(10.20 hodin)
(pokračuje Říman)

I kdyby vláda myslela vážně - a ještě se vrátím k těm kritériím, to znamená k podnikatelskému záměru - že důležitější než cena je vlídné zacházení vítězů s kořistí, pak to svědčí o naprostém nepochopení toho, jak funguje trh. Přece jen extrémně naivní člověk se může domnívat, může očekávat, že stejných cílů je možné dosáhnout tím, že stát prodá společnost za symbolickou cenu nebo za výrazně nižší cenu než její tržní hodnota a nový vlastník se následně státu odvděčí tím, že z tohoto daru věnuje podstatnou část na dobročinné účely. Takto svět nefunguje.

Nicméně dostávám se k poslednímu žánrovému obrázku, dokumentujícímu, jak funguje privatizace v režii této vlády, a to je obrázek, který se nám naskytl před několika dny a který by se dal nazvat zapojení policejních složek do procesu privatizace. Myslím, že každý trochu přemýšlející člověk si musí položit otázku, jak může vláda připustit, aby v tak citlivé záležitosti, jakou privatizace miliardové firmy bezpochyby je, prošly sítem do závěrečného kola firmy, z nichž větší polovina má větší problémy s policií. Myslím,že každému nad tím opravdu musí zůstat rozum stát. K čemu tedy vláda má rozsáhlý bezpečnostní aparát? Každý, kdo prodává rodinný domek, tak ho zajímá, kdo vlastně je ten kupující, když pro nic jiného, tak proto, aby se vyhnul problémům se zaplacením, natož když tato vláda deklaruje i jiné, podstatně dlouhodobější zájmy než prosté zaplacení kupní ceny. Myslím, že se nabízejí dvě vysvětlení. Buď je státní administrativa v takovém rozkladu, že žádat po ní tuto elementární opatrnost není schopna naplnit, což mimochodem poté, co jsem byl svědkem několika výslechů jako člen vyšetřovací komise pro objasnění záležitosti dálnice D47, je docela dobře možné, anebo je to přesně naopak. Totiž že policejní zájem je "jen" jakousi součástí posledního kola výběrového řízení, že prostě nahrazuje tu část nabídky, kterou známe pod názvem preference. Těžko lze něco namítat proti dnes běžně frekventované úvaze, že je asi obtížné prodat významnou státní firmu někomu, koho před pár dny viděl celý národ v poutech. Pak ovšem bohužel nelze ani jen tak bez dalšího mávnout nad druhou části takovéto úvahy, že prodej dolů se nám scvrkl na souboj uvnitř nejsilnější vládní strany. Prostě jde o to, které mocenské skupině se povede ten majstrštych, přičemž všechny útoky jsou povoleny. Je to zkrátka evidentně válka růží.

Myslím, že si lze dnes už jen obtížně představit, že by tato privatizace mohla dopadnout tak, že s ní nebudou spojeny soudní procesy, arbitráže, podezření z korupce, vyšetřovací komise parlamentu apod. apod. Proto jediným možným řešením je - a teď odpovídám na otázku ministra Urbana - tuto soutěž, nepovedenou, zpackanou soutěž zrušit a neprodleně vypsat novou, ovšem založenou na předem stanovených transparentních a nediskriminačních parametrech, které se nebudou v průběhu soutěže měnit.

Na závěr, dámy a pánové, si dovolím položit několik otázek. Ty otázky samozřejmě vyplývají z toho, co jsem řekl, nicméně si myslím, že je dobré je shrnout. Myslím si, že na odpověď na tyto otázky má nejen Poslanecká sněmovna, ale i celá veřejnost právo.

Otázka číslo jedna. Domnívá se vláda, že kvalifikační kritéria byla stanovena správně, když kvalifikačním sítem prošlo 5 firem z 11, z nichž 3 jsou v různých stadiích vyšetřovány policií a 3 nemají žádné praktické zkušenosti s těžbou uhlí?

Za druhé. Podařilo se to, co ministr Urban definoval v jednom rozhovoru jako - cituji - "snahu zabránit vstupu spekulativního kapitálu"?

Za třetí. Je pravda, že podmínka zkušenosti s provozováním dolů byla vypuštěna na zásah premiéra Špidly a bylo umožněno, aby se privatizace zúčastnila manažerská firma mající blízké vztahy s poradcem předsedy vlády Urgenmanem?

Za čtvrté. Domnívá se vláda, že se ČEZ, a. s., opravdu nemohla neúčastnit výběrového řízení, když vlastní 38procentní balík akcií Severočeských dolů, za které zaplatila 3,8 mld. Kč, s ohledem na řádnou správu majetku uloženou managementu akciové společnosti obchodním zákoníkem?

Za páté. Proč nebyly zveřejněny důvody vyřazení šesti zájemců a proč nebyly důvody oznámeny ani těmto účastníkům?

Za šesté. Lhal pověřený ředitel ČEZ Vobořil, když řekl - cituji - "Jsme si jisti, že jsme neudělali formální chybu, kvůli které bychom měli ze soutěže vypadnout."?

Za sedmé. Proč meziresortní komise stanovila základní výběrové kritérium, tedy že rozhodující nebude cena, ale podnikatelský záměr, až po kvalifikačním řízení?

Za osmé. Jak je možné, že ministr Urban veřejně prohlašuje, že vláda bude spokojena s výnosem 6 mld. Kč za obě firmy? Dává tím snad znamení uchazečům nebo netuší, co prodává, a netuší, že obě tyto firmy mají v rezervách dohromady přes 14 mld. Kč, které lze před zahájením rekultivací prakticky volně použít? Neví, že Severočeské doly jsou schopny prakticky okamžitě vyplatit na dividendách částku přesahující 4 mld. Kč, což znamená takový podíl pro majoritního vlastníka, že se mu okamžitě vrátí kupní cena kalkulovaná ministrem Urbanem? (Potlesk z lavic ODS.)

Za deváté. Považuje vláda za normální, že představitelé firmy, která před třemi týdny získala exkluzivitu na jednání o prodeji významné části státního majetku a stojí několik dní před ukončením výběrového řízení na další významný majetkový podíl, jsou teatrálně před kamerami vedeni v poutech a po pár hodinách propuštěni?

Za desáté. Považuje vláda za normální, že k zatýkání v tomto státě dochází před televizními kamerami? Považuje pan ministr vnitra za standardní postup, že policie předem oznamuje televizi, kdy a koho bude zatýkat? (Opět potlesk ODS.) Pokud ne, jak a proč k tomu došlo v případě zatčení spolumajitelů firmy, která se účastní významné státní zakázky? Nedomnívá se vláda, že toto počínání nemůže být interpretováno jinak než jako úmyslný zásah do průběhu a výsledku tendru?

Dámy a pánové, to je tedy deset otázek, které kladu. Obávám se jedné věci. Pokud se naše vláda pokusí poctivě na tyto otázky odpovědět, tak dojde k jedinému závěru, který jsem už tady sdělil, a který si teď dovolím přednést ve formě návrhu na usnesení:

1. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zrušila neprůhledné výběrové řízení na prodej hnědouhelných dolů.

2. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby neprodleně vypsala nové výběrové řízení na prodej hnědouhelných dolů, které bude transparentní a nediskriminační.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP