Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
27. února 2004 v 9.20 hodin

Přítomno: 167 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji dvanáctý jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili vašimi identifikačními kartami, oznámili mi případně čísla karet náhradních. Náhradní kartu č. 23 má pan poslanec Šeich, č. 25 má pan poslanec Kapoun.

Stanovili jsme si, že dnes budeme projednávat nejdříve body 125 a 127, tj. jednací řády Poslanecké sněmovny a jednací řády Senátu. Poté budeme pokračovat v projednávání návrhů zákonů ve třetím čtení podle schváleného pořadu, ale do té doby se určitě ještě o dalším pořadu schůze budeme bavit, jak bude pokračovat.

Já si v tuhle chvíli dovolím zopakovat, že jsme nemohli zahájit 28. schůzi, protože se omluvil ministr Sobotka z této schůze, a proto jsme se dostali zpět do schůze 27. Já bych ještě v tuto chvíli ráda dokončila původní informaci, kterou jsem vám povinna poskytnout.

Nejprve tedy omluvy z 27. a zároveň 28. schůze Poslanecké sněmovny. Omluvy na pátek 27. února. Z poslanců se omlouvá pan poslanec Petr Braný z rodinných důvodů, pan poslanec Vlastimil Dlab - dlouhodobě plánované lékařské vyšetření, Jan Klas ze zdravotních důvodů, Josef Kubinyi - zdravotní důvody, Petr Lachnit - zahraniční pracovní cesta, Michaela Šojdrová bez udání důvodu. Z členů vlády se omlouvají premiér Vladimír Špidla - rekonvalescence po zdravotních potížích, ministryně Petra Buzková - výroční zasedání pléna České konference rektorů, Vladimír Mlynář - účast na evropské ministerské konferenci o informační společnosti v Budapešti, Pavel Němec - setkání ministrů Evropské unie pro regionální rozvoj v Irsku, Jaroslav Palas - důležitá resortní akce, Bohuslav Sobotka - od 9 do 10 hodin - jednání regionálního fóra Conference for Public and Private Partnership (?), Cyril Svoboda - porada velvyslanců zemí Evropské unie a NATO plus pracovní program s ministrem zahraničních věcí Spolkové republiky Německo Joschkou Fischerem. Milan Šimonovský - mám zde napsáno, že je na pobytu mimo území republiky, ale já vidím, že to pravděpodobně neplatí, protože vidím, že zaujal místo v lavici vlády v Poslanecké sněmovně, čili tuto omluvu z této série omluv vyškrtávám.

Paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu č. 26.

Tolik úvodní informace, které bylo potřeba podat. Nyní jsem registrovala přihlášku paní předsedkyně výboru pro sociální politiku a zdravotnictví paní poslankyně Emmerové.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení přítomní. Chtěla bych požádat sněmovnu, aby schválila zařazení bodu 118, sněmovní tisk 444, jako pátý bod dnešního jednání 27. schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, toto je procedurální návrh. Ale nyní se s faktickou poznámkou ještě hlásí pan poslanec Karel Vymětal. Prosím o klid v jednacím sále, abychom slyšeli, co nám pan poslanec chce říci.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, k tomu předloženému návrhu mám námitku, aby sněmovna hlasovala, zda jde o závažný důvod.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, budeme tedy nejprve hlasovat, zda sněmovna považuje toto přeřazení za závažný důvod, potom budeme hlasovat o návrhu na přeřazení.

Ale v toto chvíli ještě vidím, že se o slovo hlásí místopředseda sněmovny Ivan Langer. Já vás ještě jednou, kolegyně a kolegové, důrazně žádám o klid. Pane místopředsedo, já se velmi omlouvám. Ještě jednou prosím všechny v jednací síni, aby zaujali místa v poslaneckých lavicích a soustředili se na oficiální jednání dnešní schůze.

Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové. Omlouvám se, jestli možná hned po ránu pozvednu hladinu některých hormonů z důvodů zvýšené produkce jejich žlázami s vnitřní sekrecí. Nicméně musím se vyjádřit k jedné věci, kterou jste možná mnozí nezaregistrovali.

Dnešní jednání mělo začít v 9.00 hodin projednáváním bodů pořadu schválené 28. schůze jednání Poslanecké sněmovny. Pan ministr Sobotka přesně věděl, že v 9 hodin ráno má 200 jejich kolegyň a kolegů povinnost být zde ve sněmovně a ve třetím čtením projednávat návrhy zákonů, které byly úmyslně, vědomě samotnou vládou zařazeny a vloženy do pořadu jednání této schůze. Mluvím o 28. schůzi. Namísto toho, namísto nás, kteří jsme byli v 9 hodin zde ve sněmovně, pan ministr Sobotka poslal omluvu, že má nějaké jednání, že se nemůže zúčastnit jednání Poslanecké sněmovny. Z tohoto důvodu se muselo přikročit k tomu, že se 28. schůze projednávat nebude, museli jsme se vrátit zpátky k 27. schůzi. Máme zpoždění zhruba 30 minut - jinými slovy 199 poslankyň a poslanců skáče podle toho, jak jeden z ministrů této vlády píská.

Já se velmi omlouvám za to, že jsem vnesl do našeho jednání hned po ránu tento možná trochu emotivně naladěný tón, nicméně považuji za prvé za důležité, abyste toto všichni věděli, a za druhé považuji za nemožné, aby se takovýmto způsobem choval vůči Poslanecké sněmovně jeden z ministrů této vlády.

Prosím paní předsedající, aby poté, co se objeví ve sněmovně buď premiér vlády, nebo první místopředseda vlády, aby mu tlumočila moji zásadní výhradu k chování ministra financí pana ministra Sobotky. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Paní poslankyně, páni poslanci, je před námi avizované hlasování, ale ještě předtím, protože nastal zřejmě nějaký zmatek také v kanceláři během těchto dvou schůzí, tak mě byl upozornit pan poslanec Vlastimil Dlab, že se omlouvá z účasti až na úterý. Jeho omluva byla přečtena na dnešek, čili tuto omluvu bereme zpět, pan poslanec Dlab je přítomen a zúčastní se našeho dnešního jednání.

Nyní tedy procedurální návrh na to, aby Poslanecká sněmovna hlasovala nejprve o námitce proti závažným důvodům, nebo rozhodnutí, zda existují závažné důvody na přeřazení bodu č. 118, tisk 444, který navrhla paní poslankyně Emmerová. Námitku vznesl pan poslanec Karel Vymětal.

 

O této námitce nechávám nyní hlasovat, a to v hlasování pořadové číslo 446, které jsem zahájila, a táži se vás, zda považujete za důležité přeřazení tohoto bodu, či nikoliv. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 446 z přítomných 154 pro bylo 18, proti 27. Námitka byla přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP