(15.30 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Racionální uvažování znamená, že se neobejdeme bez tepelných elektráren, tedy bez hnědého uhlí, racionální úvaha znamená, že se do budoucna neobejdeme bez jaderných zdrojů, a racionální úvaha znamená, že také budeme závislí zčásti na dovozu plynu.

Ale tento zákon není koncepcí energetickou a neřeší celou problematiku v její šíři. Tento zákon harmonizuje právo České republiky s právem Evropské unie. Je to zákon, který vychází ze závazků, ke kterým jsme přistoupili, tedy i Kjótského protokolu. Tento zákon není tedy v rozporu ani s koncepcí, kterou projednává vláda v současné době, ani v rozporu s evropským právem. Má v sobě prvky, které jsou navíc. Ty tady byly zmíněny - a to je celá oblast tepelného hospodářství nebo tepelné energie. Na začátku jsem řekl, že to je v tomto zákoně zapracováno na požadavek spolupředkladatele, tedy ministra životního prostředí. Souhlasím s tím, že to není úplně systémové a neodpovídá to evropské směrnici. Pokud bude vůle Poslanecké sněmovny taková, že to má být součástí nějakých jiných předpisů v budoucnosti nebo nemá být součástí tohoto zákona, tak já s tím mít problém nebudu.

Na závěr, co se týká postupu, který navrhl pan zpravodaj. Souhlasím s tím, aby byl vytvořen takový časový prostor, abychom nalezli optimální vazbu mezi energetickým zákonem a zákonem o výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů, a tedy i souhlasím, že některé prvky, které více zapadají do kontextu energetického zákona a do jeho obsahu, by mohly být zakomponovány tam; tedy budu souhlasit s návrhem, který umožní vytvořit tuto vazbu. Tedy jakési symbolické projednávání společné mi nedělá žádné problémy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi. V obecné rozpravě vystoupí pan poslanec František Pelc, připraví se paní poslankyně Taťána Fischerová. Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Pelc je přihlášen do rozpravy. Pokud nemáte zájem, pane poslanče, samozřejmě vás mohu přeřadit na konec.

 

Poslanec František Pelc: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážení členové vlády, já jsem byl přihlášen - tuším - před Vánocemi do rozpravy, tak mě to trošku překvapilo. Nicméně pár slov si neodpustím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás přeruším. V Poslanecké sněmovně se papíry neztrácejí, možná že je někdo dlouho hledá, ale tady byla řádně vaše přihláška jako první a nemohu ji tedy odsunout. To byste mě obvinili z manipulace s doklady, které mám v předkládací zprávě, a to bych si samozřejmě nedovolil.

 

Poslanec František Pelc: Vážený pane předsedající, já nezpochybňuji váš postup, já jenom odůvodňuji svoje překvapení. Nic víc.

Nicméně k návrhu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energií si dovolím pouze dvě obecné poznámky. Zákon je v rámci velmi přínosný z důvodů, které tady již byly podrobněji sděleny, a umožní České republice přistoupit k - dejme tomu - poněkud pozitivněji laděné politice Evropské unie k většímu využívání obnovitelných zdrojů. Je pravda, že Česká republika je z hlediska energetické náročnosti ve vztahu k jednomu obyvateli nebo k výrobě jednoho HDP(?) velmi energeticky náročnou zemí, a to v průměru dvakrát až třikrát více než v nejvyspělejších zemích Evropské unie. Je také pravda, že to snižuje určitou konkurenceschopnost české ekonomiky nejenom v oblasti - dejme tomu - ochrany životního prostředí, ale koneckonců i ekonomické prosperity. Proto tento zákon považuji za velmi přínosný nejen z hlediska ochrany životního prostředí, ale i v budoucnosti účinnosti českého hospodářského energetického komplexu. To je první poznámka.

Druhá poznámka se týká určitých možných dílčích diskusí nad některými částmi tohoto zákona, které ovšem podle mého názoru snesou patřičnou úroveň pozornosti až při jednání ve výborech.

Tudíž já jsem chtěl pouze vyjádřit plnou podporu tomuto návrhu zákona a těším se na diskusi v dalším čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Františku Pelcovi. Slovo má paní poslankyně Taťána Fischerová, připraví se pan poslanec Ladislav Urban.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně a kolegové, ráda bych přispěla k diskusi o potřebě podpory využívání obnovitelných zdrojů, k diskusi, která v této společnosti probíhá poměrně okrajově. Chci uvést několik důvodů na podporu propuštění návrhu zákona do druhého čtení. V předložené podobě, jak už bylo řečeno, má zákon vážné nedostatky, ale konkrétní technické podrobnosti budou projednávat příslušné výbory a tam bude dobrá příležitost je řešit. Proto chci pouze stručně zmínit několik bodů k samotnému obecnému záměru zákona.

Volání po podpoře energie z čistých zdrojů se ozývá už několik let. Patříme mezi poslední evropské státy, které ještě takovouto legislativu nemají, a přitom ji urgentně potřebujeme, a to hned z několika důvodů. Ani my, naše země, se nemůžeme zříci odpovědnosti za stav této planety a za náš nezanedbatelný příspěvek ke znečištění ovzduší a k souvisejícím globálním změnám podnebí. Patříme bohužel mezi evropské rekordmany v exhalacích oxidu uhličitého. Více než 12 tun na obyvatele a rok nás dokonce řadí mezi nejhorší znečišťovatele mezi průmyslovými státy vůbec. Samozřejmě nikdy nebudeme mít tolik větrných elektráren jako Velká Británie, tolik solárních kolektorů jako Španělsko anebo tolik větrných elektráren jako Norsko. Prostě k tomu nemáme přírodní podmínky, jak už bylo řečeno. Ale musíme využít ten potenciál, který v naší krajině je, abychom náš rekordní příspěvek ke znečištění ovzduší alespoň částečně snížili.

Nezanedbatelný je i druhý argument. Hledáme cesty, jak oživit venkov, zabránit jeho vylidňování a odlivu pracovních příležitostí. Podpora obnovitelných zdrojů venkovu přece jednoznačně pomůže. Energetické plodiny, výroba bioplynu i prodej zemědělského a lesnického odpadu jsou dobré podnikatelské příležitosti, které mohou vytvořit nová pracovní místa a vítaný zdrojů příjmů do obecních pokladen. Ale nejde pouze o biomasu. Pro řadu zemědělských podniků, soukromých rolníků či obcí vznikne možnost přivydělat si instalací větrné elektrárny a zlepšit tak svou nelehkou ekonomickou situaci.

A nakonec urychlené zavedení legislativy podporující čistou energii přináší přece i šanci pro český průmysl a možnost rozvíjet aktivity v oblasti, které za našimi hranicemi mnozí už dávno znají a které se chopili. České firmy s letitou tradicí strojírenské výroby by se mohly rozvíjet i jako dodavatelé větrných elektráren, solárních kolektorů, kotlů a dalších zařízení.

Na podporu těchto argumentů uvádím i několik příkladů z evropských zemí. V Británii např. vláda v minulých měsících oznámila změnu legislativy, která umožní ještě zvýšit výrobu čisté energie. V Německu větrné elektrárny dodávají skoro tolik elektřiny jako Temelín a Dukovany dohromady, v Nizozemsku je poptávka po čisté elektřině větší než její nabídka energetických společností. Obnovitelné zdroje tedy zažívají úspěch.

Dovolte mi tedy, abych ještě jednou pro přehlednost stručně shrnula uvedené důvody pro podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů a její legislativní ukotvení: jsou to nové ekonomické možnosti, které pomohou našemu venkovu i průmyslu, udržení kroku s vyspělými státy, ale také spoluodpovědnost za naši planetu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Taťáně Fischerové. Slova se ujme pan kolega Ladislav Urban, připraví se pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Urban: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, podporuji snahu, se kterou se navrhovatel věnoval podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP