(10.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Tento vládní návrh nese jména mimo jiné mne a kolegy Jana Vidíma, kteří jsme se účastnili přípravy této normy, nicméně nebyli jsme účastni - a v tom spatřuji naši chybu, která přináší jistou komplikaci, za kterou se já omlouvám, a věřím, že také se mohu omluvit i jménem kolegy Vidíma - a to, že se dostala do tohoto návrhu jednacího řádu také ustanovení týkající se zařazení pevných hlasovacích hodin. My jsme s tím nesouhlasili a na základě našeho nesouhlasu jsme požádali o stažení našich jmen jako navrhovatelů, což z různých důvodů nejde, tak to zde jen uvádím.

Chci apelovat na každého z vás, kteří budete rozhodovat a hlasovat o podobě nového jednacího řádu, abyste podpořili návrh pana poslance Jana Vidíma, který máte v tisku 418/6 pod písmenem F, který právě tuto problematickou část jednacího řádu resp. nové úpravy jednacího řádu navrhuje vypustit. Je to věc, která myslím je zcela v souladu s tím, co jsem předeslal, tedy že jednací řád jako procesní norma by měl být vyvážený, neutrální, neměl by zvýhodňovat v daném čase existující vládní většinu, neboť znovu říkám, že ten, kdo je ve většině v jednom dni, může být v menšině ve dni následujícím.

Věřím upřímně, že jste můj apel vyslechli, že tento pozměňovací návrh podpoříte a tím umožníte i poslaneckému klubu ODS návrh jako celek, jako takový poté v závěrečném hlasování podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Nyní se hlásí o slovo místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, musím říci, že vystoupení pana místopředsedy Poslanecké sněmovny kolegy Langera mi nepřipadá příliš korektní. Pan místopředseda spolu s kolegou Vidímem byl od začátku členem podvýboru organizačního výboru pro novelu jednacího řádu, a jistě mi dá za pravdu i kolega Vidím, že jednání tohoto podvýboru bylo od samého začátku směřováno tím směrem, že předložený návrh, pokud k nějakému dojde, bude obsahovat jen takové části novely, na kterých bude naprostá shoda všech členů tohoto podvýboru.

K této navrhované části, o které mluvil pan místopředseda Langer, si dovolím podotknout, že rozhodně nebyla zamýšlena tak, že by měla zvýhodňovat vládní koalici, nakonec to je vstřícný návrh pro to, abychom my všichni měli určitou předvídatelnost našich kroků, nicméně já na tom návrhu příliš netrvám, tak se domnívám, že skutečně v podvýboru nezazněla žádná výhrada. Kdyby taková výhrada zazněla, určitě bychom se tím zabývali a možná, že by ten návrh tuto část vůbec neobsahoval. Korektní se mi to nezdá také proto, že když pan poslanec Vidím a kolega Langer stáhli svůj podpis pod tímto návrhem, bylo to bez jakéhokoliv zdůvodnění, a protože mezitím podvýbor několikrát jednal a zabýval se např. pozměňovacími návrhy, které vznikly a byly předloženy usnesením ústavně právního výboru, nikdy v podvýboru nepadlo ani slovo o tom, že tato část našeho návrhu zákona bude tím významným, co bude podmiňovat, jak se ODS k tomuto návrhu postaví. Myslím si, že kdyby kolega Langer předtím již při jednání podvýboru upozornil na tuto záležitost, že bychom to v podvýboru projednali, a nemusel nás teď postavit do situace, kdy jsme neměli žádnou možnost se nad jeho postojem a postoji kolegy Vidíma zamyslet.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Zeptám se, zda se v tuto chvíli ještě někdo hlásí do rozpravy. Slovo má místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi reagovat na vystoupení mé kolegyně místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jitky Kupčové. Já si plně uvědomuji i společně s kolegou Vidímem, že významná část problému, který teď řešíme, je zapříčiněna naším možná nesprávným postupem, kdy jsme měli pocit, že důvody, pro které stahujeme náš podpis, jsme dostatečně vyargumentovali. Ukázalo se - a já tu výtku, kterou přednesla paní kolegyně Kupčová, akceptuji - že z naší strany komunikace o důvodech, proč jsme podpis stáhli, nebyla dostatečná. Proto jsem se také ve svém vystoupení omluvil jménem svým a poslance Vidíma za to, že takto musím vystupovat, že říkám tyto argumenty. Prosím tedy, aby to nebylo vnímáno jako věc střetová, jako věc poctivé či nepoctivé hry. Připouštíme, že z naší strany je chyba v míře komunikace a odůvodnění. Vedle toho apelujeme na to, aby existuje-li takovéto vnímání jedné části novely, tak aby toto vnímání z vaší strany, zejména ze strany vládní koalice, bylo akceptováno.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní se hlásí místopředseda sněmovny Jan Kasal o slovo. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já souhlasím s panem místopředsedou Langerem v tom, že návrh podobného typu by měl být vyvážený a pokud možno přijatelný pro celou sněmovnu. Za sebe říkám, že jsme se v podvýboru o to opravdu upřímně snažili, a je-li mi dobře známa situace ve výborech, které tuto předlohu projednávaly, tak tam ta snaha byla také patrná.

Z mého pohledu návrh je vyvážený. Myslím si, že nelze v tuto chvíli a v této době, těsně před závěrečným hlasováním nebo hlasováním o pozměňovacích návrzích, tímto způsobem sněmovnu stavět do role, že buď vezmete to, co říká pan poslanec Vidím a Ivan Langer, anebo ODS nepodpoří tento návrh zákona. Myslím si, že ODS měla a také uplatnila drtivou většinu svých požadavků, a já osobně se přiznám, že většina těch požadavků byla velmi rozumná a že jsem jim šel vstříc. Bylo by mi proto líto, kolegové z ODS, kdybyste kvůli této jedné věci, o které nevím, jak dopadne hlasování, ale kdybyste kvůli této jedné věci vystavili sněmovnu do situace, že nejsme svorní v tom, jak budeme jednací řád projednávat, podle kterého se budeme řídit v dalších měsících a letech.

Připomínám, že toto ustanovení se tam dostalo jako vyvážení řekněme neochoty - a já tu neochotu respektuji - diskutovat vůbec o otázce klouzavého mandátu. Tato vláda, jak tady sedí ve vládních lavicích třetí týden, a dnes je pátek, má kromě povinnosti účastnit se jednání Poslanecké sněmovny také ústavní povinnost vládnout, řídit své úřady. A já bych byl rád, kdybychom jí to tímto způsobem aspoň umožnili. Děkuji za pochopení. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Slovo má místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je mi opravdu líto, že pan kolega a místopředseda Kasal takto emotivně a řekl bych téměř způsobem, který vede ke konfliktu, přistoupil k mému vystoupení a k mému apelu na vás. Já jsem opravdu, a vzpomeňte si, řekl: Omlouváme se vám za to, že jsme zřejmě špatně vykomunikovali naše důvody, proč jsme stáhli náš podpis. Sdělujeme vám, že jsme od prvopočátku nesouhlasili se zavedením pevných hlasovacích hodin. Za třetí, jsme přesvědčeni o tom, že jednací řád je procesní norma, která má být dlouhodobě vyvážena ve prospěch všech, kteří v této Poslanecké sněmovně sedíme a zastáváme tu či jinou funkci toho času. A za poslední, že je to norma, ke které bychom měli přistupovat tak, aby byla schválena drtivou, významnou většinou všech poslankyň a poslanců této Poslanecké sněmovny bez ohledu na to, zda jsou členy vládní koalice, nebo opozice.

Obávám se, že pan kolega Kasal přesně popsal naši obavu, a on to zde zdůraznil, že tato novela, resp. ta část ustanovení jednacího řádu, která je navrhována, je postavena ve prospěch jedné jediné části sněmovny zvané toho času vláda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP