(Jednání pokračovalo v 11.05 hodin)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dámy a pánové, prosím vás, abyste se posadili a mohli jsme pokračovat v programu. Ještě předtím se mi hlásil pan poslanec Kubinyi se sdělením. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Kolegyně a kolegové, chtěl jsem se jenom omluvit a říci pro zápis, že při posledním hlasování jsem hlasoval pro, a na sjetině mám křížek. Ale nezpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Musím bohužel konstatovat, že i já jsem se dopustil procedurální chyby při projednávání bodu 49, což je návrh zákona o dluhopisech, to je sněmovní tisk 570. Dopustil jsem se bohužel procedurální chyby v tom, že po hlasování číslo 89, v němž sněmovna nevyslovila souhlas s návrhem zákona o dluhopisech, měl ještě následovat návrh na přikázání tohoto návrhu k projednání rozpočtovému výboru. Takže my jsme vlastně nedoprojednali bod 49. (V sále zní námitky.) Jde jenom o přikázání. Myslím, že procedura je jasná. Prosím vás o toleranci a doprojednání tohoto bodu pouze v souladu s § 90 odstavec 7 jednacího řádu. O nic víc nejde. Tím, že jsme neodhlasovali závěrečné usnesení, jsme ještě bod neukončili. Pouze žádám o toleranci k mému prohlášení, že jsme ukončili bod. Bod ukončen nebyl.

Ale panu poslanci Tlustému samozřejmě dám slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dovolte mi vznést námitku vůči vašemu postupu a odkázat vás na již jeden podobný případ, který se v této sněmovně odehrál. Nebyl-li bod schválen ve zrychleném projednávání, tak k tomu, aby byl znovu projednáván řádným způsobem, vydali (?) se cestou zrychleného projednávání, přece není možné automaticky přeskočit na přikázání výboru, jako kdyby se nic nedělo. Prosil bych, aby byl přinejmenším nalezen minulý případ a aby bylo objasněno, z jakého titulu navrhujete projednání ve výboru, když bod nebyl schválen.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já teď nechci vést nějakou procedurální debatu, ale odpovím na poslední otázku. Navrhuji to na základě odstavce 7 paragrafu 90 jednacího řádu, ve kterém se praví, že nerozhodne-li tak sněmovna, nepřijme-li usnesení, tak přikáže návrh zákona k projednání výboru, popř. několika výborům. To znamená, v odstavci 7 se říká - nerozhodne-li tak sněmovna, nepřijme-li usnesení, pak to přikáže výborům. To je jediný důvod. Držím se jednacího řádu a bohužel toto nebylo dodrženo v postupu. Opírám se pouze o jednací řád.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V tom případě žádám o 50 minut na poradu poslaneckého klubu ODS. My si chceme tuto interpretaci nastudovat, pane předsedo. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V tom případě bych pravděpodobně vyhlásil polední přestávku do 14 hodin. Ve 14 hodin bude sněmovna pokračovat. Je polední pauza.

 

(Jednání přerušeno v 11.10 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP