(17.40 hodin)
(pokračuje Čermák)

Tohle je záležitost iminentní.

Myslím, že by bylo nad rámec této diskuse, kdybych se vyjadřoval ke všem věcem, jak tady zazněly. K mnohým z nich zaujal stanovisko pan profesor Jičínský, poslanec Koudelka a další. Vyjádřím se už jenom k jediné věci. Ještě ke dvěma. Pardon. Jednak pochybnosti jsou vždycky o každém zákonu, o každé legislativě. Citovali jste tady některé zásady trestního práva. Nejznámější je in dubio pro reo, v pochybnostech pro obviněného, a tím lze samozřejmě řešit i jakékoliv pochybnosti, které vzniknou při aplikaci těchto předpisů.

Zazněl názor, a to ještě musím říci, že nepřijetím novely ústavního předpisu odpadá možnost přijmout další dvě návazné novely. To není pravda. I to tady zaznělo. Různé státy tohle vykládají různě a nikde to nelze vykládat různě než na našem území, kde článek 14 odst. 4 zní ne "občan nemůže být vydán" - ten zní: "Občan nemůže být nucen k opuštění své vlasti." Listina základních práv a svobod je z roku 1993. Tato dikce je prostě dobovou reakcí na akci Asanace a vůbec nebyla zamýšlena tak, že má krýt nějaké instituty při vydávání v rámci trestního práva. To by mohl být argument. Můžeme o něm mluvit.

Nepochybně přijetím novely trestního řádu a trestního zákona a odmítnutím novely ústavní vytvoříme prostor, jak se možná vytvoří v jiných státech, totiž takový, že Ústavní soud bude rozhodovat o tom, zda tyto novely jsou v souladu s naším ústavním pořádkem, nebo ne. To je jediné, co můžeme docílit. A předkladatel velice fér tohle říká a velice fér doporučuje o všech těchto věcech mluvit v klidu a bez zbytečného hněvu a bez zbytečného úsilí prosadit sebe nebo onoho na půdě parlamentních výborů. Vždyť ještě přijde druhé a třetí čtení těchto předpisů.

Opravdu naléhavě doporučuji, abychom i ústavní předpis propustili do druhého čtení, a totéž doporučím zcela separátně bez ohledu na výsledek tohoto hlasování u dalších dvou předloh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zeptám se na závěrečné slovo paní zpravodajky. Slovo má paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji. Paní místopředsedkyně, já pouze shrnu debatu, která zde proběhla. Vystoupilo v ní šest poslanců a poslankyň, z toho jeden opakovaně, a byl podán návrh na zamítnutí návrhu zákona a podmíněný návrh na vrácení návrhu k dopracování. Já myslím, že v tuto chvíli bychom o těchto dvou návrzích měli hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji vám.

 

Budeme tedy hlasovat nejprve o návrhu na zamítnutí tohoto vládního návrhu ústavního zákona a rozhodneme o tomto návrhu v hlasování s pořadovým číslem 941. Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Konstatuji, že V hlasování pořadové číslo 941 z přítomných 112 poslanců pro 52, proti 51. Tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím vás o chvíli trpělivosti, protože následuje kontrola právě proběhlého hlasování. Zároveň vás všechny na žádost odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Zpochybňuje někdo hlasování? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o druhém z návrhů, který byl vznesen, to je návrh na vrácení předkladateli k dopracování. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 942, které zahajuji, a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 942 z přítomných 106 poslanců pro 52, proti 51. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Opět počkám na výsledek kontroly tohoto hlasování. Není žádná námitka. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážená vládo, paní a pánové, už jsem byl odhalen. Navrhuji, aby tento návrh, protože jde o Listinu základních práv a svobod, projednal petiční výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Prosím o další návrhy. Žádné nejsou. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Nejprve rozhodneme o tom, aby byl tento návrh přikázán k projednání ústavně právnímu výboru. Zahajuji hlasování pořadové číslo 943 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 943 z přítomných 105 poslanců pro 96, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Budeme pokračovat v hlasování o přikázání výboru petičnímu, a to v hlasování s pořadovým číslem 944. Zahajuji hlasování pořadové číslo 944 a táži se, kdo je pro toto přikázání. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 944 z přítomných 105 poslanců pro 44, proti 33. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru. Končím prvé čtení sněmovního tisku 513. Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP