Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
3. prosince 2003 v 9.03 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, vítám vás na dnešním rozpočtovém dni. Tímto zahajuji šestý jednací den 23. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádala paní poslankyně Miroslava Vlčková z důvodů nemoci, členové vlády pan ministr Karel Čermák, pan ministr Miroslav Kostelka, pan ministr Pavel Němec a po projednání bodu č. 117 pan ministr financí Bohuslav Sobotka z důvodu jednání Senátu.

 

117.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2004
/sněmovní tisk 460/- třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr financí Bohuslav Sobotka a zpravodaj rozpočtového výboru Miroslav Kalousek. Pozměňovací návrhy jsme obdrželi jako sněmovní tisk 460/3.

Nyní otevírám rozpravu podle § 106 odst. 2 jednacího řádu, do které se přihlásil kolega Koníček, kterému uděluji slovo.

Pane poslanče, vyčkejte ještě chvíli. Na vašem místě by se mi nemluvilo dobře. Požádám všechny kolegyně a kolegy, aby zaujali svá místa.

Pan kolega Třešňák má náhradní kartu č. 1, pan kolega Gross má náhradní kartu č. 13.

Důrazněji vás žádám, abyste zaujali svá místa, abyste se zklidnili a umožnili reálné zahájení projednávání tohoto bodu.

Prosím pana poslance Bartoše, Janečka, pana poslance Skopala žádám, aby nalezl své místo v lavici. Pana kolegu Bartoše a Janečka jsem také žádal, aby ukončili rozpravu.

Sděluji, že nebudu žádného kolegu napomínat. Vyčkám, až si všichni uvědomíme, že dnešní jednání o podobě státního rozpočtu bylo zahájeno.

Slovo má pan kolega Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s tím, že při projednávání tisku 460 byl podle mého názoru porušen zákon. Podle § 43 jednacího řádu, zákona č. 90/1995 Sb., jsou přílohou zápisu výborů i předložené písemné pozměňovací návrhy a podle sdělení členů rozpočtového výboru byly pozměňovací návrhy předkládány písemně. Včera jsem požádal o možnost nahlédnout do zápisu z jednání rozpočtového výboru, abych se seznámil s předkladateli návrhů, které zasahují do oblasti školství a kultury. Pan tajemník výboru Jelínek mi ale oznámil, že zápis z jednání výboru žádné takové přílohy nemá. Není tedy možné předkladatele jednotlivých pozměňovacích návrhů identifikovat.

Chtěl bych požádat pana poslance Kalouska, předsedu rozpočtového výboru, o vysvětlení, proč není rozpočtovým výborem dodržován jednací řád.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tato otázka směřuje zpravodaji, kterému udělím slovo před přihlášeným kolegou Patočkou.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Nejprve dovolte, pane předsedající, abych reagoval na vznesenou připomínku. Odmítám, že by při jednání rozpočtového výboru byl porušen jednací řád. Rozpočtový výbor ve všech složitých materiích, které projednává, není to jen vládní návrh zákona o státní rozpočtu, jsou to všechny daňové zákony, tyto předlohy projednává na několik sezení, kde stanovuje pro své členy časovou lhůtu, aby písemně předkládali pozměňovací návrhy do sekretariátu rozpočtového výboru. K těmto písemně předloženým návrhům, které doručitel předloží, se pak na jednání rozpočtového výboru pouze formálně přihlásí a takto zpracované pozměňovací návrhy jsou potom v tabulkách podobných, o kterých budete hlasovat dnes, předkládány k hlasování rozpočtovému výboru. Vzhledem k množství pozměňovacích návrhů je to jediný efektivní způsob, jak složité materie projednat. V žádném případě se nejedná o porušení jednacího řádu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP