(11.40 hodin)
(pokračuje Votava)

Když ho zastaví kontrola, řekne, že si řidičský průkaz zapomněl doma, zaplatí pokutu a jezdí dál. Jezdí dál, pořád, neustále."

Svůj pozměňovací návrh, který v podrobné rozpravě předložím, jsem upravil tak, aby jeho znění nepřipouštělo již dvojí možný výklad. V tom bych chtěl pana kolegu Pospíšila uklidnit. Z upraveného znění je zřejmé, že trestní postih nesměřuje vůči osobám podrobujícím se výuce a výcviku v autoškole za bezprostředního dozoru učitele autoškoly.

Bylo by pošetilé podsouvat mi snad, že hledám v trestním zákoně mezery a oblast jím dosud nedotknuté osobní svobody každého z nás hodlám předkládáním návrhů nových trestných činů jakkoli zužovat. Ne, tak tomu opravdu není. Jde mi především o bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, o řád a o právo. Věřím, dámy a pánové, že vám také. Kdo toto nehodlá respektovat, musí za to také nést patřičné následky. A pokuta 2000 Kč v dnešní době určitě nemá výchovný ani preventivní účinek. Z obdobných důvodů se proto podílím také na přípravě poslaneckého návrhu zákona, který by do trestního zákona doplnil i nový trestný čin, to je řízení dopravního prostředku pod vlivem návykové látky.

Dámy a pánové, děkuji vám za podporu svého pozměňovacího návrhu. Při svém rozhodování myslete prosím na to, co jiného můžeme my zákonodárci vzkázat veřejnosti: můžeme vzkázat to, že i ve světle poslední tragické nehody nebudeme již tolerovat černé řidiče.

Děkuji za pozornost. (Poslanci ČSSD tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Votavovi. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Dundáčková, potom pan poslanec Kopecký.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já bych jen ráda velmi nekonfliktně reagovala na pana kolegu Křečka, který s mazaností advokáta nás informoval o tom, že domácí násilí není o ubližování na zdraví, o vraždách a dalších skutkových podstatách trestných činů, ale samozřejmě že v okamžiku, kdy k takovému činu dojde, je možné podle současné platné právní úpravy to takto kvalifikovat. Spor je o to, co je oním domácím násilím. Neboli pan doktor Křeček vám nechtěl říci nic jiného, vážené kolegyně a kolegové, než že dojde-li k ublížení na zdraví, je to opravdu ublížení na zdraví podle platných právních předpisů. Ale domácím násilím podle této novely se myslí něco jiného. A já mu skoro děkuji za to, že to řekl, protože v obecném povědomí občanů je domácí násilí právě spojováno zejména s oním násilím fyzickým.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. Slovo má pan poslanec Robert Kopecký k faktické poznámce.

 

Poslanec Robert Kopecký: Dámy a pánové, já bych chtěl z tohoto místa poděkovat panu předsedovi sněmovny Zaorálkovi, že povolil tu výstavku tady a že vyhověl ženám v tomto. Svědčí to pouze o tom, že pan předseda Zaorálek měl vždycky k ženám velmi hezký vztah. (Veselost v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan předseda Zaorálek má radost, pane poslanče, z toho, že jste si toho povšiml.

Budeme pokračovat v naší rozpravě. Přihlášeni jsou dále: paní poslankyně Čurdová, paní poslankyně Čelišová, pan poslanec Pospíšil.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem chtěla jenom stručně vaším prostřednictvím právě vzkázat paní poslankyni Dundáčkové něco k tomu, co už tady zaznělo o výstavě. Je skutečně shodou náhod, že ta výstava probíhá právě v této chvíli a nyní, protože my už jsme tento zákon měli mít v podstatě hotový, eventuálně měl být ve třetím čtení. Ověřte si data - v rámci OSN, 25. listopad, tyto dny probíhají až do 10. prosince.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Čurdové. Hovořit bude paní poslankyně Květoslava Čelišová.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Děkuji. Pane místopředsedo, vládo, kolegyně a kolegové, já si naopak myslím, že je velice dobře, že jmenovaná výstava zde ve sněmovně je. Konečně byli jsme svědky daleko horších věcí, které zde byly v minulosti instalovány a nikoho neděsily.

Přiznám se vám, že mě vyprovokovalo k mému vystoupení hlavně vystoupení také žen z pravicové strany zde ve sněmovně. Nemohu se smířit s tím, že veřejnost si myslí, respektive že se domnívá, že alespoň ženy zde ve sněmovně jsou schopny se domluvit na tématech, která jsou zcela mimo politiku, na tématech, která nás trápí - ve vztahu k rodině a k dalším věcem. O to více bych chtěla z těchto míst zdůraznit, že populistické vystupování poslanců ODS, jejich signál do společnosti, že jsou připraveni převzít moc v naší zemi, mě přímo děsí, děsí mě ve vztahu k těm rodinám, které dneska žijí na hranici chudoby, k těm rodinám, kde nevědí ti, kteří jsou postiženi domácím násilím, kam se obrátit, kdo jim pomůže. Azylové domy nestačí. To jsou situace, kdy policie neumí do těchto věcí vstupovat. Neříkejme si, že umí. Neříkejme si, že jsme se o to postarali v minulých volebních obdobích. Nepostarali! Dodnes máme týrané osoby, ať to jsou znásilněné ženy, ať to jsou děti, ať to jsou staří lidé, kteří v podstatě nevědí, kam se obrátit. Proto udělejme všechno pro to, aby tento zákon prošel sněmovnou.

Já jsem již minule vystupovala k této situaci. Prosím vás, kolika zahraničních cest jsme se zúčastnili, máme zkušenosti ve vztahu k řešení domácího násilí. Máme zkušenosti i od nás z diskuse, kde jsme mnohokrát na seminářích slibovali nevládním organizacím, Rose a dalším, že jim pomůžeme vzniklou situaci řešit, a byli tam přítomni i pravicoví poslanci, poslanci ODS. Jenže zůstává u slibů. A já konečně vítám tuto aktivitu, která je schopna tyto věci řešit a posunout.

O co prosím vás jde v tomto zákoně? O to, že pojmenujeme trestný čin domácí násilí? Tam se přece nehovoří jenom o ženách. Tam se hovoří o všech, kteří jsou podrobeni domácímu násilí.

Takže já ze svého postoje i z komise pro práci rodiny a pro rovné příležitosti moc prosím rozumné kolegy, aby tento návrh zákona podpořili a abychom konečně přestali diskutovat na toto téma. Pojďme zkusit tento zákon pustit do třetího čtení. Nevidím nejmenší důvod, proč tuto aktivitu nepodpořit, aktivitu naprosto nepolitickou, aktivitu, která jenom řeší život rodin.

Vítám to, že je snaha z vládní koalice a z lidovecké strany rodinu ochránit, ale na druhé straně vlastně pro to vůbec nic neděláme. Hlavně rodiny, které dojíždějí na to, jak my tady o jejich dalším osudu rozhodujeme, rodiny nezaměstnané, rodiny, které nevědí, jak dál se svým životem a zaopatřením svých dětí naložit.

Děkuji za pozornost. (Poslanci KSČM tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Čelišové. Hovořit bude pan poslanec Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já mám víceméně faktickou poznámku, ve které chci reagovat na slova pana poslance Votavy. Já musím říci, že jako opoziční poslanec zírám, jak koaliční, vládní poslanci navrhují pozměňovací návrhy k trestnímu zákonu, které jsou zcela v rozporu s koncepcí nového trestního zákona, který připravuje socialistický ministr spravedlnosti. Pro mě jako pro opozičního poslance, člena ústavně právního výboru, z toho vyplývá, že pravá ruka neví, co dělá levá. (Poslanci ODS tleskají.)

Já bych chtěl doporučit panu poslanci Votavovi a ostatním koaličním poslancům, kteří mají úmysl reformovat naše trestní zákonodárství, ať místo silných slov zde ve sněmovně se sejdou se svým ministrem a konkrétní pozměňovací návrhy, konkrétní změny a doplňky mu předloží tak, aby bylo odborně posouzeno, nakolik tyto pozměňovací návrhy jsou kompatibilní s novým trestněprávním kodexem a nakolik naše trestněprávní zákonodárství nezkazí. Je zcela zřejmé, že takovýto postup, který je o práci, nikoli o mediální prezentaci nebude tak atraktivní jako zde hřímat o novém postihu těch, kteří jezdí a nemají řidičák, ale myslím si, že pro naše zákonodárství bude velkým přínosem a že to naši občané ocení.

Děkuji. (Poslanci ODS tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pospíšilovi. O slovo se přihlásila paní místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se pokusím být velmi stručná. Vůbec jsem nechtěla zpočátku v této diskusi vystupovat, nicméně jsem netušila, že diskuse o zákonu, kterým se má novelizovat trestní zákon v oblasti domácího násilí, se vyvine tímto směrem, jakým se vyvíjí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP