(14.40 hodin)

Poslanec Martin Říman: Děkuji, pane předsedající. Nejsem odborníkem na jednací řád, takže se nebudu s vámi přít o to, jestli pan ministr Sobotka svým vystoupením otevřel rozpravu, či nikoliv, nicméně ve svém závěrečném slovu si nemohu odpustit dvě poznámky. Poté přikročíme k hlasování o návrzích, které byly předloženy.

Za prvé, pan ministr Sobotka mne nepřímo označil za lháře, proti čemuž bych se chtěl zásadně ohradit, neboť já jsem jasně ve svém vystoupení hovořil o tom, že cena, která je vládou očekávána, a to, že jistá cena je, nebo byla - doufám, že se to teď změnilo - byla vládou očekávána, to lze dokázat na desítkách výstřižků z tiskovin, médií v průběhu posledních měsíců. Jeden z nich jsem během debaty panu ministrovi ukazoval. Vláda se nikdy neohradila proti těmto tvrzením, až dneska. A to já kvituji kladně.

Druhá poznámka je, že zde bylo v průběhu rozpravy mnou, ale i dalšími vysloveno několik otázek, nebo více, mnoho otázek na průběh privatizace hnědouhelných dolů směrem k vládě, a jako zpravodaj konstatuji, že vláda na tyto otázky se nenamáhala odpovědět.

A nyní k návrhům na usnesení. Návrhy byly podány dvěma poslanci. Nejprve podal návrhy poslanec Gongol, který podal čtyři návrhy na usnesení, a poslanec Říman, který podal dva návrhy na usnesení. Jeden návrh je v podstatě identický, a proto o něm nechám hlasovat pouze jednou. Je to návrh na zrušení výběrového řízení. Ostatní návrhy jsou různé, takže o nich budeme hlasovat tak, jak byly podány.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Bude asi potřeba číst ty návrhy jednotlivě, protože takový byl požadavek kolegy Gongola. Já vás ještě jednou odhlásím a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili aktuální stav ve sněmovně. Zároveň jsem gongem oznámil, že přistoupíme k hlasování.

Podle mého soudu všichni, kteří se chtějí účastnit hlasování, už jsou přítomni. Prosím, pane zpravodaji, čtěte jednotlivé návrhy.

 

Poslanec Martin Říman: Začínám návrhy poslance Gongola. Návrh číslo jedna: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby urychleně dopracovala a předložila ke schválení energetickou koncepci státu do roku 2030."

Stanovisko zpravodaje je neutrální.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr Urban? Prosím, pane ministře. Stanovisko pana ministra - nehlasovatelné.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Mohu promluvit, pane kolego?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, máte slovo. Zeptal jsem se vás na stanovisko.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban To jsem rád, ale já nemohu stanovisko vyjádřit jedním slovem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím všechny kolegy, aby byli zticha. Slovo jsem udělil ministrovi průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Já vám děkuji. Aktualizace energetické koncepce v současné době probíhá podle procedury, kterou nemůže ovlivnit pouze vláda. Proběhla veřejná diskuse k této aktualizaci a v současné době probíhá posuzování vlivu na životní prostředí. To jsou instituce, které jsou nezávislé, a tedy podobné návrhy, podobná usnesení nemohou být ukládána vládě, protože vláda ani tento proces v této chvíli řídit nemůže. Až vydá příslušný úřad své závěrečné stanovisko, bude tato aktualizace předložena vládě České republiky, a já předpokládám, že to bude v prvních měsících příštího roku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko ministra jsme všichni slyšeli.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 3 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 143 pro 34, proti 18. Návrh nebyl přijat.

 

Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Říman: Další návrh je ten, o kterém jsem hovořil, že je prakticky identický u obou navrhovatelů, to znamená, budeme o něm hlasovat pouze jednou, a to nyní. Čtu: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zrušila výběrové řízení na prodej hnědouhelných dolů, to je Severočeských dolů, a. s., a Sokolovské uhelné, a. s.

Stanovisko zpravodaje je doporučující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr nedoporučuje.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 4. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 143 pro 67, proti 23. Návrh nebyl přijat.

 

Pokračujte, pane zpravodaji. Pardon, kontrola hlasování. (Krátká pauza.) Dobře, budeme pokračovat. Pane zpravodaji, další návrh.

 

Poslanec Martin Říman: Návrh číslo tři: "Poslanecká sněmovna považuje palivoenergetický komplex České republiky za klíčový pro stabilizaci a další rozvoj ekonomiky a sociálního smíru, a proto nedoporučuje jeho privatizaci."

Stanovisko zpravodaje je negativní. (Stanovisko ministra rovněž negativní.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 5. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 143 pro 29, proti 55. Návrh nebyl přijat.

 

Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Říman: A poslední návrh pana poslance Gongola: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby vyhodnotila dosavadní činnost zástupců státu v uhelných a energetických společnostech."

Stanovisko zpravodaje je neutrální. (Stanovisko ministra také neutrální.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 6. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 143 pro 56, proti 5. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Martin Říman: Tím jsme myslím, pane předsedající, vyčerpali hlasovatelné návrhy na usnesení, protože návrh poslance Římana se neschválením návrhu na zrušení výběrového řízení stal nehlasovatelným. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP