(15.30 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Proto mi dovolte navrhnout této sněmovně, aby v tuto chvíli - a to je procedurální návrh - projednávání tohoto bodu bylo přerušeno a hlasování se uskutečnilo zítra v 9 hodin ráno, poté kdy nejen vychladnou horké hlavy, ale zejména proběhnou nezbytná jednání.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Domnívám se, že jde o návrh, který nám pomůže překonat tuto chvíli. Jedná se o procedurální návrh, o kterém nechám okamžitě hlasovat. Bude to tedy návrh na přerušení tohoto bodu a jeho dokončení. Já bych si pouze dovolila modifikovat návrh pana předsedy poslaneckého klubu ODS, aby tento bod byl projednáván zítra po pevně zařazených bodech, to znamená po interpelacích, které proběhnou ráno. (Výkřiky ze sálu: Návrh byl v 9 hodin ráno!)

 

Dobře, budeme hlasovat o původním návrhu, aby byl tento bod přerušen do zítra do 9 hodin ráno. Toto hlasování má pořadové číslo 881. Já je zahajuji a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 881 z přítomných 160 se pro vyslovilo 96, proti 44. Tento návrh byl přijat.

 

Bod byl přerušen a vrátíme se k němu zítra v 9 hodin ráno. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme pokračovat dalším bodem schváleného pořadu schůze. Tímto bodem je

 

105.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na přístup ke Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu
o občanských a politických právech týkajícímu se zrušení trestu smrti
/sněmovní tisk 247/ - druhé čtení

 

Tento bod byl přerušen včera před závěrečným hlasováním. Bylo to druhé čtení. Byla ukončena rozprava. Projednávání tohoto bodu bylo přerušeno včera, v úterý 16. prosince, před závěrečným hlasováním.

Ptám se na případná závěrečná slova. Ani pan navrhovatel, ani pan zpravodaj se k závěrečnému slovu nehlásí, proto můžeme o tomto návrhu hlasovat.

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR souhlasí s přístupem ke Druhému opčnímu protokolu k Mezinárodnímu paktu o občanských a politických právech týkajícímu se zrušení trestu smrti." To je návrh usnesení, o kterém budeme nyní hlasovat.

S procedurální poznámkou se hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Já honem hledám paragraf, podle kterého bychom měli postupovat, protože se domnívám, že je třeba nastavit kvorum na 120, neboť se jedná o smlouvu, která se týká lidských práv a občanských svobod. Nemohu to tak rychle najít. V zákoně o jednacím řádu je to napsáno jasně. Prosím, aby to bylo vyjasněno s legislativou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tento návrh, pane poslanče. Já bych vás jen ráda informovala o tom, že mám k dispozici stanovisko legislativy právě ke sněmovnímu tisku 247 a 251, které ve svém závěrečném odstavci říká: "Vzhledem k tomu, že ústava je předpisem vyšší právní síly, je potřeba postupovat podle čl. 39 odst. 2 ústavy, nikoliv podle § 70 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Jak ústava, tak zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny - § 70 odst. 2 - stanoví, že pouze ústava může stanovit, kdy je třeba k přijetí usnesení Poslanecké sněmovny souhlasu jiného počtu poslanců než nadpoloviční většiny přítomných poslanců."

Myslím, že nám zjednoduší situaci, když nakonec rozhodneme v hlasování o tom, zda chceme použít tohoto vyššího kvora, jak navrhuje pan poslanec Vymětal.

O slovo se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny pan kolega Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, paní a pánové, já si myslím, že stanovisko legislativy je jedna záležitost, druhá záležitost je zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Velmi dobře chápu, že povinnost, která již není uvedena v ústavě, je povinnost, která nemá takovou sílu, jako tomu bylo v minulosti před přijetím euronovely ústavy, resp. čl. 10 našeho zákona č. 1/1993 Sb.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP