(15.10 hodin)
(pokračuje Rujbrová)

Starosta to udělal, nic se nedělo. Požádal tedy ministerstvo, aby mu sdělilo, zda jeho žádost v pořádku byla. Mám před sebou rozsáhlou korespondenci, bohužel pouze jednostrannou, určenou Ministerstvu vnitra, k rukám inženýrky Klukáčkové, i záznam o četných telefonických hovorech, poslední z minulého týdne, na které reagovala pouze přeplněná hlasová schránka.

I proto, kolegyně a kolegové, prosím, zkusme se podívat na státní rozpočty z minulých let. Pokud tam najdete jméno některé obce opakovaně, je velmi pravděpodobné, že některý z členů vládní koalice, ještě lépe členů rozpočtového výboru, tam má přinejmenším babičku.

Kolegyně a kolegové, jsme v podrobné rozpravě, a abych se dostala k nějakému návrhu, tak bych chtěla požádat, aby bod 17 usnesení rozpočtového výboru byl hlasován odděleně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Byla jste poslední, která byla písemně přihlášena do této rozpravy, ale registruji ještě přihlášku předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych se chtěl otázat, zda považujete za splnění podmínky jednacího řádu to, že v rozmnožovně jsou rozmnožovány pozměňovací návrhy, které jsem předložil v písemné podobě a budou vám teď někdy rozdány. Pokud by byla námitka proti tomuto postupu, musel bych požádat o přerušení projednávání bodu do rozdání tisku na lavice, ale pokud nikdo ze sněmovny nebude nic namítat, druhé čtení může skončit. Pro pořádek tuto otázku kladu, zdali není námitek proti tomu, že písemně podaný pozměňovací návrh bude na lavice doručen po skončení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. S faktickou poznámkou k tomuto vašemu návrhu se hlásí předseda rozpočtového výboru pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jako zpravodaj si dovoluji doporučit, aby to bylo uznáno v té formě, kterou přednesl pan místopředseda Tlustý. Jenom pro vysvětlení, jako vždy se sešlo několik stovek podnětů veřejnosti, z nichž většinu si některý z poslanců rozpočtového výboru osvojil, a proto o nich také bylo hlasováno. Určitou část z nich, uvedenou v tabulce 2/2, což byl tisk pro rozpočtový výbor, si neosvojil žádný poslanec, a proto o nich z procesních důvodů ani hlasováno být nemohlo, protože nebyly vzneseny žádným poslancem. Na moji přímou otázku na rozpočtovém výboru, zda si někdo z poslanců přeje, abych otevřel diskusi, aby si mohl osvojit tyto návrhy, nikdo z poslanců rozpočtového výboru takové přání neprojevil, dokonce ani pan kolega Tlustý ne, pravděpodobně proto, aby tuto ambici mohl naplnit na zasedání Poslanecké sněmovny.

Já proto doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyhověla, abychom to mohli mít z krku. Na rozpočtovém výboru to bylo pravděpodobně pro pana Tlustého málo atraktivní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Ještě jsem zaregistrovala přihlášku k jedné faktické poznámce a potom ještě přihlášku pana poslance Patery, který chce vystoupit v podrobné rozpravě. Nejprve faktická poznámka.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych jenom fakticky chtěl k vystoupení paní doktorky Rujbrové upozornit na to, že pan poslanec Ostrý podal pozměňovací návrh k záležitosti obce Petrovice. Zřejmě v té záplavě jednotlivých pozměňovacích návrhů nebyl paní doktorkou Rujbrovou zaznamenán, a proto bych byl rád, aby zde tato informace zazněla.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za informaci. Prosím nyní pana poslance Pateru, který se přihlásil do podrobné rozpravy, a je tedy asi on tím posledním, který v ní se svými návrhy vystoupí. Uděluji mu slovo.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolím si podat ještě jeden pozměňovací návrh, a to je návrh na doplnění programu 298 210 Podpora rozvoje obnovy materiálně technické základny regionálního školství o akci První české gymnázium Karlovy Vary, rekonstrukce sportoviště, o částku 9,5 mil. Kč na úkor vládní rozpočtové rezervy ve stejné výši. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. To byl pan poslanec Patera, poslední, který se přihlásil do podrobné rozpravy. Já se v tuto chvíli zeptám někoho v jednací síni, zda se chce ještě bez písemné přihlášky, tedy z místa, do podrobné rozpravy ve druhém čtení státního rozpočtu pro rok 2004 přihlásit. Není tomu tak.

Než podrobnou rozpravu ukončím, zeptám se, zda je zde námitka proti návrhu, který dal pan poslanec Vlastimil Tlustý, tudíž aby jeho návrhy, které jsou v tuto chvíli rozmnožovány a které tady představil, tedy návrhy, které tiskne nyní organizační odbor, mohly být vzaty v potaz při našem následném hlasování. Pokud má někdo proti tomuto postupu námitku, prosím, aby s ní v tuto chvíli vystoupil. Není-li tomu tak, vnímám to jako souhlas Poslanecké sněmovny s tímto návrhem. Návrhy poslance Vlastimila Tlustého vám budou rozdány na lavice a bude o nich hlasováno ve třetím čtení státního rozpočtu.

Končím podrobnou rozpravu a končím projednávání druhého čtení státního rozpočtu pro rok 2004.

Nyní mi dovolte, abych vás seznámila s dalším průběhem schůze, která je před námi. Nejprve se budeme zabývat bodem 165, tedy opakovaným druhým čtením zákona, kterým se mění zákon ČNR o působnosti orgánů České republiky ve věci převodu majetku státu…, číslo tisku 289. To jsme si schválili dnes ráno zařazením tohoto bodu na tuto chvíli. Poté budou následovat body 12 až 22 schváleného pořadu schůze a to všechno jsou třetí čtení, která nám zbyla ještě z minulé schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, aby to zaregistrovali zejména předsedové poslaneckých klubů, protože po opakovaném druhém čtení bude následovat blok deseti třetích čtení.

Děkuji vám za pozornost k těmto organizačním poznámkám.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

165.
Návrh poslanců Vlastimila Aubrechta, Rudolfa Tomíčka, Květoslavy Čelišové,
Josefa Víchy, Františka Pelce a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon České národní rady č. 171/1991 Sb., o působnosti
orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby
a o Fondu národní majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 289/ - druhé čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Vlastimil Aubrecht a zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Jaroslav Gongol.

Zopakuji, že na této schůzi jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona. Já se nejprve zeptám navrhovatele, tedy pana poslance Vlastimila Aubrechta, zda chce vystoupit v úvodu tohoto opakovaného druhého čtení. Není tomu tak. Zeptám se také zpravodaje rozpočtového výboru. Ani on nechce vystoupit.

Otevírám tedy obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, kdo se do této obecné rozpravy hlásí. Nehlásí se nikdo. Obecnou rozpravu končím a otevírám podrobnou rozpravu. Registruji přihlášku.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych v podrobné rozpravě předložil pozměňovací návrh, který jsem avizoval včera při zdůvodňování a žádosti, kdy jsem vás požádal, abyste vrátili tento zákon do druhého čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP