(14.20 hodin)
(pokračuje C. Svoboda)

Zavázali jsme se k tomu jako demokraté, kteří chceme bojovat proti terorismu na straně jedné a na straně druhé chceme výrazně pomoci občanům žijícím v Afghánistánu, aby si mohli spravovat svou zemi a spravovat svou zemi podle nové ústavy s centrální vládou, s vládou, která bude mít pravomoc i za hranicí Kábulu, s vládou, která bude spravovat celou zemi.

Dnešní situace v Afghánistánu je velmi komplikovaná a velmi nebezpečná. V Afghánistánu je 70 % světové produkce drog, z Afghánistánu se drogy dostávají do Evropy a také do České republiky. S drogami je spojen organizovaný zločin, praní špinavých peněz a další nebezpečné aktivity včetně podpory terorismu.

Náš závazek pomoci demokratickým silám Afghánistánu je trvalý a vážný. Nemůžeme sdělit do Afghánistánu, že nás to přestává zajímat, že to je příliš daleko nebo že na to nejsme ochotni uvolnit prostředky. Tento závazek trvá a já jsem hluboce přesvědčen, že to je něco, co musíme dělat, a musíme pokračovat.

Obě dvě účasti jsou kryty mezinárodním právem, mezinárodními zvyklostmi a příslušnými rezolucemi. Nejde jenom o ISAF, která je samozřejmě pokryta Severoatlantickou aliancí a jejím rozhodováním, ale je to také i naše účast v mandátu Trvalá svoboda. I tato účast je pokryta rezolucemi Rady bezpečnosti Spojených národů a i v těchto rezolucích se právem naléhá na všechny státy, aby jednoznačně trvaly a s velkým nasazením se zapojily do boje proti terorismu. Takže máme oba dva pozitivní cíle před sebou - boj proti terorismu a pomoc Afghánistánu spravovat zemi, aby se tato země stala zemí stabilní, prosperující zemí, která bude spravována vlastním obyvatelstvem plně hodnotně. Dnešní situace, jak jsem řekl, je komplikovaná a náš zájem je, aby centrální vláda byla skutečně centrální vládou, aby v Afghánistánu nevládli jednotliví kmenoví vůdci, ale aby skutečně tato země byla zemí, která je spravována demokraticky zvolenou vládou. V Afghánistánu budou volby, budou volby nejen parlamentní, ale i volby prezidentské a i to je náš závazek, abychom pomohli tomuto demokratickému procesu.

Vážené poslankyně, vážení poslanci. Já vás velmi naléhavě žádám, abyste tento návrh podpořili, protože to je návrh, který je v souladu s principy naší zahraniční politiky, s principy demokratickými v boji proti terorismu a pomoci demokratizaci regionu, mimo jiné tedy i vlastního Afghánistánu. Takže to je z mé strany podpora tomuto návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane ministře. Také ještě dodám, že návrh projednal výbor pro obranu a bezpečnost, také zahraniční výbor. Usnesení máte v lavicích. Poprosím pana poslance Miloše Titze, který je zpravodajem výboru pro obranu a bezpečnost, aby nám za tento výbor podal zprávu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedo, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové. Dovolte, prosím, abych vás seznámil se 120. usnesením výboru pro obranu a bezpečnost z 31. schůze konané dne 17. února 2004 k vládnímu návrhu na vyslání sil a prostředků Armády České republiky do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda a mise ISAF - International Security Assistance Force, sněmovní tisk 565.

Po odůvodnění ministra obrany České republiky Ing. Miroslava Kostelky, zpravodajské zprávě poslance Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby schválila

1. návrh na vyslání jednotky speciálních sil Armády České republiky do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda na dobu do 6 měsíců ode dne vyslání s tím, že jednotka bude složena z vojáků z povolání v celkovém počtu do 120 osob bez rotace;

2. návrh na vyslání kontingentu Armády České republiky do Afghánistánu v rámci mise ISAF (International Security Assistance Force) v celkovém počtu do 30 osob ode dne vyslání do 31. prosince 2004.

II. Pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesení seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Prosím, aby se slova ujal také zpravodaj zahraničního výboru, to je pan poslanec Vilém Holáň. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové. Zahraniční výbor se zabýval včera tímto problémem a rovněž zahraniční výbor doporučuje sněmovně, aby souhlasila s vysláním našich vojáků do obou těchto misí, tedy s 30 osobami do mise ISAF a 120 osobami do mise Trvalá svoboda.

Zahraniční výbor si je vědom toho, že běží o první vyslání našich vojáků do skutečně bojové situace, a zabýval se nejprve situací v Afghánistánu, situací politickou, hospodářskou i situací bezpečnostní. A jen pro ilustraci mohu říci, že v dnešním Afghánistánu je asi jen 4 % lidí zásobeno elektrickou energií, že je tam v provozu jenom asi 7 km železnic, že bytový fond ve městech je asi o čtvrtinu menší než normálně, že elektrické osvětlení v ulicích takřka neexistuje. Prostě je to pro nás situace takřka nepředstavitelná. Jakékoliv zlepšení situace politické, tedy volby, nebo situace hospodářské, pomoc těmto zemím vlastně je závislá na zlepšení bezpečnostní situace, a k tomu je tedy zapotřebí posílit vojenské operace, které tam dnes existují.

Obě tyty operace, tedy jak ISAF, tak operace Trvalá svoboda, jsou zajištěny řádně právně. Operace ISAF rezolucemi Rady bezpečnosti a operace Trvalá svoboda aktivovaným článkem 5 Severoatlantické smlouvy a také rezolucemi Rady bezpečnosti.

Zahraniční výbor se zabýval hledisky, která podporují vyslání vojáků, i hledisky, která jsou proti tomu. Jako hlediska pro vyslání, pro souhlas s vysláním vojáků byla uváděna tato. Za prvé - stabilizace situace v Afghánistánu je i zájmem České republiky, jakkoliv je tato země vzdálená. Za druhé - běží o řešení jedné z globálních výzev k potírání terorismu. Třetím důvodem je, že úsilí, které Česká republika do boje s terorismem investovala, už bylo dosti veliké a je škoda ho ztratit. A konečně za čtvrté jsme upozorňovali na alianční zodpovědnost a dobré jméno České republiky. Proti tedy jsou to reálné nebezpečí ztráty života nebo zdraví a náklady na tuto akci. Přesto, když jsme zvažovali všechny okolnosti a všechna hlediska, tak jsme v závěru doporučili sněmovně, aby s vysláním vojáků do obou misí souhlasila.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji, pane poslanče. A nyní zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásilo šest poslanců. Já vám jenom přečtu, že to je pan poslanec Petr Nečas, Marian Bielesz, David Šeich, pak je to pan poslanec Alexander Černý, Marie Rusová, Jan Mládek a Miroslav Grebeníček. Tito poslanci se písemně přihlásili. Já požádám pana poslance Petra Nečase, který je první přihlášený, aby se ujal slova. Prosím o klid. Máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP