(18.10 hodin)
(pokračuje Melčák)

Pracovníci finančních úřadů jim, pokud tuto mzdu nezdaní, doměří daň, vyměří penále a poradí jim, aby mzdu vymáhali soudně. Jak takové řešení v praxi vypadá, si každý dovede představit. Je zde zřejmá diskriminace zaměstnanců proti podnikatelům, účtujícím dříve v jednoduchém účetnictví, od 1. 1. vedoucím daňovou evidenci, protože jednoduché účetnictví bylo zrušeno. Takový podnikatel zdaňuje jen příjmy, které obdržel, zatímco zaměstnanci musejí platit daň i z toho, co nedostali, a mnohdy hrozí, že také nikdy nedostanou.

Dále se vkládá bod 3, který zní: V § 15 odst. 3 se za slova "na financování těchto zařízení" vkládají nová slova "dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky, které jsou poživateli částečného nebo plného invalidního důchodu, na rehabilitační a protetické pomůcky, nehrazené zdravotními pojišťovnami, a na majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání".

Podobně se upravuje § 20 odstavec 8, kdy se za slova "na financování těchto zařízení" vkládají slova "dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky, které jsou poživateli částečného nebo plného invalidního důchodu, na rehabilitační a protetické pomůcky, nehrazené zdravotními pojišťovnami, a na majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání".

Stručně řečeno, důvodem je, aby dary, které byly přímo poskytnuty fyzickým osobám s tělesným postižením, mohly být pořízeny bez zdanění. Považuji to za dostatečně humánní.

V § 19 odstavec 1 písmeno zj) se slova "obchodní společnosti, která je" nahrazují slovy "obchodní společnosti nebo družstva, je-li".

V § 19 odstavec 1 písmeno zk) se v první větě slova "obchodní společnosti, která je" nahrazují slovy "obchodní společnosti nebo družstva, je-li".

V § 19 odstavec 1 písmeno zk) ve druhé větě bod 1 zní: "Za prvé podílet se na zisku dlužníka z titulu úvěrového vztahu, nebo".

V § 19 odstavec 3 písmeno b) se slova "obchodní společnost, která je" nahrazují slovy "obchodní společnost nebo družstvo, je-li" a za slovo "omezeným" se vkládají slova "nebo družstva".

V § 19 odstavec 3 písmeno c) se slova "obchodní společnost, která je" nahrazují slovy "obchodní společnost nebo družstvo, je-li" a za slovo "omezeným" se vkládají slova "nebo družstva".

Odůvodnění těchto předchozích bodů. Zákonem číslo 438/2003 byla v prosinci schválena tzv. harmonizační novela zákona o dani z příjmů. Při vypracování vládního návrhu ani během projednávání návrhu novely v orgánech Parlamentu ČR nebyla orgány Evropské unie ještě schválena úprava, která osvobození od daně z příjmů při výplatě dividend při splnění podmínky kvalifikované účasti umožňuje také na družstva. Doplnění družstev do textu směrnice bylo orgány Evropské unie schváleno až 23. prosince 2003. V zájmu plné harmonizace s předpisy Evropské unie je nutno družstva doplnit do již schválené úpravy. Neprovedení této úpravy založí zcela zbytečné komplikace v jednáních s Evropskou unií.

Další úprava zákona o dani z příjmů spočívá v dalším bodě, a to je v § 19 odstavci 4, kde v úvodní části textu se písmena "zf) až zj)" nahrazují písmeny "ze) až zi)"

V § 19 odstavec 4 písmeno a) se písmena "zg) až zi)" nahrazují písmeny "zf) až zh)".

V § 19 odstavec 4 písmeno b) se písmena "zf) až zi)" nahrazují písmeny "ze) až zh)".

V § 19 odstavec 5 v původní části textu se písmena "zk) a zl)" nahrazují písmeny "zj) a zk)".

V § 23 odstavec 4 písmeno b) se slova "odstavce 3" nahrazují slovy "odstavce 4".

Odůvodnění k těmto bodům. Jedná se o nutné změny legislativního charakteru, které navazují na změny zákona provedené zákonem č. 47/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 168/1997 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů, schválených až po přijetí zákona č. 438/2003 Sb. Tyto změny nebyly promítnuty do všech navazujících ustanovení zákona o dani z příjmů. Konkrétně vypuštěním písmena w) z § 19 odstavce 1 došlo k posunu navazujících ustanovení, jejichž účinnost je v rozporu s požadavky Evropské unie. Navrhovaná úprava zajistí účinnost příslušných ustanovení tak, jak byla schválena zákonem č. 438/2003 Sb.

Další bod novely. V § 23 se na konci odstavce 4 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno l), které zní: l) Částka příjmu z prodeje osobního automobilu, jehož vstupní cena je podle tohoto zákona limitována /§ 29 odst. 10/ do výše součtu jeho zůstatkové ceny /§ 29 odst. 2/ a rozdílu, o který pořizovací cena včetně technického zhodnocení převyšuje vstupní cenu tohoto automobilu. Při prodeji osobního automobilu, koupeného bezprostředně po skončení smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí, pokud hrazené nájemné bylo vyšší než limit stanovený v § 24 odst. 4, se do základu daně nezahrnuje částka příjmu z prodeje tohoto osobního automobilu do výše součtu jeho pořizovací ceny nebo zůstatkové ceny včetně technického zhodnocení a zaplacené částky nájemného nad stanovený limit /§ 24 odst. 4/.

Pane předsedající, já vidím, že je to poměrně dlouhý výčet, který unavuje. Dovoluji si navrhnout, že bych to předložil písemně a předal zpravodaji, který by to uvedl ve sněmovním tisku, jestli dovolíte tento postup.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já si myslím, že to dost dobře nejde. To jste měl učinit v průběhu rozpravy a rozdat na lavice. Pan zpravodaj to má písemně? Nemá. Toto není postup, který bychom mohli přijmout.

 

Poslanec Miloš Melčák: Obával jsem se, že to tak bude, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Alespoň jste to zkusil.

 

Poslanec Miloš Melčák: Pokusím se to zkrátit tím, že nebudu číst odůvodnění.

Skončil jsem větou: nebo zůstatkové ceny včetně technického zhodnocení a zaplacené částky nájemného nad stanovený limit /§ 24 odst. 4/.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP