(10.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní o slovo požádal předseda vlády, poté ministr zahraničních věcí a následně zůstává asi deset přihlášek.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, ve Voltairově Candidovi se často hovoří o tom, že tento svět je nejlepší z možných světů. Nemyslím si to a myslím si, že jakýkoliv realistický pohled ukazuje, že tento svět není zrovna dobré místo k životu, že má mnoho stinných míst a že jsme mnohdy konfrontováni se situacemi, které jsou morálně sporné, které jsou obtížné, ale které přesto musíme řešit. Nijak zvlášť mě nezaráží debata, která je občas vyhrocená a s extrémnějšími stanovisky, protože to je prostě debata o mimořádně důležité situaci a o něčem, co je doopravdy vážné.

Situace v Iráku je nestabilní, pravděpodobně ještě delší dobu nestabilní bude. Je v zájmu světového společenství, aby se co nejrychleji stabilizovala. Je naprosto zřejmé, že ke stabilizaci nedojde, bude-li stabilizace nesena jen omezeným počtem zemí, a je také zřejmé, že ke stabilizaci nedojde, pokud se nebude postupně stále více angažovat mezinárodní společenství. Situace v Iráku je nestabilní a na druhé straně se významně zlepšuje, protože infrastrukturní systémy začínají fungovat - voda, elektřina, nemocnice; mimo jiné i proto už činnost naší polní nemocnice byla nadbytečná.

Česká republika vyslala polní nemocnici, vyslala své jednotky do konfliktní oblasti a ukázalo se, že to byl správný krok. Při všech cestách, které jsem měl na Blízkém východě, byl tento krok mimořádně vysoce hodnocen. A mohu s plnou vážností říci, že země regionu považují za velmi důležité, aby se co nejrychleji předala moc do rukou prozatímní vlády a postupně do rukou iráckého lidu. Země regionu považují za nutné tuto vládu podpořit různými prostředky.

V globalizovaném světě je bohužel Irák příliš blízko a jeho dlouhodobá nestabilita by znamenala nestabilitu celého arabského světa se všemi důsledky, které by nás mohly zasáhnout. Nestabilita Iráku každý den znamená, že se tam prostě lidem žije poněkud hůř, že jsou ohrožováni, že se jim neotvírá normální život.

Naši policisté působili úspěšně jakožto doprovod polní nemocnice. Naši policisté jsou schopni působit úspěšně v provincii Basra, v provincii, kde si angažmá České republiky získalo značné renomé. Mohu konstatovat, že řada místních autorit pravidelně posílá dopisy, kde hodnotí činnost České republiky a kde v podstatě považují za správné, abychom ve věci setrvávali.

Právě vědomí, že je v zájmu světového společenství situaci v Iráku stabilizovat, vedlo k tomu, že v současné době je na stabilizaci Iráku angažováno 35 zemí - 34 zemí aktuálně, 35. země bude Japonsko. Evropských zemí je značné množství, pokud jsem to dobře spočítal na seznamu, asi tak 16, Velkou Británií počínaje, Itálií pokračuje, Holandsko, Dánsko, Norsko, Portugalsko, Rumunsko, Polsko, Bulharsko, Česká republika atd. atd. Prostě celkem 16 evropských zemí. Jedna každá z těchto vlád a jedna každá z politických reprezentací stála před těžkým a stejně komplikovaným rozhodnutím, jako je rozhodnutí naše, a to rozhodnutí bylo jasné. Je v zájmu Evropy, je v zájmu mezinárodního společenství angažovat se na stabilitě a rekonstrukci Iráku a přispět přiměřeným dílem. Postupně se prohlubuje i pozice vytvářená Organizací spojených národů, a jakkoliv poslední mandát je často označován za poněkud vágní, přesto vytváří základnu pro to, abychom se o ní i v tomto smyslu mezinárodního práva mohli opřít.

Česká republika v tomto směru postupovala kontinuálně se svou politikou a mohu opět konstatovat, že v mezinárodněpolitickém kontextu si získala naše pozice značnou prestiž a že řada evropských zemí ji postupně napodobovala.

Dámy a pánové, není to lehké rozhodnutí, není to rozhodnutí, které se dělá snadno, a je to rozhodnutí, o kterém budeme potom za rok znovu přemýšlet, zda už byla naše mise naplněna, či zda bude správné pokračovat. Ano, všeho toho jsme si vědomi, ale nic to nemění na základním faktu: je v zájmu České republiky, aby zůstal zachován jednotný Irák, je v zájmu České republiky, aby v Iráku nastal co nejdříve mír a snesitelné podmínky, je v zájmu České republiky, aby se přispělo k vybudování politické a věcné infrastruktury země, a je v zájmu České republiky, aby se stabilizací Iráku přispělo k celkové stabilizaci regionu. Není to lehké rozhodnutí, ale je to rozhodnutí potřebné.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji předsedovi vlády. Nyní má slovo ministr zahraničních věcí, potom je řádně písemně přihlášen pan kolega Jičínský.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych reagovat i na to, co řekl pan poslanec Koudelka. Lidé touží po tom, aby žili v prostředí míru, bezpečí a stability, aby žili ve svobodné zemi. Tuto touhu máme my, tuto touhu mají Evropané a tuto touhu mají také Iráčané. A to, co se odehrává, je zápas o to, aby Irák byl jednotnou, svobodnou a demokratickou zemí. Je nepochybné, že nikdo nebude importovat západní styl demokracie ve všech podobách a formách na území Iráku, ale je závazek celého mezinárodního společenství přispět urychleně ke stabilizaci situace v Iráku. Vzpomínám na to, že v době, kdy jsme rozhodovali o prvním mandátu, o vyslání naší polní nemocnice, byly tady sdělovány pochybnosti o tom, že připravovaná operace se nezdaří, že skončí destabilizací celého arabského regionu, že povede k vleklému, mnohaletému konfliktu. Nic z toho se nestalo. Tato koaliční operace se zdařila a jsme v situaci, kdy je třeba co nejrychleji zajistit převod moci z okupační, nebo řekněme provizorně okupační správy na správu definitivní, správu, která bude v rukou iráckých občanů.

V Iráku došlo k rozpuštění armády, v Iráku došlo k rozpuštění policie a Irák potřebuje především posílit svoji bezpečnost, a to zejména vnitřní bezpečnost. Území Iráku je z 80 procent zcela bezpečné, ale jsou oblasti, kde je třeba velmi výrazně přispět k tomu, aby se bezpečí posílilo. V tomto směru také je velmi dobré to, co se podařilo - že se podařilo zadržet bývalého diktátora Saddáma Husajna, neboť obava mnoha Iráčanů byla, že se Saddám Husajn může vrátit, že se může vrátit a s ním že může přijít nějaká pomsta nebo změna poměrů. To znamená, že i toto klimaticky přispívá lépe k tomu, abychom mohli výrazně se zapojit do procesu obnovy Iráku. To, co nabízíme, je pomoc. Nabízíme pomoc, která pomůže vybudovat především bezpečí a stabilitu, neboť, opakuji znovu, to je základní požadavek, který dnes je sdělován nejen provizorní správou, ale samozřejmě i samotnými Iráčany, samotnými reprezentanty irácké politické reprezentace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP