(12.30 hodin)
(pokračuje Exner)

Přesto se domnívám, že takové věci, aby se stanovilo, že informaci o podstatných změnách má také sněmovna projednávat a jakým způsobem, cestou výboru pro evropské záležitosti, aby se dala možnost, že ne všechny tisky, kterých mohou být i tisíce ročně, musí být poslancům poskytovány v tištěné formě, a aby se přesně stanovily některé procesní věci, je dobré při současné změně jednacího řádu přijmout a uplatnit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Ještě pan zpravodaj Stanislav Křeček v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych přednést pozměňovací návrh, který trošku modifikuje pozměňovací návrh, který přednesl kolega Šeich. On totiž navrhl, aby vláda předkládala sněmovně prostřednictvím výborů personální záležitosti. Já se obávám, že by to bylo asi těžko přijatelné, leč na straně druhé asi není nic proti tomu, aby tento výbor tyto personální záležitosti projednával.

Navrhuji pozměňovací návrh, který zní, že za článek 109b se vkládá nový odstavec 109c, který zní: Vláda předkládá výboru pro evropské záležitosti k projednání personální nominace na evropského komisaře, soudce Evropského soudního dvora a nominace do orgánů EIB a EBRD za Českou republiku.

Odstavec 2. Personální nominace do orgánů EU výbor pro evropské záležitosti projedná dříve, než o nich vláda přijme konečné rozhodnutí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Stanislavu Křečkovi. Ptám se, jestli má ještě někdo zájem vystoupit v podrobné rozpravě. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Má pan navrhovatel zájem o závěrečné slovo? Pan zpravodaj? Také ne. Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona bod 40.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo 41, kterým je

 

41.
Návrh poslanců Lubomíra Zaorálka, Václava Exnera, Vojtěcha Filipa, Michala Haška,
Jana Kasala, Jitky Kupčové, Ivana Langera, Hany Marvanové, Miroslavy Němcové
a Jana Vidíma na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb.,
o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 418/ - druhé čtení

 

Je to tedy druhý návrh novely jednacího řádu, který projednáváme. Návrh uvede za zástupce navrhovatelů předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Prosím, pane předsedo, ujměte se slova. Zpravodajem tohoto tisku, ještě než začne mluvit pan předseda, je pan kolega Křeček. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás informoval o stavu projednávání tisku 418. Pokud jde o odůvodnění, tak se domnívám, že důvody, které vedly členy podvýboru organizačního výboru k tomu, že jsme se rozhodli připravit novelu jednacího řádu, tak se tady diskutovaly už v průběhu prvého čtení a nechci se k nim vracet, pokud se diskuse k nim nevrátí dnes.

Jinak vám jenom zopakuji, že návrhem zákona se zabývaly tři výbory. Ústavně právní výbor, pro evropskou integraci a zahraniční výbor. Ústavně právní výbor přijal některé pozměňovací návrhy legislativně technického charakteru, také návrhy, které mění některé původně navržené novelizační body.

Rád bych vás ještě upozornil na jednu věc. Výbor pro evropskou integraci a zahraniční výbor přijaly shodná usnesení, ve kterých byl návrh zákona rozšířen ještě o novou problematiku. Je to problematika týkající se zabezpečení poslanců zvolených do Evropského parlamentu. Tímto návrhem se upravuje a pokrývá právní postavení poslanců, které bychom měli, jak všichni dobře víte, zvolit v průběhu tohoto roku poprvé do Evropského parlamentu. Vy si asi uvědomujete, že v současné době v České republice neexistuje v našem právním řádu žádný právní předpis, který by se týkal např. odměňování za výkon funkce poslance Evropského parlamentu a všech dalších náležitostí. Evropský parlament v současné době je jedinou institucí Evropské unie, kde je odměňování za výkon funkce určováno národními pravidly, je hrazeno z národního rozpočtu. Je možné, že se to změní, ale v této chvíli je situace pořád taková, jak říkám, a tudíž neexistuje dnes u nás ani právní dokument, který by členské státy zavazoval ke způsobu odměňování poslanců Evropského parlamentu, a musíme tak učinit na základě uvážení tady sami, v Poslanecké sněmovně české.

Prakticky všechny dosavadní členské státy Evropské unie pokračují ve způsobu odměňování z doby před rokem 1979, kdy byl Evropský parlament Meziparlamentním shromážděním, a odměňují poslance Evropského parlamentu shodným způsobem jako poslance svého národního parlamentu.

Vzhledem k určité časové naléhavosti byla zvolena tato cesta pozměňovacích návrhů k tisku 418, protože nový právní předpis by vzhledem k lhůtám v legislativním procesu byl přijat nejdříve ke konci roku 2004, a daná problematika by tak zůstala po určité období bez právní úpravy, po období, kdy už bychom přitom měli poslance Evropského parlamentu.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jménem členů podvýboru, kteří jsou také předkladateli sněmovního tisku 418, vás požádal o podporu pro tuto právní úpravu, která si v zásadě, když se vrátím k obecné novele, neklade nic jiného za cíl než učinit naši sněmovnu srozumitelnější, přehlednější pro nás samotné i pro veřejnost, a možná také přitažlivější na pohled. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi. Slova se ujme Stanislav Křeček, až přečtu to rozhodující, o co půjde, a to je, že předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru a usnesení výboru máte rozdáno jako sněmovní tisk 418/2. Máte tady ještě další tisky předložené, a to je z iniciativy zahraničního výboru a výboru pro evropskou integraci. Tyto tisky byly projednány bez přikázání a byly rozdány jako sněmovní tisky 418/4 a 418/5.

Nyní požádám pana Stanislava Křečka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, jak již tady bylo dvakrát řečeno, ústavně právní výbor projednal tento návrh zákona a s některými připomínkami doporučil Poslanecké sněmovně tento návrh přijmout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a nyní prosím, aby se slova ujala paní zpravodajka zahraničního výboru poslankyně Helena Mallotová a seznámila nás s iniciativou zahraničního výboru v této věci. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Zahraniční výbor projednal předložený návrh zákona na svém zasedání 12. února tohoto roku a přijal usnesení, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 418/4.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro evropskou integraci pan poslanec Oldřich Němec. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Němec: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, výbor pro evropskou integraci projednal sněmovní tisk 418 na své schůzi dne 17. února 2004 a po úvodním slově poslanec Lubomíra Zaorálka a po vyslechnutí zpravodajské zprávy a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila, a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala k tomuto návrhu zákona změny a doplňky, které, jak již tady bylo řečeno, jste dostali na lavice ve sněmovním tisku 418/5.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou přihlášku, ani nikoho nevidím z místa, proto obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana předsedy. Nejdříve pan předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, poté s písemnou přihláškou, která má přednost před přihláškou z místa, přečtu další přihlášené. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP