(15.30 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.) Zpravodaj? (Doporučuje.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 174. Z přítomných 186 pro hlasovalo 171, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

To byly všechny návrhy, o kterých mělo být hlasováno zvlášť. Můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony, podle sněmovního tisku 200, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 175. Z přítomných 186 poslanců pro hlasovalo 130, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Děkuji navrhovateli i zpravodaji. Končím projednávání bodu č. 98.

 

Bodem dalším je bod

 

99.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu
a příjmení a změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 466/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr vnitra Stanislav Gross a zpravodaj výboru pro veřejnou správu Michal Hašek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny v tisku 466/2. Otevírám rozpravu. Přihlásil se do ní prozatím písemně pan poslanec Tomáš Dub. Prosím pana poslance Duba, aby se ujal slova jako první v rozpravě.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám. Pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, dovoluji si vznést legislativně technickou úpravu k pozměňovacímu návrhu uvedenému pod písmenem B2. Slova "snoubenec, který je cizincem, přiloží k žádosti o uzavření manželství" se zrušují.

Vysvětluji to takto. Pozměňovací návrh B2 se týká nového znění § 35 odst. 1 písm. d) a omylem byla načtena i slova, která jsou součástí návětí. Nejedná se tedy o věcnou změnu, ale pouze o legislativně technické upřesnění. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikdo se tedy nehlásí do rozpravy. Pokud tomu tak je, tak rozpravu končím.

Ptám se, jestli něco má na srdci navrhovatel nebo zpravodaj. Zdá se, že pan ministr se ujímá slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, mám toho na srdci mnoho, ale ne že by to zrovna bylo k zákonu o matrikách, to je docela minimum. Ale přesto bych chtěl říci několik věcí.

Za prvé bych chtěl poděkovat za průběh projednávání. Za druhé bych chtěl říci, že s naprostou většinou pozměňovacích návrhů vyslovím souhlas a doporučím je. Pouze u dvou ze čtyř, které předkládal pan kolega Dub, budu mít negativní stanovisko. V jednom případě, pokud jde o pozměňovací návrh, který se týká, tak jak nyní byl upřesněn, paragrafu 35 odst. 1. Myslím si, že to je spíše legislativně technická záležitost. To určitě není žádný meritorní spor. My si myslíme, že pojem osobní stav je v českém právu používán dostatečně, takže není zapotřebí jej nahrazovat.

Pokud jde o návrh, aby vlastně byl zrušen bod 8 předkládané novely, tak tam bych chtěl k tomu říci tolik. My navrhujeme, aby bylo možno prominout vyšší ověření předkládaných dokladů pro případ, kdy skutečně je to spojeno, předložení tohoto dokladu, se zvlášť obtížně překonatelnými překážkami. Myslíme si, že jdeme tímto vstříc problémům řady občanů, kterým se třeba stalo to, že občan České republiky zemřel v zahraničí, a jsou potom s tím spojené poměrně velké problémy. Myslíme si, že je to prostě vyjití vstříc požadavkům praxe, s tím, že samozřejmě není možno prominout vyšší ověření, budou-li pochybnosti o věrohodnosti dokladu.

Jenom bych chtěl říci, že ve dvou návrzích, kde budu nesouhlasit, tak to není prostě nějaký smrtelný zásadní rozpor, zásadní problém. Ale máme pocit, že stojí v těchto dvou bodech za to setrvat na původním vládnímu návrhu. Za předložené návrhy děkuji. I ostatní dva pozměňovací návrhy pana poslance Duba budu podporovat ve svém vyjádření.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Byl bych rád, kdyby nám zpravodaj sdělil, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, co se týká procedury hlasování ve třetím čtení ke sněmovnímu tisku 466, navrhuji následující proceduru.

Nejprve bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích uvedených pod písmenem A, což jsou návrhy přijaté výborem pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Je možno hlasovat o návrhu A1 a A2 společně. Dále bychom hlasovali o návrzích B1 až B4, které podal v podrobné rozpravě pan poslanec Tomáš Dub, a hlasovali bychom postupně o návrzích B1, B2, B3 a B4. Za třetí bychom hlasovali o návrzích pana poslance Hrnčíře uvedených pod písmeny CI, CII, a to následujícím způsobem: nejdříve o CI jako celku, to znamená o bodech 1 až 7 najednou, protože spolu věcně souvisí, a poté bychom hlasovali o CII. Protože byla vznesena také legislativně technická připomínka, na závěr bychom hlasovali o ní. Pak nám zbývá hlasování o návrhu zákona jako celku.

To je návrh procedury, který předkládám v tuto chvíli sněmovně. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Z těch, kteří sledovali pana poslance Haška, má někdo námitku proti postupu, který navrhl? Nenamítá nikdo nic, postupovat tak, jak tady bylo sděleno? Takže ještě zazvoním do foyer. Budeme postupovat A1, A2, B1, B4, CI, tak jak jsme slyšeli.

Mám tady návrh vás odhlásit, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se všichni znovu přihlásili.

Pane zpravodaji, řekněte o čem budeme hlasovat. Zároveň vás budu žádat o stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Nejprve bychom podle schválené procedury hlasovali o pozměňovacích návrzích A1, A2.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko navrhovatele? (Doporučuje.) Zpravodaj? (Doporučuje.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 176. Z přítomných 180 poslanců pro hlasovalo 177, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Další návrh.

 

Poslanec Michal Hašek: Dále budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích B1 až B4, a to jednotlivě. Nyní hlasujeme o pozměňovacím návrhu B1 pana poslance Duba.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko navrhovatele? (Nedoporučuje.) Zpravodaj? (Záporné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 177. Z přítomných 181 poslanců pro hlasovalo 35, proti 76. Tento návrh nebyl přijat.

 

Další hlasování.

 

Poslanec Michal Hašek: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B2 pana poslance Duba.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stanovisko navrhovatele? (Nedoporučuje.) Zpravodaj? (Záporné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 178. Z přítomných 182 poslanců pro hlasovalo 55, proti 77. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dále hlasujeme...

***




Přihlásit/registrovat se do ISP