(18.20 hodin)
(pokračuje Exner)

V tomto směru jsme zcela převzali osvědčený text ze zákona č. 39/2000 Sb. a zákona č. 261/2001 Sb. Nedochází zde k žádné kolizi s předloženými zákony s tím, že zákon č. 261/2001 Sb. byl širší a ve své druhé části se týkal i jiných částek poskytovaných účastníkům národního boje za osvobození. V tomto smyslu jsme také zcela sjednotili terminologii a postupy, které v zákoně byly uvedeny.

Za druhé jsme reagovali na námitku vlády, která hovoří o tom, že částky, které byly navrhovány, jsou vyšší než ekvivalentní částky při maximální době, které se týká zákon, to je tři měsíce podle uvedených zákonů, a to takovým způsobem, aby nejvyšší částka se rovnala právě nejnižší částce poskytované při době služby v zahraničních armádách, případně celkově v národním boji za osvobození, ve výši tři měsíce a lineárně aby byla závislá na této době.

Za třetí jsme reagovali na námitky týkající se vyjasnění záležitostí, které jsou spojeny s dobou účinnosti a se lhůtou uplatňování nároků, která by měla být dostatečná.

Já se, dámy a pánové, domnívám, že z tohoto hlediska byly splněny i ty požadavky, které nyní formuloval pan poslanec Doktor jako zpravodaj Poslanecké sněmovny, a že je předpoklad k tomu, aby v podrobné rozpravě mohl být uplatněn komplexní pozměňovací návrh, který byste měli mít k dispozici, protože byl během dnešního dne s dostatečným předstihem na lavice rozdán.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl poslední přihlášený v obecné rozpravě. Nevidím další přihlášku do obecné rozpravy. Obecnou rozpravu končím.

K hlasování máme návrh na zamítnutí. O tomto návrhu nechám hlasovat v hlasování pořadové číslo 79, když vás nejdříve všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 79 a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky příslušníkům československých zahraničních armád a spojeneckých armád v letech 1939 až 1945. Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 146 poslanců pro 69, proti 40. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat podrobnou rozpravou. Do podrobné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vidím přihlášku navrhovatele, pana Václava Exnera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, nyní je čas, abych přednesl komplexní pozměňovací návrh k tisku 406. Vzhledem k tomu, že jste ho dostali v písemné formě, myslím, že není třeba ho číst. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně Dundáčková se hlásí.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych ráda zpochybnila poslední hlasování, při kterém jsem hlasovala pro návrh, ale nerozsvítilo se mi světýlko, a tudíž prosím, aby mi byla dána šance zkontrolovat ve sjetině, že tam skutečně mám křížek. Přihlášená jsem byla.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Beru to jako procedurální návrh. O vašem procedurálním návrhu dám hlasovat bez rozpravy, protože jsem nevyčkal na kontrolu hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 80 a ptám se, kdo je pro návrh paní kolegyně Dundáčkové. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 80 z přítomných 156 poslanců pro 121, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Budeme opakovat hlasování o zamítnutí předloženého návrhu k tisku 406. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 81 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 81 z přítomných 155 poslanců pro 82, proti 48.

 

Vyčkáme na kontrolu hlasování. (Předsedající chvíli čeká.) Pan poslanec Šplíchal se hlásí.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já se omlouvám za zdržení. Zpochybňuji toto hlasování, protože jsem hlasoval ne, a mám tam ano, takže se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O tomto návrhu rozhodneme bez rozpravy v hlasování pořadové číslo 82, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí této námitky proti výsledku hlasování. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 82 z přítomných 158 pro 117, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Budeme opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí návrhu zákona k tisku 406 v hlasování pořadové číslo 83, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 83 z přítomných 154 poslanců pro 71, proti 59.

 

Počkám ještě na kontrolu listiny o výsledku hlasování. (Předsedající chvíli čeká.) Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Budeme pokračovat v podrobné rozpravě. Nemyslím, že je třeba opakovat to, co řekl pan poslanec Exner, pokud nemá někdo námitku proti postupu předsedajícího. Žádnou námitku nevidím. Můžeme pokračovat. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Pan poslanec Turek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Turek: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dovolím si přednést pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, a to k tisku 406. V § 4 měníme složitý výpočet částky. Součiny se vypouštějí a nahrazují se jednoduchou částkou, a to 30 000 Kč jako částkou poskytnutou Českou správou sociálního zabezpečení.

Jak jsem k této částce došel? Poměrně jednoduchým způsobem. Ti, kteří sloužili déle než jeden rok, obdrželi částku 120 tis. Kč + tisíc Kč za každý měsíc nad 12 měsíců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP