(12.40 hodin)

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený nepřítomný pane premiére, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já si myslím, že mezi námi zde se nenajde ani jediný člověk, kterému by nevadila stále stoupající nezaměstnanost. Vadí i poslancům ODS, a proto chtějí vést veřejnou debatu. Jestliže si pan ministr Urban myslí, že my ji zde nevyřešíme, kdo jiný ji má, kolegyně a kolegové, vyřešit než poslanci Poslanecké sněmovny České republiky, zvolení našimi občany? (Smích v sále.)

Já si myslím, že bychom se skutečně měli zabývat příčinami, proč nezaměstnanost v naší zemi stále stoupá. K tomu, že jsme vyprovokovali tuto debatu, nás vedla odpověď pana premiéra na interpelaci pana poslance Hynka Fajmona. Škoda, že tady není pan premiér. Já jsem chtěla, aby mi konkrétně odpověděl na konkrétní otázky. Doufám, že vzhledem k tomu, že je zde ministr práce a sociálních věcí, těchto odpovědí se dočkám, protože hovořit pouze obecně, tak jako hovoří pan premiér a pan ministr Urban, to je velice jednoduché. Hovořme konkrétně.

Pan premiér odpovídá na otázku, jaké konkrétní kroky činí vláda České republiky k zastavení stoupající tendence nezaměstnanosti, takto: "Úlohou vlády je především vytvořit a nastavit vhodné podmínky pro oživení ekonomického růstu, například podmínky pro podnikání, a k tomu patřičný legislativní rámec. Cílem je ekonomický růst, který přinese poptávku po pracovní síle a zastaví, resp. sníží nezaměstnanost." Ano, s tím nelze než souhlasit, to bychom určitě podepsali. Ale teď nabízí pan premiér řešení: "V rámci zlepšení podmínek na pracovním trhu Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo nový zákon o zaměstnanosti, který je v současné době ve schvalovacím řízení v Poslanecké sněmovně."

Kolegyně a kolegové, vy stejně jako já víte, v čem spočívá nový zákon o zaměstnanosti a jak může naši nezaměstnanost vyřešit. Tento nový zákon obsahuje pouze sankce, zákazy, příkazy a omezení těm, kteří chtějí pracovat. Chtěla bych se zeptat členů vlády, který konkrétní krok, navržený v zákoně o zaměstnanosti, snižuje opravdu zaměstnanost.

Za prvé - v tomto zákoně se pro určité věkové kategorie prodlužuje doba vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Prosím, může to být, ale jakým způsobem to snižuje nezaměstnanost? Za druhé - podpora v nezaměstnanosti se zvyšuje. Jakým způsobem to snižuje nezaměstnanost? Za třetí - dosud neměl na podporu v nezaměstnanosti nárok člověk, který byl propuštěn z práce pro hrubé porušení pracovní kázně. To znamená v případě, že řidič autobusu řídil opilý, je v současné době propuštěn pro hrubé porušení pracovní kázně a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti. Nový zákon o zaměstnanosti předložený touto vládou poskytuje i takovému člověku podporu v nezaměstnanosti. Ptám se, jak se tím sníží nezaměstnanost.

Jediné přitvrzení v tomto zákoně je, že když nezaměstnaný takzvaně zlobí, to znamená, neprokazuje dostatečnou součinnost s úředníky úřadu práce, tak musí šest měsíců čekat, než se dostane zpět do registru nezaměstnaných a bude opět pobírat podporu v nezaměstnanosti. V současné době jsou to tři měsíce. O žádnou výplatu podpory v nezaměstnanosti nepřijde, pouze se mu odloží o další tři měsíce. Ptám se, jak se tím sníží nezaměstnanost.

A tak bych mohla pokračovat. Spíše bych dokázala, že novým zákonem o zaměstnanosti a dalšími zákony, které jsou v této souvislosti otevřeny, například změnou zákoníku práce, se nezaměstnanost ještě zvýší.

Dále pan premiér uvádí další úpravu, která by měla vést ke snížení nezaměstnanosti. Píše: "V závěru loňského roku se několika zákony změnily podmínky systému sociálních a nemocenských dávek, které by měly zamezit jejich zneužívání a zvýšit motivaci k přijetí zaměstnání." Omezují se nemocenské dávky. Rozumím tomu, že někteří lidé, nebo i firmy, řeší to, že nemohou sehnat práci, tím, že odejdou na nemocenskou. Ale jestliže se nemocenská sníží, jakým způsobem to snižuje nezaměstnanost? V závěru loňského roku se změnily podmínky systému sociálních dávek, které by měly zvýšit motivaci k přijetí zaměstnání. Ptám se, které systémy. Nevím o nich.

Dokonce se tady uvádí věta, ve které pan premiér píše: "Těmito změnami se zlepší i postavení zaměstnavatelů na trhu práce a sníží se jejich náklady." Chtěla bych vidět, kterým opatřením se snižují náklady zaměstnavatelů. Já mám zcela opačný názor. Domnívám se, že se náklady zvyšují.

Dále se zde píše, že místopředseda vlády Petr Mareš připravil ve spolupráci s řadou svých kolegů strategii rozvoje lidských zdrojů a v současné době se připravují podmínky pro její realizaci. Byla bych ráda, kdyby pan premiér řekl, které podněty ve strategii rozvoje lidských zdrojů povedou ke snížení nezaměstnanosti. A prosím opět konkrétně.

Dále zde pan premiér uvádí, že další prorůstové kroky připravuje vláda v tzv. druhé etapě reformy veřejných rozpočtů. Scénář této etapy bude konkretizován v nejbližších dnech. Ráda bych slyšela, které kroky ve druhé etapě reformy veřejných rozpočtů povedou ke snížení nezaměstnanosti.

Kolegyně a kolegové, domnívám se, že lidé, kteří díky politice této vlády přišli o práci, nás sledují, a myslím si, že si zasluhují odpovědi na konkrétní otázky, které jsem zde položila, a že si zasluhují i podrobné vysvětlení, jak budou působit nástroje, které se chystá vláda uplatnit. Je evidentní, že politika vlády, politika zaměstnanosti, do této doby nepřinesla výsledky. Ptám se, zda se vláda skutečně odpovědně zamyslela, a ptám se, co nového chystá těm desetitisícům nových nezaměstnaných.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Páralové. Vystoupí pan poslanec Václav Mencl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP