(11.20 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Za třetí - doplnit kapitolu VPS, program 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury, a to o projekt či dotaci sdružení Klub hráčů České Švýcarsko na rekonstrukci sportovního areálu ve výši 1 milion korun. O stejnou částku - to znamená 1 milion korun - ponížit kapitolu Dluhová služba.

Za čtvrté - doplnit kapitolu VPS, program 298 110 Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury, o projekt pro občanské sdružení Bouřňák, a to na zasněžení dětského svahu ve výši 1 milion korun. Oproti tomu snížit o stejnou částku, tj. o 1 milion korun, kapitolu Státní dluh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Miroslav Ouzký, připraví se pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, paní předsedající. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, dámy a pánové, dovolte i mně přednést nějaké návrhy ke státnímu rozpočtu na rok 2004.

Za prvé - v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí do programu 213 310 přidat položku Domov důchodců Kadaň, první etapa výstavby - 25 milionů korun. Jako zdroj snížit položku vládní rozpočtová rezerva o 25 milionů korun.

Za druhé - v kapitole 335 210 4001 navýšit položku Nemocnice Děčín, rekonstrukce staré interny, o 25 milionů korun. Jako zdroj snížit položku vládní rozpočtová rezerva o 25 milionů korun.

Za třetí - v kapitole 335 210 navýšit položku 44 15 NsP Chomutov, vybavení onkologického pracoviště, o 10 milionů korun. Jako zdroj snížit položku vládní rozpočtová rezervy o 10 milionů korun.

Za čtvrté - v kapitole 335 020 navýšit položku 70 38 Nemocnice Chomutov, scintilační gamakamera Spec se dvěma detektory, o 6 milionů korun. Jako zdroj snížit položku vládní rozpočtová rezerva o 6 milionů korun.

Za páté - v kapitole 235 110 navýšit položku 235 110 0101 Všeobecná fakultní nemocnice Praha, elektrofyziologická laboratoř, o 7,5 milionu korun. Jako zdroj snížit položku vládní rozpočtové rezervy o 7,5 milionu korun.

Krátké zdůvodnění. V prvním případě se jedná o připravenou akci - výstavbu Domova důchodců v Kadani. Město Kadaň je připraveno zajistit tuto výstavbu minimálně ze 30 % z vlastních zdrojů. V druhém případě se jedná o navýšení položky Nemocnice Děčín. Pomocí těchto peněz by bylo možno dokončit rekonstrukci stávajícího objektu v řádném termínu a řádně jej začít užívat. V třetím a čtvrtém případě se jedná o dokončení investiční akce onkologického pracoviště a pracoviště nukleární medicíny v Nemocnici Chomutov. Chtěl bych zdůraznit, že toto pracoviště poskytuje služby nadokresně až nadregionálně - od Karlovarska přes Lounsko, Mostecko i pro samotné Chomutovsko. V minulosti se podařilo zajistit dopady atomového zákona do práce a vybavení onkologického pracoviště. Toto je zbývající položka, která by zajistila jeho plnou funkčnost.

Poslední, pátá položka - jedná se o investici do kardiocentra Všeobecné fakultní nemocnice Praha. Tato investice by pomohla zajistit angiopřístroj pro interní i chirurgickou část pracoviště. Toto pracoviště se nadstandardně zabývá jak kardiochirurgií, tak kardiodiagnostikou. Zároveň se tam rozvíjí program i o periferní angiologie. Tento přístroj by sloužil právě pro tuto druhou část.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Radko Martínek, připraví se pan poslanec Václav Nájemník.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, vážení kolegové a kolegyně, já také přispěji svou pšenkou s tím, že moje pozměňovací návrhy budou spíše upřesněním některých záležitostí, to znamená, že nebudu útočit na kapitoly, jako je vládní rozpočtová rezerva a další.

Mám dva druhy pozměňovacích návrhů. Ten první je pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru, kde u položky 77 16 navrhuji nahradit název Rekonstrukce základní školy Česká Třebová názvem Rekonstrukce nemocnice Svitavy. Částka zůstává stejná. - Jen bych chtěl krátce zdůvodnit. Rekonstrukce základní školy Česká Třebová je již zajištěna jiným návrhem, tudíž o tyto prostředky nepřijde.

Dále k návrhu státního rozpočtu v kapitole Ministerstvo kultury navrhuji v názvu programu Reprodukce investičního majetku v působnosti Ministerstva kultury snížit částku 131,584 mil. Kč u položky 334 010 2016, Knihovnicko-informační centrum U přívozu, státní vědecká knihovna Hradec Králové - o částku 52,4 milionu Kč. V tomto programu pak vytvořit novou položku s názvem Rekonstrukce a přístavba krajské knihovny v Pardubicích s částkou 52,4 milionu korun. - Jde tedy pouze o přesunutí prostředků, přičemž chci zdůraznit, aby zase nebyla obava, že Hradec Králové přijde o tyto prostředky. Tento návrh je na základě rozsáhlého jednání zastupitelů Pardubického a Hradeckého kraje a Ministerstva kultury. A na tomto řešení byl nalezen všeobecný konsensus. To znamená, že v tuto chvíli přepustí Hradecký kraj Pardubickému tuto částku, aby potom vzápětí v příštích letech při investici ji dostal zpátky.

Druhá část k návrhu státního rozpočtu - v části všeobecná pokladní položka pod číslem 298 410 5172 Základní škola Výprachtice snížit o 5 milionů korun a tyto prostředky rozdělit následujícím způsobem. Kapitolu Ministerstva kultury zvýšit o položku a) příspěvek na festival Smetanova Litomyšl ve výši 1 milion korun, b) příspěvek na Český filharmonický sbor Brno, provoz obecně prospěšné společnosti - 1 milion korun. V kapitole Všeobecná pokladní správa pak vytvořit v programu Dotace na obnovu materiálně technické základny sportovních organizací novou složku Staré Město - rekonstrukce leteckého centra, 3 miliony korun. - Také v tomto případě jsem konzultoval nutné potřeby na opravu školy s tím, že položky na jednotlivé kulturní instituce jsou zřejmé. Pokud se týká Starého Města, jedná se o letiště, na kterém se bude konat mistrovství Evropy v letecké akrobacii. Jsou to nutné prostředky na dovybavení tohoto zařízení v souvislosti s touto akcí.

Za třetí - v kapitole Všeobecná pokladní správa, program Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury, u položky 298 110 0110 změnit název z Rekonstrukce kulturního zařízení Útěchov na Rekonstrukce školy Útěchov. Částka zůstává stejná.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP