(17.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Jestli dovolíte, je to to samé - pan ministr je také omluven. Budete mluvit i vy, pane poslanče, do prázdných lavic před sebou, to znamená poslaneckých, a za sebou, to znamená vládních. Prosím.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající a vás několik, kteří jste zbyli v jednacím sále. Otázka na pana ministra, která bude, doufám, uspokojivým způsobem zodpovězena písemnou formou, se týká obsazenosti Nejvyššího správního soudu, kdy přes naše výstražné stanovisko o tom, že Nejvyšší správní soud je -

 

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, promiňte, já vás přeruším. Velmi se vám za to omlouvám. Nicméně blok interpelací je řádným blokem jednání Poslanecké sněmovny a i v tomto bloku platí usnesení, že tomuto jednání bude přítomen premiér nebo místopředseda vlády. Já tedy blok interpelací přerušuji do doby, než se tomu tak stane. Děkuji vám za pochopení. Velmi se vám za to omlouvám, ale mám-li vyhovět dikci zákona, kterým je jednací řád a kterým je usnesení Poslanecké sněmovny, nemohu konat jinak. Prosím, aby o této mé výzvě byli vyrozuměni premiér a místopředsedové vlády a aby některý z nich plnil úlohu, kterou plnit mají.

Žádám ještě organizační výbor, zda mě slyší, žádám, zda zde někde v kuloárech je někdo z vlády. Pokud tomu tak není, počkáme. V tuto chvíli je 17.42 hodin. Já jsem ochotna počkat 10 minut na to, abych dostala zprávu o tom, zda alespoň někdo z vlády je ochoten plnit své povinnosti. Pokud tomu tak nebude, nezbývá mi než blok interpelací zrušit. Opravdu nevím, jak si s touto situací poradit. Myslím, že je bezprecedentní. Nestalo se, co já si pamatuji, a jsem šestým rokem v Poslanecké sněmovně, aby na bloku projednávaných interpelací, to znamená příležitosti, kdy poslanci mají oslovit ministry s aktuálním problémem, se kterým se na ně obracejí občané České republiky, nebyl nikdo přítomen.

Jako předsedající a řídící dnešní schůze nemohu akceptovat takovou situaci a nezbývá mi než postup, se kterým jsem vás seznámila.

Pan ministr Šimonovský je sice vítán, ale nestačí nám v tuto chvíli. Děkuji vám za avízo, že jste přítomen a že víte, že je na vás také podána interpelace, a jste ochoten na ni odpovídat, nicméně nesplňujeme v tuto chvíli usnesení Poslanecké sněmovny, které nám ukládá, aby jednání byl přítomen premiér nebo některý z místopředsedů vlády. Já jsem řekla, že 10 minut počkáme. Doufám, že do té chvíle někdo pochopí, co je jeho povinností.

Nicméně možná bych mohla využít vaší přítomnosti, pane ministře, protože nikdo z nás nemá žádné telefonní spojení ani na premiéra, ani na místopředsedy, což já doufám, že vy máte, tak jestli vás mohu požádat o tuto službu, tak vás poprosím, zda byste se nepokusil některého z pánů informovat o tom, že mají sedět v těchto lavicích.

V tuto chvíli bych ráda sdělila, že jsem měla telefonát jednoho z lidí, kteří zvenku sledují naše dění. Velmi se podivují tomu, že nikdo zde není přítomen. Když říkám z našich lidí, myslím tím z občanů České republiky, a zároveň tento člověk vyjádřil přesvědčení nebo spíš naději, že tuto situaci, která nemá obdoby, budou reflektovat také média a že si povšimnou toho, že ani premiér a ani jediný ministr s výjimkou pana ministra Šimonovského, který přišel, se nepostavili ke své povinnosti tak, jak je zavazuje ústava, kterou slíbili občanům České republiky, že budou plnit své povinnosti. Toto já potřebuji říci v tuto chvíli velmi silně.

A protože už je mi trapné na této židli sedět za takovéto situace a protože si myslím, že je opravdu neomluvitelná, nebudu dále čekat. Končím zasedání dnešní schůze, končím odpolední jednání, přerušuji blok interpelací. Budeme v nich pokračovat příští týden, ale doufám, že se k této situaci ještě vrátíme hned zítra ráno na začátku schůze, protože si musíme vyjasnit, za jakých podmínek vláda bude postupovat vzhledem k poslancům a k požadavkům občanů, kteří prostřednictvím poslanců, prostřednictvím interpelací se na vládu obracejí. Znovu konstatuji, že je to naprosto bezprecedentní situace.

Děkuji vám, kteří jste zde vydrželi.

 

(Jednání skončilo v 17.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP