(19.30 hodin)

Předseda Energetického regulačního úřadu Pavel Brychta: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci.

Jsem skutečně velice překvapen vystoupením pana poslance Schlinga a musím proti argumentům, které tady uváděl, zásadním způsobem protestovat, protože náš úřad se nedopouští žádných formálních ani právních prohřešků z hlediska vydávání rozhodnutí. Všechna tato rozhodnutí jsou vydávána v Jihlavě, to znamená v sídle úřadu, tak jak nám ukládá energetický zákon.

Pokud se týče respektu u regulovaných subjektů, domnívám se, že za dobu své působnosti si Energetický regulační úřad získal poměrně značný respekt, o čemž svědčí mimo jiné i to, že Energetický regulační úřad řeší mnoho sporů, které by jinak skončily u obecných soudů.

Pokud jde o zakoupení budovy pro Energetický regulační úřad v Jihlavě, tuto koupi budovy schvalovala i vláda České republiky. A není mi známo, že by Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových byla nabízena jiná budova v Jihlavě.

Pokud se týče dalších obvinění z nějakých závažných nedostatků nebo závažných prohřešků, nemohu bez specifikace toho, co se skutečně stalo, konkrétně reagovat.

Ale vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, skutečně si nemyslím, že by Energetický regulační úřad neměl autoritu a neměl takový respekt u regulovaných subjektů, jak tady bylo panem poslancem Schlingem proneseno.

Pokud se týče dislokovaného pracoviště Energetického regulačního úřadu, je třeba samozřejmě připomenout založení Energetického regulačního úřadu a převedení některých pracovníků z Ministerstva financí a z Ministerstva průmyslu a obchodu do našeho úřadu. V současné době je v sídle úřadu, to znamená v Jihlavě, koncentrována celá kancelář úřadu a samozřejmě i vlastně regulace plynárenství, regulace teplárenství, je tu také celý právní útvar a většina činností se odbývá v sídle úřadu, to znamená v Jihlavě.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi znovu proti takovýmto útokům na náš úřad co nejdůrazněji protestovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Kdo se dál hlásí do rozpravy? Pan kolega Schling, prosím.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, pan předseda Brychta má pravdu v tom, že na všech příslušných rozhodnutích je uvedeno jako místo vydání Jihlava. Ale v případě sporu by strana žalující velmi snadno dokázala na doručenkách, odkud tato rozhodnutí byla zasílána. V drtivé většině případů z Prahy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dál hlásí do všeobecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, proto ji končím též.

A budeme hlasovat o návrhu na usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí zprávu o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2002, podle sněmovního tisku 404."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 423. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 100 poslanců pro návrh se vyslovilo 52, proti jeden.

 

Pokud nikdo nehodlá kontrolovat výsledky hlasování, čili zpochybnit výsledky, jsem připraven prohlásit tento návrh za schválený. Ale přece jen ještě chvíli počkáme.

Kolega Karel Vymětal mě požádal, abych vás odhlásil. Proto prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Žádnou námitku zpochybňující hlasování nevidím. Konstatuji, že usnesení bylo schváleno. Děkuji panu zpravodaji, děkuji také panu předsedovi Energetického regulačního úřadu, panu Pavlu Brychtovi.

 

Zahajuji projednávání armádních bodů, které končí na závěr potom peticemi. Prvním bodem je

 

180.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států
uskutečněných přes území České republiky od 1. ledna do 31. března 2003
/sněmovní tisk 405/

 

Prosím, aby předložený materiál uvedl ministr obrany pan Miroslav Kostelka.

 

Ministr obrany ČR Miroslav Kostelka: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové. V souladu s článkem 43 odst. 6 Ústavy České republiky a na základě usnesení vlády předložil předseda vlády Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k projednání Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky od 1. ledna do 31. března 2003. Tento materiál poskytuje přehled o průjezdech a přeletech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky realizovaných na základě usnesení vlády ze dne 16. prosince 2002 č. 1288.

V části II. předkládací zprávy jsou uvedeny souhrnné údaje o pozemních a leteckých přepravách uskutečněných za účelem pobytu na území České republiky, jejichž podrobný přehled je uveden v příloze 1, o tranzitních pozemních a leteckých přepravách, jejichž podrobný přehled je uveden v příloze č. 2.

Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a žádám o projednání předloženého materiálu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Informaci projednal výbor pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 405/1.

Dříve než udělím slovo panu poslanci Titzovi, chci z tohoto místa položit otázku všem zástupcům jednotlivých poslaneckých klubů, zda by měli námitku proti tomu, abychom dodatečně ještě na dnešní večer zařadili jeden bod, a to je výroční zpráva o činnosti politických stran. Byl jsem informován pane kolegou Macháčkem, že by zpráva neměla obsahovat žádné komplikované body, žádný střetový problém. Zkuste, prosím, zapřemýšlet.

V tuto chvíli uděluji slovo panu poslanci Miloši Titzovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP