(19.50 hodin)

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás z pověření petičního výboru seznámila se zprávou o peticích, které Poslanecká sněmovna přijala v prvém pololetí letošního roku, a současně abych vám tlumočila doporučení petičního výboru, aby Poslanecká sněmovna vzala tuto zprávu na vědomí.

Se zprávou jste se měli příležitost seznámit. Já bych ráda pouze zdůraznila, že trend nárůstu počtu petic, se nimiž se na nás občané obracejí, trvale narůstá. V prvém pololetí letošního roku to bylo o 27 petic více než v druhém pololetí roku minulého. Vzrůstá také počet petentů, tedy občanů, kteří se prostřednictvím petičního práva ve věcech společného zájmu na nás obracejí. V tomto případě podepsalo petice více než 250 tisíc občanů, což je o více než 184 tisíc nárůst proti předcházejícímu pololetí. Měla bych možná zmínit, že nejpočetněji zastoupená petice počtem podpisů byla petice proti záměru Ministerstva zdravotnictví výrazně omezit stávající ambulance praktických lékařů pro děti a dorost. Ale jak zde bylo řečeno, máte možnost se s obsahem jednotlivých petic a způsobem vyřízení seznámit v přiloženém tisku.

Já opakuji doporučení, aby sněmovna vzala tuto zprávu na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní předsedkyně. Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Končím ji. Současně zahajuji podrobnou rozpravu, kterou také končím.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 1. 2003 do 30. 6. 2003."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 427. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 88 pro návrh 79, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se táži, zda je námitka proti tomu, abych zahájil projednávání bodu

 

162.
Doplnění výročních finančních zpráv politických stran a politických hnutí za rok 2002

 

Námitku nevidím, proto pokračuji tím, že k tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru číslo 253 z jeho 19. schůze ze dne 1. října 2003. Prosím zpravodaje výboru pana kolegu Antonína Macháčka, aby předložené usnesení uvedl.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, v červenci letošního roku Poslanecká sněmovna přijala usnesení k této problematice, kde v bodech II. a III. byly uvedeny politické strany a politická hnutí, které nesplnily zcela dikci zákona 424/1991 Sb. Podvýbor pro kontrolu přijaté usnesení Poslanecké sněmovny rozeslal všem těmto politickým stranám a hnutím. Na toto upozornění zareagovalo celkem 24 stran a hnutí. Podvýbor pro kontrolu se pak na svých dvou schůzích zabýval těmito doplněnými a upřesněnými výročními finančními zprávami a konstatoval, že všech 24 je po doplnění v souladu s platným zákonem. S tímto zjištěním byl seznámen rozpočtový výbor, který přijal usnesení 253, jak již bylo zmíněno, které bylo rozdáno všem poslancům.

Takže já bych v tuto chvíli upřel vaši pozornost pouze na bod dva, kde je navrženo usnesení Poslanecké sněmovny, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že výroční finanční zprávy za rok 2002, předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, v platném znění, jsou po doplnění úplné. Teď je výčet všech 24 politických stran a hnutí.

Děkuji za pozornost.

Předpokládám, pane předsedo, že nemusím ocitovat celé usnesení, že návrh usnesení asi přednesete vy, jinak jsem schopen ho předložit i já.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, já jsem si přál, abyste mě ušetřil té práce. Takže zkuste to přečíst.

 

Poslanec Antonín Macháček: Učiním tak. To znamená, že to, o čem by měla Poslanecká sněmovna hlasovat, je:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že výroční finanční zprávy za rok 2002, předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, v platném znění, jsou po doplnění úplné: Cesta změny, Koexistencia, Česká pravice, České sociálně demokratické hnutí (od 28. 7. 2003 je to České hnutí za národní jednotu), Demokratická liga, Demokratická regionální strana, Hnutí pro Havířov, Hnutí za práva občanů, Iniciativa pražských občanů, Komunistická strana Československa, Koruna česká, Monarchistické hnutí Čech, Moravy a Slezska, Masarykova demokratická strana, Moravská demokratická strana, Národní prosperita, Nezávislé sdružení sportovců města Most, Nezávislí, Nezávislí pro Prahu, Republikáni Miroslava Sládka, Sdružení důchodců České republiky, První sdružení nezávislých kandidátů Tábor, Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu, Strana svobodných demokratů a Unie pro sport a zdraví.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Když už jste chtěl projednat tento bod, tak jste si jej musel odpracovat.

Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Končím ji. Zahajuji podrobnou rozpravu. Také ji končím. Nechám hlasovat o usnesení ve znění návrhu pana poslance Macháčka.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 428. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 89 pro návrh 87, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, tím končím dnešní jednání. Sděluji, že prvním bodem našeho zítřejšího jednání bude bod č. 190 - třetí čtení surových diamantů. Potom budeme pokračovat třetím čtením státních záruk - úvěr EUROFIMA, potom budou dvě první čtení a následně další třetí čtení.

Příjemný zbytek dnešního dne. Chovejte se slušně a mravně!

 

(Jednání ukončeno v 19.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP