomu, že pořad schůze nebyl schválen, tak v této chvíli naše zasedání končím. (Nesouhlasné hlasy.) Neviděl jsem pana poslance Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený premiére, dámy a pánové, dovolte mi vystoupit s přednostním slovem, stejně jako vystoupil předseda vlády.

Za prvé mi dovolte jménem poslaneckého klubu ODS konstatovat, že bylo odmítnuto jednat o závažné otázce, neboť Česká republika nebude obsazovat v Bruselu, tak jak se možná leckdo domnívá, jenom post komisaře, ale i zastoupení v Evropské investiční bance, v soudním dvoře, v účetním dvoře a po 1. květnu v celé řadě dalších institucí, jejichž seznam je v tuto chvíli znám. A není pravda argument, který tady minule byl uveden, že nelze jednat, protože není znám. To za prvé.

Za druhé. Dokonce bylo odmítnuto s odkazem na jednací řád vyslechnout informaci, proč si myslíme, že je důležité jednat, a proč by celá politická scéna měla nalézt dohodu o společném postupu při vysílání našich zástupců do Evropské unie, protože jsou to zástupci celé České republiky, ne jenom vládní koalice s převahou jednoho hlasu v této Poslanecké sněmovně.

Dovolte mi uvést rovněž, že našeho původního zástupce do Evropské komise pana Kužvarta vybral evidentně pan premiér Špidla bez konzultace s kýmkoliv, to je zcela sám, a dokonce se ani nepokoušel předstírat, že by bylo s kýmkoliv třeba tuto nominaci konzultovat. Po odstoupení pana Kužvarta si leckdo z nás a celá veřejnost určitě kladla otázku, zda tuto nominaci pan premiér vážně projednal alespoň s panem Kužvartem. (Potlesk poslanců ODS.) Nominaci následující výslovně v televizním pořadu ministr této vlády pan Škromach slíbil konzultovat se všemi politickými stranami. Dovolte mi poznamenat, že od tohoto okamžiku vzhledem k dalšímu vývoji je třeba zaznamenat vznik nového pojmu, a to je Škromachova konzultace. Spočívá v tom, že druhá strana je vyzvána k jednání. Takové jednání se ovšem nikdy z důvodu postupu vládní strany neuskuteční. Veřejnosti i opozici je výsledek dán na vědomí. Dokonce je zajímavé, že nejenom že nebylo jednáno s opozicí, ale bylo jednáno pouze s opozicí uvnitř KDU-ČSL. (Potlesk poslanců ODS.)

ODS veřejně informovala a výslovně informovala předsedu vlády, že při jednání je ochotna jednat i o jiných kandidátech, než které sama nominovala. Výslovně uvedla, že je připravena hledat mezi kandidáty ostatních, to znamená nejenom ODS, ty, kteří by byli pro celou českou veřejnost přijatelní. Přesto klub sociální demokracie byl informován v opačném smyslu. Byl informován, že takové jednání nemá smysl, protože ODS trvá na jediném, to je svém kandidátovi.

Dovolte mi tady uvést, že to není pravdivá informace. V tomto případě se v poslaneckém klubu sociální demokracie dokonce nenašel nikdo, kdo by napsal dopis, nějaký dopis, který by tuto realitu konstatoval.

Dovolte mi proto v závěru uvést, že jsme chtěli tímto jednáním deklarovat naši připravenost hledat smysluplný postup, který by ušetřil Českou republiku ostudy, které se dočkala z předchozího postupu premiéra vlády a této vlády. Chtěli jsme společně s vámi najít mechanismus, při kterém by Česká republika vysílala - a zdůrazňuji průběhový tvar slovesa - vysílala v budoucnu své zástupce do všech možných míst a orgánů Evropské unie, nejméně těch, které jsou uvedeny v materiálu, který je označen jako text E. Tato naše snaha byla odmítnuta, a jak jsem začal říkat v úvodu, dokonce bylo odmítnuto vyslechnout zdůvodnění, proč takovýto postup považujeme za postup v zájmu celé České republiky a této vlády zvláště.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou tedy sděluji, že vzhledem k tomu, že pořad schůze nebyl schválen, tak končím toto zasedání. Na 14.40 hodin svolávám poradu grémia a v 15.00 hodin budeme pokračovat 28. přerušenou schůzí sněmovny.

 

(Schůze skončila ve 14.29 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP