(15.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Nicméně vaši připomínku nepochybně akceptuji a nemohu nikomu z členů Poslanecké sněmovny zabránit, aby vystoupil. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, stejně vstřícně bych na vás chtěl apelovat, abyste apeloval jenom v mezích jednacího řádu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Meze jednacího řádu jsou nesmírně široké, pane poslanče. Bohužel jejich šíři určuje velmi často Poslanecká sněmovna dle okamžité nálady. Doufám, že do takto široce vymezených mezí se oba dva vejdeme. Bude to příjemný pobyt.

Vážené kolegyně a kolegové, kdo další se hlásí ještě do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

Nyní dávám ještě jednou možnost panu ministrovi vystoupit případně se závěrečným slovem, pokud chce. (Hlasy: Ne!)

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Já budu jen velmi stručný. Žádám, pane předsedající, dámy a pánové, abyste návrh na vyslání jednotek schválili.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní má slovo pan zpravodaj zahraničního výboru - kolega Vilém Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, můžeme přistoupit k hlasování. Pan poslanec Frank předložil čtyři návrhy, z nichž první je, že navrhuje, že sněmovna zamítá vládní návrh na vyslání sil a prostředků Armády České republiky do Afghánistánu. Další návrhy jsou potom na přepracování, na samostatné hlasování a doporučení, aby pomoc, která se v Afghánistánu poskytuje, byla udělána ve formě humanitární a hospodářské pomoci.

Myslím si, že můžeme přistoupit k tomu prvnímu bodu - k návrhu na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, ty dva další jsou podmíněné návrhy. Pak mám pocit, že pan kolega Frank ještě navrhoval oddělené hlasování. (Poslanec Holáň souhlasí.)

 

Takže nejprve rozhodneme o návrhu na zamítnutí. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 224. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 184 pro návrh 44, proti 112. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní ty podmíněné návrhy.

 

Poslanec Vilém Holáň: Druhý podmíněný návrh pana poslance Franka zní, že Poslanecká sněmovna vrací vládě vládní návrh na vyslání sil a žádá o předložení oddělených návrhů k vyslání jednotky Armády České republiky do mise ISAF a do operace Trvalá svoboda. Čili je to návrh na vrácení s tím, že pro ten vrácený materiál se navrhuje určitá struktura.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 225. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 43, proti 116. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Třetí návrh pana poslance Franka zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky doporučuje vládě poskytnout Afghánistánu hospodářskou, humanitární nebo rozvojovou nevojenskou pomoc ve výši předpokládaných nákladů na obě akce uvedené v tisku 565.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Zahájil jsem hlasování číslo 226. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 187 pro návrh 45, proti 64. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Poslední návrh je spíš žádost pana poslance Franka, aby bylo hlasování o navrženém usnesení oddělené, tedy zvlášť ISAF a zvlášť část Trvalá svoboda.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Takže nejprve budeme hlasovat o bodu I.1. návrhu usnesení.

 

Poslanec Vilém Holáň: Mám ho přečíst?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Není třeba, máme ho písemně.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 227. Kdo je pro? (Hlas: O čem hlasujeme? My nevíme, o čem se hlasuje.)

Je námitka proti tomu? Dobře prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Ještě jednou budu přesně specifikovat návrh usnesení.

Budeme hlasovat nyní o bodu I.1. usnesení výboru pro obranu a bezpečnost a zahraničního výboru.

 

Poslanec Vilém Holáň: Já to asi pro jistotu přečtu. (Předsedající souhlasí.)

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem na vyslání jednotky speciálních sil Armády České republiky do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda na dobu do šesti měsíců ode dne vyslání s tím, že jednotka bude složena z vojáků z povolání v celkovém počtu do 120 osob, bez rotace."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak zní návrh usnesení, o kterém rozhodneme v hlasování číslo 228, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 128, proti 44. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Nyní ta druhá část: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem na vyslání kontingentu Armády České republiky do Afghánistánu v rámci mise ISAF v celkovém počtu do třiceti osob ode dne vyslání do 31. 12. 2004."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zahájil jsem hlasování číslo 229. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 187 pro návrh 129, proti 41. I tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Je už nyní na vás, zda budeme hlasovat o usnesení jako o celku. Věcně to třeba není.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V tuto chvíli prosím o nastavení kvora, neboť budeme hlasovat podle článku 39 odstavce 3 Ústavy České republiky. Mám zde připomínky, že i předcházející hlasování měla být činěna s tímto kvorem. Namítá někdo výsledek hlasování o bodu I.1. a I.2.? Nenamítá. Budeme hlasovat o usnesení jako celku. Pan kolega? Prosím.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, já nezpochybňuji hlasování, jenom pro záznam - v hlasování I. jsem hlasovat proti, ale mám na sjetině ano. Čili nezpochybňuji hlasování, ale žádám pro záznam -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: I.1.?

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Ano, římská jedna.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Potřebné kvorum je nastaveno. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna souhlasí s návrhem usnesení dle usnesení výboru zahraničního číslo 115 a výboru pro obranu a bezpečnost číslo 120."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 230. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 127, proti 46. Konstatuji, že s návrhem tohoto usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi. Tím končím projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP