(10.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Věnujte pozornost návrhu usnesení, o kterém budeme hlasovat. Zní takto:

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 79/2002 Sb., podle sněmovního tisku 336/5."

O tomto textu budeme nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 250 z přítomných 182 poslanců pro 132, proti 11. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod č. 28, kterým je

 

28.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon 140/1961 Sb.,
trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 298/ - druhé čtení

 

Jednáme podle § 92, 94 jednacího řádu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala senátorka Jitka Seitlová. Vítám ji. Zpravodajkou ústavně právního výboru je - tuším - paní poslankyně Hana Šedivá.

Tento senátní návrh jsme projednávali ve druhém čtení na 22. schůzi a po podrobné rozpravě jsme ho vrátili výborům k novému projednání. Usnesení ústavně právního výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 298/4. Petiční výbor usnesení do této chvíle nepředložil.

Táži se paní senátorky Jitky Seitlové, zda chce v úvodu tohoto druhého čtení vystoupit. Prosím o klid. Máte slovo.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se k probíhajícímu projednávání návrhu zákona vyjádřila a jenom shrnula to, co bylo řečeno na minulém jednání, na jehož závěru byl zákon vrácen zpět k projednání výboru.

Pozměňovací návrhy, tak jak byly předloženy, budou jistě zajímavé a zřejmě potřebné teze, které ale nesouvisejí s obsahem předkládané novely a na jejichž projednání nebyl dostatečný prostor, takže po všech stránkách nemohly být prověřeny. Tomu odpovídají i následně závěry výboru ústavně právního, tak jak budete dále informováni.

Podle jednání, tak jak probíhalo u vás, je myslím možné v tuto chvíli konstatovat, že domácí násilí je negativním společenským jevem s kriminálními dopady na zdraví a život obětí. Současná právní úprava není pro řešení prevence a ochrany za specifických podmínek domácího násilí dostatečná. To také vyplynulo z diskuse, která proběhla tady v plénu a z jednání ve výborech.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, paní senátorko. Vážení kolegové, mně to nepřipadá dvakrát zdvořilé. Prosím vás, abyste ukončili jednání, která vedete teď v jednací síni, abyste je přesunuli jinam, abyste zaujali místa, která vám patří, a umožnili paní senátorce dokončit své vystoupení. Děkuji vám.

 

Senátorka Jitka Seitlová: Děkuji. Dále bych chtěla říci, že připomínky vlády a legislativy se podařilo právě díky práci vašich výborů odstranit, výboru petičního, výboru ústavně právního.

V řadě zemí jsou přijaty obdobné právní úpravy, které měly pozitivní výsledky.

Novela neřeší bezezbytku problematiku domácího násilí, ale dá jednoznačnou kompetenci orgánům státu osobu, jejíž zdraví nebo život je ohrožen, chránit.

Na závěr bych chtěla zdůraznit, že urychlené přijetí této novely může zabránit nejvážnějším projevům domácího násilí a záchrany životů (?) možných budoucích obětí. Proto prosím, abyste laskavě zvážili a postoupili do třetího čtení předložený návrh. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, paní senátorko a prosím, aby se slova ujala zpravodajka ústavně právního výboru paní poslankyně Hana Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, využiji této chvilky jenom proto, abych upozornila autory pozměňovacích návrhů, případně zpravodaje dalších výborů, aby znovu načetli nebo jenom potvrdili platnost pozměňovacích návrhů, které chtějí, a aby tyto platily i v tomto čtení. Jedná se o pana kolegu Melčáka, pana kolegu Votavu.

Já svůj pozměňovací návrh, který jsem uváděla v minulém čtení, stahuji zpět.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím, aby nás o jednání petičního výboru informoval zpravodaj pan poslanec Stanislav Křeček. Bylo by to možné?

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedo, kolegové a kolegyně, petiční výbor se již nezabýval znova touto problematikou, jelikož to bylo vráceno z důvodů, které se netýkají merita věci, nýbrž pozměňovacích návrhů, které byly podány. Petiční výbor trvá na svém původním usnesení v této věci.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. I takto paní zpravodajka chce reagovat?

 

Poslankyně Hana Šedivá: Ještě bych chtěla doplnit, že ústavně právní výbor ve věci jednal a doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění usnesení ústavně právního výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní mi dovolte, abych otevřel obecnou rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Miloše Melčáka. Jako první v obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v předchozím druhém čtení jsem předložil pozměňovací návrhy, které se týkají také násilí, i když násilí trochu jiného, násilí proti obyvatelům a našim spoluobčanům, kteří se rozhodli hájit zájmy České republiky na půdě zpravodajských služeb. Cílem pozměňovacího návrhu bylo přispět k jejich větší ochraně. Přispět k větší ochraně příslušníků zpravodajských služeb České republiky, ale i osob jednajících ve prospěch těchto zpravodajských služeb. Současně jsem navrhl, aby v § 107 byla provedena úprava, která by vedla ke zmírnění nesouladu trestního zákona ve věci skutkových podstat trestných činů ohrožení utajované skutečnosti a ve věci neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Nyní poněkud podrobněji. Domnívám se, že v tuto chvíli mohu říci, že žádám ctěnou sněmovnu, aby vzala v úvahu můj pozměňovací návrh přednesený v podrobné části minulého druhého čtení, že takto to paní zpravodajce postačí. Ale pro osvěžení uvedu ctěné sněmovně, proč vlastně žádám, abychom v tuto chvíli provedli úpravu trestního zákona ve věci těchto dvou skutkových podstat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP