(18.20 hodin)

Poslanec Bohuslav Záruba: Dále budeme hlasovat o bodu D - alternativa I. Zpravodaj nesouhlasí. (Navrhovatel nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 89. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 179 hlasujících bylo pro 40, proti 118. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Budeme hlasovat D - alternativa II. Zpravodaj nesouhlasí. (Navrhovatel nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 90. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 179 hlasujících bylo pro 40, proti 119. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh A, který je obsažen v usnesení výboru pro vědu, vzdělání, školství, mládež a tělovýchovu. Zpravodaj souhlasí. (Navrhovatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 91. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo ze 179 přítomných bylo pro 117, proti 44. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh C poslance Karla Šplíchala. Zpravodaj souhlasí. (Navrhovatel měl stanovisko neutrální.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 92. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 179 hlasujících bylo pro 131, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny návrhy, o kterých bylo možno hlasovat. Přečtu návrh závěrečného usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně, Svatopluka Karáska, Evžena Snítilého a Petra Bratského na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, podle sněmovního tisku 281, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 93. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 177 hlasujících bylo pro 107, proti 42. Návrh byl přijat.

 

Ukončili jsme třetí čtení. Děkuji pánům Janečkovi a Zárubovi.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je

 

10.
Návrh poslanců Vlastimila Aubrechta, Rudolfa Tomíčka, Květoslavy Čelišové,
Josefa Víchy, Františka Pelce a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon České národní rady č. 171/1991 Sb., o působnosti
orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby
a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 289/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Vlastimil Aubrecht a zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Jaroslav Gongol. Pozměňovací návrhy máme uvedeny ve sněmovním tisku 289/3.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Evžen Snítilý.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se pokusil vás zaujmout problematikou, kterou jsme se rozhodli s kolegyní Horníkovou, kolegou Kvapilem a Benešem a kolegyní Vlčkovou řešit pozměňujícím návrhem, který jako by zdánlivě s návrhem pana poslance Aubrechta a dalších nesouvisel.

Musím předestřít, že nám uvedení této problematiky velice zkomplikovalo přijetí jednacího řádu, protože hodlám požádat sněmovnu o vrácení do druhého čtení právě proto, abych pozměňovací návrh za všechny kolegy, které jsem jmenoval, mohl předložit. Hodlám požádat ctihodnou sněmovnu na základě přijatého pozměňovacího návrhu k jednacímu řádu o udělení první výjimky na zařazení tohoto tématu.

O co jde? 31. 12. tohoto roku z našeho právního systému vymizí slovo "zápůjčka" nebo "výpůjčka". Výpůjčka se týkala pozemků pod obytnými domy, jak družstevníků, tak obcí, tak nakonec i vlastníků, sdružení vlastníků. V čem je problém? Problém je v tom, že v současné době byla podle zákona 219 vyřízena zhruba jedna čtvrtina oprávněných požadavků na bezúplatný převod do vlastnictví. Jinými slovy - nikdo nemůže říci, jak se stát zachová po 1. 1. příštího roku k těm oprávněným žadatelům, kterým z technických důvodů, z množství žádostí, z komplikovaností těchto bezúplatných převodů nemohlo být vyhověno, ač v zákonné lhůtě svůj oprávněný požadavek podali.

Pozměňovací návrh, který vznikl ve skupině zmiňovaných poslanců, nemění nic na meritu zákona, pouze stanovuje prodlouženou lhůtu na vypořádání oprávněných požadavků.

Dámy a pánové, je zcela patrné, že tento problém protíná celé politické spektrum, protože na jeho řešení jsme se opravdu všichni shodli. Já svým kolegům za jejich příspěvky k pozměňovacímu návrhu velice děkuji. Proto si myslím, že mohu požádat sněmovnu o výjimku, že skutečnosti jsou natolik závažné, že - i když uplynula teprve asi půlhodina od přijetí pozměňovacího návrhu k našemu jednacímu řádu - si to mohu dovolit. Proto žádám v obecné rozpravě vrátit projednávání tohoto zákona do druhého čtení. Prosím Poslaneckou sněmovnu, aby zároveň povolila udělení výjimky, abychom mohli tento zákon pevně zařadit tak, aby nehrozilo nebezpečí z prodlení.

Patrně bude mít řídící schůze výhrady k tomu, že se to nemůže zvládnout jedním hlasováním. Samozřejmě, že navrhuji hlasovat o tom odděleně. To znamená nejprve o vrácení tohoto zákona do druhého čtení, za druhé o udělení výjimky na přesné zařazení, a to druhé čtení na zítra po ukončení druhého čtení státního rozpočtu, třetí čtení jako třetí bod v úterý příští týden.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP