(15.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 465/2.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Hojdar. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, když jsem načítal můj pozměňovací návrh, dopustil jsem se několika legislativně technických chyb, které jsem po dohodě s legislativou upravil. Dovolte mi, abych je přednesl na mikrofon, aby se daly zapracovat. Jsou to legislativně technické opravy, které nijak nemění to, co jsem načetl. Jsou to skutečně věci, které jsou upřesňující.

Za prvé - první opravou je přesunutí ustanovení upravující použití zákona o dani z přidané hodnoty ve znění této novely pro celý rozpočtový rok 2004 s účinností zákona, kam bylo pozměňovacím návrhem omylem zařazeno do přechodných ustanovení, kam patří. Proto je nutné v této části uvést v přechodném ustanovení, že zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, se ve znění tohoto zákona použije poprvé pro zdaňovací období roku 2004 počínaje dnem 1. 1. 2004 a v části upravující účinnost zůstane tato část jako většina ostatních účinná dnem vyhlášení zákona.

V druhé části to je potom terminologické sjednocení s ostatními ustanoveními zákona o dani z přidané hodnoty a úprava zde spočívá v tom, že všude tam, kde jsou použita slova "vybrané výrobky", se tato slova nahrazují slovy "vybrané zboží".

Ve třetí úpravě, což je formulační úprava - v § 45 h) odstavec 2 větě třetí jsou uvedena slova "po zaplacení daně" a správně má být uvedeno "do zaplacení daně".

Děkuji vám za to, že to berete na vědomí, a požádám pana zpravodaje, aby nechal o těchto úpravách hlasovat před závěrečným hlasováním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Do rozpravy se přihlásil pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, mám také dvě legislativně technické připomínky a podněty. Protože v podrobné rozpravě ve druhém čtení návrhu tohoto zákona byly předneseny návrhy na zařazení dalších dvou přímých novel zákonů, budou-li tyto návrhy ve třetím čtení schváleny, je zapotřebí zohlednit tuto skutečnost v návrhu zákona. Ten by zněl následovně: Zákon, kterým se mění zákon číslo 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, zákon 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů.

Druhá legislativně technická připomínka by byla: Zařazení novel dalších zákonů do návrhu novely zákony o dani silniční vyžaduje pak i formální úpravy struktury zákona. Návrh se dnes člení jen na články, nyní je zapotřebí je rozčlenit na části, kde každá část bude novelou jednoho zákona, případně doplněnou o příslušné přechodné ustanovení, a teprve části se rozdělí na jednotlivé články. V případě schválení všech pozměňovacích návrhů bude část první obsahovat změnu zákona o dani silniční, část druhá změnu zákona o dani z přidané hodnoty, část třetí novelu zákona o investičních společnostech a investičních fondech, část čtvrtá bude obsahovat ustanovení o účinnosti zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Jestliže nikdo, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím pana zpravodaje, aby nám oznámil další postup při hlasování a poté aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, navrhuji tuto proceduru. Za prvé by se hlasovalo o C1 poslance Doležala. V případě přijetí se bude hlasovat o A1 ve znění této úpravy. Za druhé by se hlasovalo o C2 a C3 poslance Doležala. V případě přijetí se stává A2 nehlasovatelné. Za třetí by se hlasovalo o A1. Bude-li ještě hlasovatelné A2, současně s A1. Za čtvrté by se hlasovalo B1 plus B2 poslance Hojdara - ale tady je podmínka, pokud někdo nevznese připomínku k legislativně technické připomínce přednesené poslancem Hojdarem. Za páté bychom hlasovali o D1 a D2 poslance Sobotky. Za šesté legislativně technické úpravy. Za sedmé návrh zákona jako celek ve znění pozměňovacích návrhů a legislativně technických úprav.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Má někdo nějaké připomínky či nějaký návrh na další postup? Vidím, že ne. Myslím, že by bylo vhodné, abychom tuto proceduru odhlasovali.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s postupem, který navrhl pan zpravodaj? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 925 z přítomných 142 poslanců pro hlasovalo 131, proti nikdo. Tento návrh procedury byl přijat.

 

Můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, jak jste nastínil proceduru. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Podle procedury, kterou jsme schválili, budeme jako o prvním hlasovat o C1 poslance Doležala. Moje stanovisko je negativní. (Stanovisko ministra negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 926 z přítomných 142 poslanců pro 41, proti 89. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Dále bychom hlasovali o C2 plus C3 poslance Doležala. Mé stanovisko je kladné. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 927 z přítomných 142 pro návrh 137, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Tím, že jsme odhlasovali C2 a C3, stává se nehlasovatelné A2.

Ve třetím hlasování bychom hlasovali o A1. Mé stanovisko je kladné. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 928 z přítomných 142 poslanců pro 136, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Ve čtvrtém hlasování bychom hlasovali B1 plus B2 s tím, že nikdo neměl proti legislativně technické úpravě poslance Hojdara žádnou námitku. Mé stanovisko je kladné. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 929 z přítomných 142 poslanců pro 116, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: V pátém hlasování bychom hlasovali D1 a D2. Mé stanovisko je kladné. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 930 z přítomných 142 poslanců pro 136, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP