(16.20 hodin)
(pokračuje Dub)

Skutečně šéfem této meziresortní komise byl pan náměstek ministra životního prostředí Novotný. Přesně tak, jak mu firma CCC dávala návrhy materiálů a usnesení pro vládu, tak přesně ve stejném znění je komise projednala, schválila a postoupila dál té samé firmě, která třeba takto působila v tom výběrovém řízení v Prostějově. Že to není v pořádku, myslím, že chápeme všichni. Jsem rád, že pan ministr ty členy odvolal, nicméně při vlivu, jaký má CCC na pana náměstka Novotného, myslím, že je to spíš odvolání formální a ten vliv tam přesto zůstává.

Opakuji znovu, uvědomme si, že se jedná o 18 mld. Kč v budoucnosti do roku 2010, které se budou investovat. Jestli v tom bude opět figurovat, byť neformálním způsobem, firma CCC, nemáme žádnou záruku, že alokace peněz bude udělána bez dodatečných podmínek, že tam nebude někde uspokojována stavební lobby, že nebudou státní dotace přidělovány obcím s tím, že ovšem k jejich realizaci musí sloužit ty a ty stavební firmy.

Myslím, že to je problematika poměrně dost vážná. Moje interpelace má za smysl, abychom na to upozornili, abychom o ní věděli a aby to nezapadlo, aby tuto věc dále Ministerstvo financí řešilo a my bychom to mohli dále kontrolovat. Já doufám, že žádná firma v budoucnu už nebude mít takový vliv na rozhodování státní správy, resp. státu, který pak následně se snažil ovlivnit rozhodování obcí, a že se tato věc dá do pořádku.

Nechci, aby to usnulo, a proto si dovoluji navrhnout, aby sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí pana ministra.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pan ministr se hotoví reagovat. Takže prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Musím říci, že souhlasím s konstatováním pana poslance, vážené dámy a vážení pánové, pane předsedo, že tato problematika je skutečně závažná. Myslím, že i do budoucna by bylo vhodné, aby Poslanecká sněmovna věnovala této oblasti dostatečnou pozornost zejména proto, že v příštích letech bude docházet k určitému vývoji v oblasti vodohospodářství. Budou tady probíhat rozsáhlé investice, které se odrazí přirozeně i v cenách vodného a stočného, a to zpětně bude ovlivňovat životní náklady obyvatel České republiky.

Chtěl bych pouze, abych už nezdržoval při pátečním odpoledni, konstatovat, že dotyčné dvě osoby, o kterých hovořil pan poslanec, byly odvolány 5. září 2003 mým rozhodnutím z příslušné komise a komise mým rozhodnutím ukončila činnost v únoru letošního roku poté, kdy bylo ukončeno resortní připomínkové řízení a kdy jsem konstatoval, že již není důvod pro to, aby meziresortní komise ve své činnosti pokračovala. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud se nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. Vyslechli jsme návrh usnesení, který v závěru rozpravy přednesl pan poslanec Dub.

Ano, já vás samozřejmě odhlásím. Žádám vás, abyste se znovu přihlásili.

Zopakuji, že pan poslanec Dub navrhl usnesení, v němž vyslovuje nesouhlas s odpovědí pana ministra Sobotky. O tomto návrhu pana poslance Duba budeme hlasovat nyní.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Duba, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 522 z přítomných 91 poslanců pro hlasovalo 48, proti 38. Návrh byl přijat.

 

Ještě vyčkejte chvíli na kontrolu tohoto těsného hlasování. (Krátká pauza.) Nikdo nezpochybňuje toto hlasování, takže končím projednávání tohoto bodu písemné interpelace a přerušuji 27. schůzi do úterý 2. března, kdy na grémiu rozhodneme o dalším postupu ve všech našich schůzích, na kterých zasedáme.

Přeji vám příjemné víkendové dny, ještě o poznání příjemnější, než byly dny sněmovní.

 

(Jednání skončilo v 16.26 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP