(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Václav Nájemník, připraví se pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Václav Nájemník: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, také já se nedopustím drancování všeobecné pokladní správy, jak se vyjádřil pan náměstek ministra financí, a dovolím si podat jeden pozměňovací návrh, který směřuje ke všeobecnému blahu. Není regionální povahy.

Zařazuji do kapitoly 335 Ministerstva zdravotnictví, program 235 110, to znamená Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základně fakultních nemocnic, novou položku - Rekonstrukce ortopedie Fakultní nemocnice Bulovka, částka 20 mil. Kč. O tuto částku navrhuji snížit položku 335 210 34 Nemocnice Domažlice z programu Podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení. Samozřejmě také z kapitoly 335.

Je to zoufalý pokus nezastavit již probíhající rekonstrukci pavilonu postaveného v 70. letech sice s velkým nadšením, ale také s velkými chybami. Jedná se o špičkové pracoviště mezinárodního významu. Rekonstrukce probíhá za chodu nemocnice a směřuje mimo jiné také ke zlepšení prostředí pro pacienty, které je mnohdy nevyhovující. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Petr Pleva, připraví se pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážení kolegové, dovolte i mě, abych přednesl několik drobných pozměňovacích návrhů. Nebudu vás dlouho zdržovat. Je to zvýšení programu 298210 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství o 18 mil. Kč na dostavbu tělocvičny Základní školy Zeiberlichova Brno. Tato tělocvična je rozestavěna, bez této dotace se bude muset tato stavba zastavit.

Dále zvýšení programu 234 410 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny církví a náboženských organizací o 6 mil. Kč na opravu statiky lorety, chrám svatých Janů v Brně. Jedná se o unikátní barokní památku, která je kulturní památkou opravdu prvního řádu. Kvůli podloží, které je v Brně špatné, a díky tomu, že se tam dělají určité technické zásahy do podloží budování kolektoru, začala ujíždět věž. Loreta má velké statické poruchy a hrozí nenávratné škody na této barokní památce.

Dále zvýšení programu 234 310 Podpora obnovy kulturních památek a ochrany kulturního dědictví o 20 mil. Kč na pokračování rekonstrukce hradu Veveří. Hrad Veveří opět je ve velmi špatném stavu. Peníze, které do něho dává Ministerstvo kultury, vlastně neumožňují, aby rekonstrukce proběhla zdařilým způsobem, a tato gotická památka dále chátrá.

To jsou všechny mé návrhy a o tuto částku, to znamená 43 mil. Kč, bych chtěl snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Prosím, aby se o jednotlivých pozměňovacích návrzích hlasovalo samostatně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan místopředseda Vojtěch Filip, připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, paní a pánové, budu poměrně stručný. Přednesu tři návrhy, které požaduji hlasovat samostatně.

Prvním návrhem je přesun do kapitoly Podpora regionálního rozvoje číslo 317 420, a to 9 mil. Kč, oprava a statické zabezpečení rezidence zámku v Nových Hradech, s tím, že rezidence je ve vlastnictví města, celkové náklady na opravu budovy činily 100 mil. Kč, 30 mil. Kč je již investováno, další částka není zajištěna z prostředků města a 9 mil. Kč je potřeba na zabezpečení budovy, aby nedošlo k dalším škodám na celé budově. Oněch 9 mil. uvažuji použít na úkor Všeobecné pokladní správy z vládní rozpočtové rezervy.

Včera jsem navrhoval, aby ministr vnitra přednesl zprávu o tom, jakým způsobem se realizují technická opatření na česko-slovenské hranici. Vzhledem k tomu, že mi nebylo vyhověno, navrhuji, aby byla zvýšena kapitola regionálního školství, to znamená kapitola 333 110, a to o 15 mil. Kč pro opravu havarované školy ve Valašských Kloboukách, a to na úkor kapitoly Ministerstva vnitra, části 314 070.

Stejným způsobem bych chtěl požádat o zvýšení kapitoly 317 420, to znamená Podpora regionálního rozvoje, a to o částku 10 mil. Kč na opravu zámku v Boru u Tachova, a to na úkor Všeobecné pokladní správy, vládní rozpočtové rezervy, resp. pokud bych mohl variantně navrhnout 5 mil. Kč z vládní rozpočtové rezervy Všeobecné pokladní správy a 5 mil. Kč zase z kapitoly Ministerstva vnitra 314 070.

To znamená tři návrhy, čtyři hlasování. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jaroslav Gongol, připraví se pan poslanec Jan Vidím.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, dámy a pánové, dříve než předložím své pozměňovací návrhy, dovolte mi několik slov jako zdůvodnění. Asi se mnou budete souhlasit v tom, že funkce státního rozpočtu zdaleka není jen v tom, že má zajistit chod orgánů státu, čili jeho prostou reprodukci. Program má i druhou a řekl bych ještě důležitější úlohu, která má financovat takové rozvojové programy, které zabezpečí růst ekonomiky a potažmo i růst příjmů státního rozpočtu v budoucích letech. Každá zodpovědná vláda by proto měla programově investovat do aktivní politiky zaměstnanosti a tím přispět ke snižování nezaměstnanosti. Nepochybuji o tom, že vítězství sociální demokracie ve volbách výrazně ovlivnil její volební program, ve kterém slibovala snížení nezaměstnanosti, kterou naši občané vnímají jako jeden z nejzávažnějších problémů, který se týká převážné většiny našich obyvatel, a to některých i bezprostředně nebo některých až perspektivně. Nezaměstnanost je příčinou ekonomické nesvobody a sociálního útlaku.

Dámy a pánové, vím, o čem hovořím, neboť žiji v regionu s dvacetiprocentní nezaměstnaností.

Sociální demokracie vzhledem ke svým spojencům rezignovala na mnohé své sliby z volebního programu, ale že sama dobrovolně rezignovala na řešení nezaměstnanosti, mě překvapuje. Ještě více mě překvapil pozměňovací návrh pana poslance Krause, který ještě z toho mála, co vláda svým návrhem ve státním rozpočtu vyčlenila na aktivní politiku zaměstnanosti, tedy tuto částku ještě snížil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP