(Jednání pokračovalo v 10.33 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení poslanci, vážené poslankyně, abychom mohli pokračovat, žádám vás, abyste se posadili a dokončili hlasování o pravděpodobně posledním návrhu, který máme ještě před sebou, na změnu pořadu schůze. Tedy prosím ještě jednou, abyste se posadili, a pokusíme se dokončit hlasování. Jen vám sdělím, že od poslaneckého klubu ODS jsem obdržel jmenný seznam poslanců, kteří vetují tisky 445, 446, 447 a 419, vetují jejich zařazení do pořadu 23. schůze. Jsem přesvědčen, že v této chvíli můžeme ukončit diskusi kolem tohoto bodu.

Zbývá nám poslední hlasování v tom seznamu, který tady vznikl. Je to návrh pana poslance Skopala. Pan poslanec Skopal navrhoval vyřadit bod č. 23, tisk 431, z pořadu této schůze a přeložit projednávání tohoto bodu na schůzi příští. Takto zněl jeho návrh. To je návrh, o kterém bychom měli nyní hlasovat. Věřím, že je to poslední návrh. V této chvíli ať se všichni, kdo mají…

Hlásí se pan poslanec Pleva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Jen faktická poznámka. Musí se vyřadit i třetí čtení, protože toto je druhé čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže bod 23 plus příslušné třetí čtení k tomuto bodu. O tom budeme hlasovat, teď už je to snad jasné.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení bodu 23 plus příslušného třetího čtení z pořadu této schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 249 z přítomných 183 poslanců pro hlasovalo 180, proti jeden. Tento návrh na vyřazení bodu 23 a třetího čtení byl přijat.

 

Je to opravdu poslední, co vidím, že bylo třeba hlasovat. Nikdo další už se s žádným návrhem nehlásí. Nyní se snad můžeme věnovat řádnému pořadu a programu naší schůze.

 

Na programu máme dnes jako první bod

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže
a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 79/2002 Sb.
/sněmovní tisk 336/5/ - zamítnutý Senátem

 

Usnesení, jímž Senát zamítnut tento návrh zákona, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 336/6. Vítám senátora Martina Mejstříka. Výbor pro vědu, vzdělání, kultur, mládež a tělovýchovu se tímto návrhem zákona zabýval, usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 336/7.

Prosím, za navrhovatele k usnesení Senátu o zamítnutí tohoto návrhu by se mohla vyjádřit paní poslankyně Hana Šedivá, pokud se chce v této chvíli vyjádřit, má příležitost, ale ta se vyjádří asi až později. Zeptám se, jestli k usnesení Senátu se chce ještě vyjádřit zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání a kulturu pan poslanec Zbyněk Novotný. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, výbor pro vědu, vzdělání, kultur, mládež a tělovýchovu na své 22. schůzi dne 12. listopadu 2003 k poslaneckému návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže, tisk 336, přijal usnesení v tomto znění: Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně schválit poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže, který zamítl Senát, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, pane poslanče, a otevírám rozpravu. Jen na začátku připomenu, že při tomto projednávání nejsou přípustné žádné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako prvního požádám pana senátora Martina Mejstříka, aby vystoupil. Vás prosím o klid, vážení kolegové, a pan senátor má slovo.

 

Senátor Martin Mejstřík: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych coby zpravodaj garančního výboru Senátu přednesl důvody, které vedly Senát k zamítnutí vašeho návrhu.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 79/2002 Sb., postoupila Senátu Poslanecká sněmovna 8. října toho roku. Návrh byl přikázán výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice jako výboru garančnímu. Ten jej projednal dne 30. října t. r. a přijal usnesení, ve kterém doporučil Senátu zamítnout návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Dále byl návrh zákona přikázání ústavně právnímu výboru a výboru pro místní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, které návrh projednaly a přijaly usnesení vrátit projednávání návrhu zákona Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy.

Senát projednal tisk na své 11. schůzi dne 6. listopadu. Svým usnesením č. 228 v hlasování č. 29 projednal tento tisk s výsledkem jednání "zamítá".

Dovolte mi přednést některé důvody. Majetek bývalého SSM se ředí od roku 1990. Od roku 1993 převzal zodpovědnost za majetek bývalého svazu mládeže Fond dětí a mládeže. V roce 2000 byl vyhlášen zákon 364/2000 Sb., o zrušení fondu, v roce 2001 schválila Poslanecká sněmovna první kolo bezúplatných převodů majetku na organizace dětí a mládeže. V roce 2002 byla přijata novela zákona, která prodloužila fungování Fondu dětí a mládeže o jeden rok a schválila druhé kolo bezúplatných převodů. Už tehdy Senát s tímto postupem nesouhlasil.

Zbytek majetku po druhém kole čítá 66 nemovitostí. Jedná se o pozemky, ostatní plochy a objekty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP