(11.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Vůbec jsem netušila, že by taková závažná společenská záležitost, jako je domácí násilí, se mohla stát jakýmsi bojem mezi pravicí a levicí, nevím vlastně mezi kým, to se nedá v tuto chvíli vůbec rozpoznat ani určit.

Na kolegu Pospíšila, kterého si velmi vážím, bych měla jednu připomínku. Myslím si, že nebylo příliš korektní jeho poslední vystoupení ve vztahu ke kolegovi Votavovi. V momentě, kdy argumentoval připravovanou novelou rekodifikace trestního zákona, možná by bylo vhodné, aby použil tento příměr i v první části jeho vystoupení, která se týkala navrhovaného senátního zákona, protože rekodifikace trestního práva, trestní zákon obsahuje trestný čin - zjednodušeně řečeno - domácího násilí. V tomto smyslu se skutečně senátní novela shoduje se záměrem vlády.

Chtěla bych ještě připomenout, že rekodifikace trestního zákona není jen prací vlády, ani socialistického ministra. Pan kolega Pospíšil to velmi dobře ví. Na rekodifikaci se podílí velká skupina nejlepších odborníků na trestní právo v našem státě. Myslím, že nelze ani používat argument, že poslanci koalice se neumějí sjednotit se svým ministrem. Každý poslanec má právo na podávání jakéhokoli návrhu zákona, jakéhokoli pozměňovacího návrhu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní místopředsedkyni Jitce Kupčové. Jsou dvě faktické poznámky. Pan poslanec Koudelka, pan poslanec Pospíšil a řádně přihlášená paní poslankyně Dostálová.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Děkuji. Chtěl jsem reagovat na kolegu Jiřího Pospíšila. Domnívám se, že kritizovat poslance za to, že využije svého ústavního práva a podá pozměňovací návrh na sněmovně, je nepatřičné. Návrh kolegy Votavy, případně dalších kolegů, kteří podávají pozměňovací návrhy v jiné oblasti než k tomuto zákonu, nepodpořím. Ale považuji za nemožné, abych souhlasil s jejich kritikou za to, že někdo jedná podle ústavy.

Ještě považuji za nesprávné, i když samozřejmě možné, že jsou zde kritizováni ze strany ODS lidé za to, že podají pozměňovací návrh na sněmovně, že je to nepatřičné, když jsou to vládní poslanci, že si to měli domluvit s vládou. Když si vzpomenu na to, jak byl přijat zákon o družstevních záložnách, o kampeličkách - i za podpory poslanců ODS, mimo stanovisko vlády, vlastně proti vůli vládě Václava Klause. Takže kritizovat bychom měli tehdy, až si zameteme před vlastním prahem.

Děkuji. (Potlesk ze strany koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Koudelkovi. Hovořit bude pan poslanec Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Mám dvě poznámky k vystoupení paní místopředsedkyně. První se týká vztahu předloženého zákona o domácím násilí k nové trestněprávní rekodifikaci. Právě proto, že ustanovení, které zde dnes projednáváme, je kompatibilní s budoucí předpokládanou trestněprávní rekodifikací, proto to tady nekritizuji. Právě proto, že je zde jistá kompatibilita. Ale u těch dvou zbývajících návrhů ona kompatibilita nebyla prokázána a já ze svého studia se domnívám, že tam není. To je moje první poznámka.

Moje druhá poznámka se týká toho, kdo předkládá a zpracovává trestní zákon. Paní doktorka má samozřejmě pravdu, že tak rozsáhlou věc, jako je nový trestní zákon, nemůže napsat jeden úředník Ministerstva spravedlnosti. Na tvorbě takovéhoto zákona pracují i ostatní přední akademičtí odborníci, aniž by tito příslušeli k určité politické straně. Ale co je pro nás jako pro poslance důležité? Kdo předkládá návrh, kdo je za něj politicky zodpovědný, kdo je tudíž politický autor onoho zákona? Je to vláda a vláda bude obhajovat zde svůj návrh a svoji koncepci trestněprávní rekodifikace.

Děkuji za pozornost. (Potlesk ze strany ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou se přihlásila paní místopředsedkyně Jitka Kupčová.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Souhlasím s panem kolegou v tom posledním, co říkal. Nicméně on bude souhlasit se mnou, když řeknu, že se nejedná zatím o vládní návrh, že takový tisk zatím ještě nemáme k dispozici, pořád probíhají práce na rekodifikaci trestního zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Prosím, aby se k mikrofonu dostavila paní poslankyně Kateřina Dostálová.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nechtěla bych už tuto debatu expandovat až do dopolední přestávky. Chtěla bych říci stručně pouze pár poznámek a hned v úvodu položit krátkou řečnickou otázku. Vážení kolegové, myslíte si, že kdybychom přijali trest smrti, že by vymizely i vraždy z naší společnosti? Myslíte si, že když přijmeme zákon o domácím násilí, okamžitě se změní celá naše společnost a domácí násilí vymizí? Toto si opravdu nemyslím, a proto jsem vždy - a teď reaguji na kolegyni Čelišovou - při diskusích, na seminářích, které na toto téma byly pořádány, hovořila stále pět let stejně. Myslím si, že bychom měli postupovat zcela jinou cestou.

Nechci zde znevažovat to, že to není závažný problém a téma, kterým bychom se určitě měli zabývat. Ale myslím si, že bychom měli postupovat tou cestou, že se o to bude zajímat policie, že policie bude spolupracovat, že policie bude spolupracovat také s psychology. Několikrát jsem na seminářích zvala pana ministra Grosse a prosila ho, aby přišel a účastnil se tohoto jednání. Nebyla jsem nikdy vyslyšena panem ministrem vnitra, který je opět nepřítomen. Nikdy jsem s ním na toto téma nemluvila. To je cesta, která by měla předcházet tomu, než se začneme zabývat zákonem.

To je vše, co jsem k tomu chtěla říci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Dostálové. To byla poslední přihláška do obecné rozpravy, takže tuto končím.

Ještě se hlásí pan poslanec Melčák. Omlouvám se, že jsem vás přehlédl. Pro pořádek - rozprava tedy ukončena nebyla.

 

Poslanec Miloš Melčák: Pane předsedající, děkuji vám velice, že jste mi umožnil ještě vystoupit. Původně jsem se domníval, že bude vhodné to říci v podrobné rozpravě. Nicméně je to určitá věc, na kterou by bylo možné reagovat, a nechci vytvořit situaci, kdy by nebylo možné na to odpovědět.

Velmi pozorně jsem sledoval rozpravu, zejména první vystoupení pana poslance Pospíšila. Z vystoupení jsem měl pocit, že mou zmínku o právních puristech pochopil jako invektivu. Já se za to nesmírně omlouvám. Zatím nemám k dispozici stenozáznam, abych mohl to, co jsem skutečně řekl, porovnat se svým názorem. V žádném případě se nechci dotýkat toho, že právní puristé nemají zrovna radost z toho, že pozměňovací návrh předkládám. Při vší úctě a k pokoře ke znalostem a jejich pozicím se ovšem domnívám - a proto jsem žádal ctěnou sněmovnu, aby svou moudrostí rozhodla, jestli násilí proti skupině obyvatel, kterou jsme tady specifikoval, to znamená příslušníky a spolupracovníky zpravodajských služeb, je takového druhu, že stojí za to využít možnosti tento trestný čin zařadit do trestního zákona.

Nicméně pokud by bylo mínění sněmovny takové, že svým pozměňovacím návrhem bych mohl ohrozit přijetí zákona, jak jej předkládá Senát, jmenovitě paní senátorka Seitlová, jsem rozhodnut ve vhodné chvíli od tohoto pozměňovacího návrhu ustoupit. Již mám připravenu samostatnou novelu.

Nicméně znovu se vracím k tomu - prosím ctěnou sněmovnu, aby využila své možnosti ukončit útoky proti zpravodajským službám a jejich příslušníkům a svým způsobem zabránit i jistým pokusům o rozvalení našich zpravodajských služeb, které stojí i v dobách míru na straně naší budoucnosti.

Děkuji vám moc za to, že jste mě vyslechli. Ještě jednou se omlouvám prostřednictvím pana předsedajícího panu poslanci Pospíšilovi, pokud jsem se ho dotkl. Neměl jsem to v žádném případě v úmyslu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP