(12.30 hodin)

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem součástí této sněmovny, nesmírně si jí vážím, nicméně jsem si jist, že tato sněmovna z hlediska nezaměstnanosti nevyřeší vůbec nic. A opoziční strany už tím pádem vůbec nic. A ani vyřešit nechce. Prostě je to debata, která může být zajímavá pro nějaké ideology, ale určitě není zajímavá z hlediska skutečných ekonomických pohledů. Protože pokud zde nebudou padat seriózní data, seriózní čísla a jejich analýzy, tak to opravdu smysl nemá. Pokud tady budou padat slova, jako že chceme nezaměstnanost schovat pod pláštík nějakých marginálních parametrů nebo ukazatelů, tak to téměř nemá smysl komentovat. Jestliže hrubý domácí produkt a další parametry, o kterých chci za chvíli mluvit, jsou parametry marginální, pak tedy, odborníci, hodnoťte to sami.

Hospodářská krize - to je samozřejmě absolutní nesmysl. Ti, kteří to slovo používají, a já věřím, že jsou vzdělaní v těchto oborech, musí dobře vědět, že je to úplný a holý nesmysl. Pokusím se to na rozdíl od nich doložit naprosto jednoznačnými fakty. Čísla za rok 2003 - pro ty, kteří nejsou ochotni je akceptovat - zopakuji ještě jednou.

Hrubý domácí produkt, který je podle mého předřečníka velmi marginální ukazatel, to si já samozřejmě nemyslím, v roce 2003 skončil na úrovni růstu okolo 3 %. Je to od roku 1998 další rok, kdy hrubý domácí produkt trvale roste. Uvědomme si, v jakých je to souvislostech. Je to v období recese zemí Evropské unie, kde země Evropské unie a zvláště Německo jsou země, s kterými my velmi intenzivně spolupracujeme, a jsme tedy i závislí na jejich hospodářských výsledcích. A tam je stagnace. Přesto u nás trvale hrubý domácí produkt roste. Pouze poznamenávám, že roste tempem zhruba pětkrát větším, než je to v zemích Evropské unie. Roste průmyslová výroba - o 7,5 % v meziročním porovnání. Roste stavebnictví. A tak bych mohl pokračovat odvětví po odvětví. Ten růst, jak jistě dobře víte, není způsoben pouze spotřebou domácností, ale také růstem investic na úrovni 3,3 %. A jestliže porostou investice, tak to znamená velmi jednoduchou rovnici. Znamená to dobrou perspektivu pro to, aby ten růst mohl pokračovat.

Inflace na úrovni 0,2 %. Má smysl to komentovat, nebo nemá to smysl to komentovat? Já myslím, že ani ne. Reálné mzdy - 6,5 % za rok 2003. Tedy vzrostla životní úroveň občanů této země poprvé nejvíce od roku 1989. Produktivita práce - kupodivu při takovém velkém nárůstu reálných mezd - byla vyšší, její nárůst na úrovni 7,5 %. O čem to tedy svědčí? Svědčí to o tom, že celý ten vývoj je jednoznačně zdravý. Kdo to chce popřít, tak buď překrucuje fakta, anebo tomu nerozumí. Export za rok 2003 - naše obchodní bilance se zlepšila, v roce 2003 jsme vyvezli více, než jsme dovezli v porovnání s minulými lety.

Ano, máte pravdu, jeden z těch parametrů dobrý není. Je to nezaměstnanost. A já chci říci, že s některými závěry, které tady byly učiněny, souhlasím. Například se závěrem, že bohužel existuje asociální princip v sociálním prostředí. Asociální princip v tom smyslu, že se vyplácejí podpory v nezaměstnanosti těm, kteří pracují načerno, a je to tedy asociální vůči těm, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru, kde zaměstnavatel je zatížen poměrně vysokými vedlejšími náklady, a oni tedy přispívají na ty, kteří zneužívají ten systém. Ale to vláda dobře ví a také má připraveny kroky, které se v nejbližších dnech budou realizovat. Ale neřekli jste jeden základní důvod. A neřekli jste ho asi záměrně, proč je ta nezaměstnanost na této úrovni. Protože došlo v tomto období k velmi výraznému ozdravení v průmyslu, k velmi výraznému ozdravení podniků, tedy jejich přezaměstnanosti. A to se projevuje v těch číslech, o kterých já jsem hovořil, v růstu produktivity práce. Podniky si tedy vytvořily základnu pro perspektivní rozvoj v dalších letech.

Čili jaká je cesta pro boj s nezaměstnaností, která je opravdu parametrem, s kterým nemohu souhlasit a být s ním spokojen? Je to cesta posílení růstu. My se musíme pokusit docílit růstu většího, než jsou 3 %. Děláme také kroky, které k tomu povedou. Mimo jiné - zrychlení odpisové základny je de facto snížení daní s tím, že tyto prostředky budou účelově využity pro investice, pro nákup technologií a pro rozvoj firem. Snížili jsme daně z příjmů právnických osob. Existuje spousta konkrétních opatření, o kterých bych tady mohl hovořit dlouhé hodiny.

Mimochodem - je potřeba se podívat na prognózu vývoje českého hospodářství v roce 2004 a 2005, na tu predikci renomovaných institucí, jako je Česká národní banka, která vždy platila za trochu konzervativní instituci, ale jako je Mezinárodní měnový fond a jiné instituce. Pokud se na ni podíváte, tak zjistíte, že růst v roce 2004 je predikován na úroveň 3,5 % HDP, růst v roce 2005 až na úroveň 4,5 až 4,8. Tomu říkáte hospodářská krize? To můžete dělat snad jenom pro získání nějakých politických bodů, ale není to reálné hodnocení. A také vám to téma dlouho nevydrží. Protože cesta, která povede ke snížení nezaměstnanosti, cesta, která vede ke snížení obav lidí o ztrátu zaměstnání, cesta, která vede ke zvýšení jejich životní úrovně je cesta růstu. A ta cesta je nastartována dobře, je postavena na zdravých a dobrých základech.

Mimochodem - všimněte si, zdá se, že velká trojka, Německo, Francie, Velká Británie, opisuje naši hospodářskou politiku a hospodářskou strategii. (Smích z lavic poslanců ODS.) Kdybyste dobře poslouchali to, co jsme říkali v minulosti a říkáme nyní, a vnímali, co se teď děje v Evropě, tak byste se nesmáli. Oni říkají, že je potřeba podpořit růst, podpořit inovace, podpořit vědu a výzkum. To jsou všechno prvky naší hospodářské strategie. Na tom není nic směšného, to je profesionální ekonomické, hospodářské rozhodnutí.

Já jsem přesvědčen o tom, že v roce 2006 se tady můžeme bavit o čísle 7 až 8 %, protože tato vláda v této strategii je schopna takového čísla dosáhnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Urbanovi. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Alena Páralová. Připraví se pan poslanec Václav Mencl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP