(9.10 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Už v době bombardování bývalé Jugoslávie, následně v období válečné kampaně v Afghánistánu, ale zejména po útoku Spojených států a Velké Británie na Irák jsem byl opakovaně žádán o vysvětlení skutečnosti, proč vláda nedodržuje podepsané závazky České republiky a proč otevřeně politicky, logisticky, dokonce i vojenským materiálem a vlastními vojáky se účastní na přípravě válek neschválených Radou bezpečnosti OSN a proč podporuje takové války i neprávní působení okupačních mocností. Občané se mě také po zahájení bojů v Iráku i v době výkonu okupačního režimu znovu a znovu dotazovali, proč vláda Vladimíra Špidly nevystupuje na ochranu obětí Spojenými státy vedených válek, ani v případech, kdy válčící strana, kterou vláda podporuje, používá mezinárodními konvencemi zakázané zbraně, například kazetové pumy a nedovolené postupy, například neposkytování účinné pomoci raněným vojákům a raněným a trpícím civilistům nepřítele.

Po právních rozborech vím, že je z pohledu mezinárodního práva i zákona na ochranu míru zcela neospravedlnitelné podporovat severoatlantického spojence v okamžiku, kdy útočí na civilní objekty, například na civilní infrastrukturu, zásobování obyvatelstva vodou, energiemi, zachází nedovoleným způsobem s civilním obyvatelstvem a nedodržuje Ženevské konvence k válečným zajatcům, např. v koncentračním táboře na Guantánamu a v zajateckých táborech v Iráku. S rostoucím znepokojením sleduji represe okupačních sil proti civilnímu obyvatelstvu a demolice civilních obydlí v okupovaném Iráku a rozumím občanům, kteří se na mne obracejí a podrobují mlčení české vlády k takovému jednání ostré kritice.

Předseda vlády na mou písemnou interpelaci odpověděl, jak je zřejmé z textu, který jste obdrželi, způsobem podivným a zarážejícím. To je také důvodem toho, proč jsem požádal o ústní projednání na půdě Poslanecké sněmovny.

Na jedné straně premiér Špidla přiznává: "Zákon č. 165/1950 Sb., na ochranu míru, je platným zákonem a jako takový se vztahuje i na členy vlády." Současně premiér prohlašuje: "Česká republika je vázána Chartou OSN a vláda České republiky je proto povinna jednat v souladu s těmito závazky, včetně závazků týkajících se zákazu použití síly." Vladimír Špidla si je také vědom, že "Česká republika je smluvní stranou tzv. Ženevských úmluv z roku 1949 i Dodatkových protokolů z roku 1977, a vláda České republiky je tedy povinna jednat v souladu s příslušnými závazky obsaženými v uvedených dokumentech".

Tato premiérova písemně učiněná prohlášení by nepochybně bylo možné v konfrontaci s dosavadní diplomacií vlády považovat za zcela zásadní obrat, za počátek rozchodu jeho kabinetu s dosavadním porušováním domácího zákona na ochranu míru i norem mezinárodního práva. Bohužel, druhá část premiérovy odpovědi na interpelaci je v ostrém kontrastu s částí první. V ní Vladimír Špidla fakticky oznamuje, že mu není nic známo o protiprávním jednání Spojených států amerických a Velké Británie. Jménem vlády premiér deklaruje, že v souvislosti s válečnými a okupačními metodami Spojených států a Velké Británie "vláda neučinila ani nebude činit žádné diplomatické kroky vůči členským zemím Severoatlantické aliance, resp. vůči Spojeným státům americkým a Spojenému království Velké Británie a Severního Irska". Dále premiér v rozporu se stavem, kdy Česká republika oficiálně nevstoupila do války ani není okupační mocností, tvrdí, že vláda byla oprávněna podle svého usnesení č. 1288 z 16. prosince 2002 umožnit přelety vojsk a přesuny vojenského materiálu Spojeným státům americkým pro potřeby vedení války a výkonu okupace v Iráku.

Žádám předsedu vlády o odpověď na tři otázky.

Za prvé se ptám: Chce snad tvrdit, že vláda nic neví o použití kazetových bomb, o bombardování civilní infrastruktury Iráku ani o existenci zajateckých táborů, které jsou vedeny v rozporu s Ženevskou konvencí? Vláda skutečně, jak se premiér pokouší tvrdit, neví nic o protiprávní existenci koncentračního tábora na Guantánamu ani o protiprávních útocích na civilní obyvatele jednou v Afghánistánu, jindy v Iráku a o boření civilních obydlí v okupovaném Iráku?

Za druhé: Jak se slučuje s tvrzením předsedy vlády, že v České republice dosud platí zákon na ochranu míru a závazky z Charty OSN, Haagské a Ženevské konvence, jeho rozhodnutí, že vláda neučinila a nebude činit žádné diplomatické kroky k ochraně míru, k ochraně obětí války a civilního obyvatelstva v případě, kdy se protiprávních postupů dopouštějí členské státy Severoatlantické aliance?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP