(16.00 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Je třeba zde říci, že novela tohoto zákona č. 13/1997 Sb., je obsažena už ve sněmovním tisku 478, to je novela téhož zákona. Tento tisk -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, promiňte, já jsem v nepříjemné situaci, kdy neustále přerušuji naše kolegy, kteří vystupují v obecné nebo podrobné rozpravě. Není mi to příjemné a prosím vás proto, aby byl v jednací síni klid, abychom mohli pracovat.

Prosím, pane poslanče, doufám, že můžeme pokračovat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já se pokusím, ale myslím si, že kolegové, které to nezajímá, by měli ze sněmovny odejít.

Vrátím se tedy k té části jedna k tisku 506. Znovu zopakuji, že v části jedna je novela zákona o pozemních komunikacích. Novelu zákona o pozemních komunikacích v tisku 478 máme ve sněmovně na této schůzi ve druhém čtení, takže ve dvou různých tiscích řešíme novely téhož zákona.

V části druhé, to je novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, tam musím říci, že v této části je součástí tisku 316 rovněž novela stejného zákona o silniční dopravě - zákona č. 111/1994 Sb. Tento zákon jsme schválili na prosincové schůzi. V současné době novela tohoto zákona je vrácena a my jsme ji projednávali dnes ráno, to znamená, že půjde k prezidentu republiky k podpisu - jestli ji podepíše, nevím. Znamená to ale, že je neukončen legislativní proces novely téhož zákona.

V části třetí je novela zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. Zase musím říci, že novela téhož zákona v tisku 344 byla schválena sněmovnou na její prosincové schůzi. V současné době je tisk 344 podepsán prezidentem republiky - 4. února letošního roku - což znamená, že je přichystán k tomu, aby vyšel ve Sbírce. To ale znamená, že pořád ještě neplatí; ale schválený tisk 344 obsahuje novelu § 7a a 7b - dohledem nad dodržováním povinností se zabývá § 7b -, a v tisku 506, o kterém nyní jednáme, se vkládá zase nový § 7a, tentýž, který jsme novelizovali a jehož legislativní proces ještě není ukončen. Znamená to tedy, že jestliže my tady přijmeme nový § 7a a 7b, pak budou tyto zákony mezi sebou v rozporu.

V části sedmnácté jde o novelu zákona o rybářství. Novelu zákona o rybářství - to si ještě pamatujeme - jsme projednávali v tisku 312, Senát nám ji vrátil, to znamená, že jsme ji projednávali dnes ráno, půjde k podpisu prezidentu republiky - vlastně včera ráno jsme ji projednávali - , ale v každém případě to znamená, že není ukončen legislativní proces novely tohoto zákona, a tady projednáváme další novelu téhož zákona. Další věc je v této souvislosti, že mnohá ustanovení, která jsou novelizována v tomto tisku 506, jsou v rozporu s tím, co je schváleno v tisku 312.

V části osmnácté se novelizuje zákon o odpadech. Tam asi není problém, protože zákon o odpadech jsme právě dnes projednávali, takže víme sami, že je novelizován ve druhém čtení na této schůzi Poslanecké sněmovny. Tady v tisku 506 máme také jeho novelizaci, je tam shodně navrhovaná změna § 77 odst. 5, a teď jsem strašně zvědav, jak se rozhodneme, ve kterém tisku vlastně bude platit. Tady kolega Vlček mi říká, že to vypustí, ale ono se může stát, že to vypustí, a v tisku 357 to neprojde, takže to nebudeme mít nikde - (k poslanci Vlčkovi) ono to není tak jednoduché, pane kolego. Myslím si ale, že je naprosto nepřijatelné legislativně, abychom na jedné a téže schůzi novelizovali dvojím způsobem jeden a tentýž zákon.

V části devatenácté je novela zákona o obalech. Novelu tohoto zákona jsme schválili v tisku 358 naposledy na prosincové schůzi. Rovněž obsahuje jiné znění § 41 tisk 356, než byla přijata tato novela. V současné době je tisk 356 v takovém stavu, že byl 6. února doručen prezidentu republiky, to znamená, že není podepsán a není ukončen legislativní proces téhož zákona a téhož paragrafu.

V části dvacáté se novelizuje zákon o ochraně ovzduší. Tento zákon a jeho novelu projednávala Poslanecká sněmovna v tisku 359. V současné době tento tisk byl 6. 2. doručen prezidentu republiky k podpisu, to znamená, že rovněž není ukončen legislativní proces novely tohoto zákona, a opět tu máme na stole novelu téhož zákona.

Dámy a pánové, já si myslím, že takovýto přístup vlády zavádí akorát zmatek v legislativě České republiky a v jejím právním pořádku.

Dovolte mi, abych se na závěr zmínil ještě o jedné kuriozitě. V tisku 506 vláda v části 23 navrhuje - nebudu už říkat, o jaký zákon se jedná - aby se za slova "okresní úřady" vložila slova "celní úřady". - Vidím, že to nikoho z této sněmovny nevzrušuje, stejně tak, jako to nevzrušovalo vládu.

Tento návrh má pouze dvě vysvětlení. Buď členové vlády nevědí, že okresní úřady už dávno neexistují, což nepředpokládám, to snad vědí, anebo členové vlády ten tisk nečetli, nečetla ho ani Legislativní rada vlády, kvůli které se zpozdilo, jak jsem slyšel, dodání předlohy do Poslanecké sněmovny, a to o tři měsíce. Nevím, co tam pánové četli, když nepřišli na to, že potvrzují, že okresní úřady existují dále. To je prostě neuvěřitelné. Ve výborech jsme to spravili, že se to změní na "krajské úřady", ale domnívám se, že to svědčí opravdu o kvalitě práce naší vlády neuvěřitelně.

Vzhledem k tomuto velmi rozsáhlému legislativnímu zmatku navrhuji, dámy a pánové, po skončení obecné rozpravy zamítnutí tisku 504 a tisku 505.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP