Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
18. prosince 2003 v 9.02 hodin

Přítomno: 147 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, páni poslanci, členové vlády, zahajuji patnáctý jednací den 23. schůze Poslanecké sněmovny, vítám vás velmi srdečně a upřímně a těším se na naši dnešní spolupráci.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, resp. ti z vás, kteří identifikační kartu zapomněli, ztratili, byla jim zcizena nebo ji jinak nevlastní v tuto chvíli a požádali o vydání náhradní karty, aby mi sdělili její číslo. Pan kolega Němec má náhradní kartu č. 2, pan kolega Ekert č. 12, pan kolega Hrnčíř č. 13, paní kolegyně Buzková č. 4.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádal pan předseda sněmovny Lubomír Zaorálek, poslanci Petr Braný, Jaromír Talíř, paní poslankyně Zuzka Rujbrová, pan poslanec Pavel Svoboda, paní poslankyně Miroslava Vlčková, pan poslanec Oldřich Vojíř, poslanci Vladimír Laštůvka a Jan Zahradil a paní poslankyně Helena Mallotová.

Z členů vlády se od 12.00 hodin omlouvá pan premiér, od 14.00 pan ministr Dostál, odpoledne je omluvena paní ministryně Součková a po celý den jedná v Bruselu pan ministr Škromach.

Na dnešní den jsme pevně zařadili bod 163, což jsou písemné interpelace, nicméně domnívám se, že nejprve bychom se měli věnovat bodu 149, což je přerušený bod "Vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2004", kde jsme před hlasováním.

O slovo požádal pan kolega Stanislav Křeček s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Dobré jitro, pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych využil nového ustanovení jednacího řádu a v prvé půlhodině vás požádal o pevné zařazení tří bodů. Činím tak proto, že dosavadní usnesení sněmovny, které je platné, ukončuje činnost tří vyšetřovacích komisí, které jsme zřídili, k 31. prosinci t. r. A pokud neprojednáváme zprávy o činnosti těchto komisí, které žádají o prodloužení, dnes nebo zítra, činnost těchto vyšetřovacích komisí by zanikla na Silvestra, aniž bychom podali zprávu, protože ani jedna z komisí z řady důvodů dosud svoji činnost neukončila.

Domnívám se, že na rozdíl od asi třiceti zpráv, které tam máme a které když přesuneme na někdy jindy, nejlépe na nikdy, se vůbec nic nestane, tak potom samozřejmě zprávy vyšetřovacích komisí, to znamená body 160, 161 a bod týkající se komise pro vyšetřování Diag Human, musí být projednány, nemají-li komise, jak jsem již řekl, činnost ukončit, tj. bez projednání své činnosti.

Prosil bych, abyste zvážili hlasováním, že jde o důležitou věc, která si zaslouží pevné zařazení. A navrhuji, aby zprávy komisí byly zařazeny buď jako první bod po polední přestávce, nebo první bod zítra ráno. To ponechávám na úvaze sněmovny, kdy to bude vhodnější, ale rozhodně tyto tři body by měly být pevně zařazeny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Poprosil bych poněkud konkrétnější návrh. Vy jste dal dva. Čili zda to mám brát jako dvojí hlasování, dva návrhy, nebo navrhujete třeba dnes odpoledne?

 

Poslanec Stanislav Křeček: Byl to návrh alternativní, a je-li třeba přesný, tak navrhuji, aby to bylo jako první bod zítřejšího jednání po 9. hodině.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, děkuji. Toto je tedy první návrh. Pan kolega Petr Pleva, prosím.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, žádám o pevné zařazení bodů 145 a 146 dnes jako první dva body po polední přestávce. Je to zpráva o činnosti kontrolní rady Grantové agentury ČR a návrh na stanovení odměny členům kontrolní rady Grantové agentury ČR. Pokud bychom neprojednali tyto dva body, pak členové kontrolní rady Grantové agentury celý rok pracovali zadarmo, protože by nedostali proplacené odměny. Už tak mají tito špičkoví vědci, kteří pracují v kontrolní radě Grantové agentury, a to velmi dobře, své odměny v řádu několika tisícikorun měsíčně a myslím, že pokud bychom jim nepřiznali žádné peníze, bylo by to od nás velmi nezodpovědné. Prosím tedy o pevné zařazení těchto bodů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí s návrhem procedurálního charakteru? Pokud nikdo, prohlásím vzhledem k odůvodněním obou navrhovatelů tyto návrhy za zvlášť odůvodněné případy, tudíž o nich můžeme hlasovat.

 

Nejprve tedy o návrhu pana kolegy Křečka, abychom na pátek jako první bod našeho jednání zařadili zprávy všech tří vyšetřovacích komisí.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 898. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 144 pro návrh 134, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zařazení bodů 145 a 146 jako první bod dnes po obědě, neboť by nám kontrolní rada Grantové agentury pracovala celý rok zadarmo.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 899. Kdo je pro zařazení těchto bodů? Kdo je proti?

Z přítomných 144 pro návrh 133, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s procedurou.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali pan ministr Miroslav Kostelka a zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan kolega Pavel Hönig, neboť se domnívám, že nejprve bychom se měli vypořádat s bodem 149, a poté přikročíme k pevně zařazenému bodu č. 163, což je odpověď na písemnou interpelaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP