(9.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za vaše slova. Zeptám se, zda chtějí ještě vystoupit se závěrečným slovem zpravodajové rozpočtového výboru, výrobu pro evropskou integraci či výboru pro obranu a bezpečnost. Není tomu tak. Proto prosím zpravodaje pana poslance Ladislava Šustra, protože přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, tak prosím, aby nám oznámil postup při hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a sdělil nám k nim své stanovisko. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si předložit návrh procedury hlasování u tohoto tisku 309/3. Nejprve bychom hlasovali o dvou drobných pozměňovacích návrzích návrhu komplexního rozpočtového výboru, a to AA43, potom AA48, potom bychom hlasovali o celém návrhu rozpočtového výboru až po bod A7, vyjma A4, AB, kdy budeme hlasovat zvlášť. Potom budeme hlasovat o AF1, 2, 4, 5, 6, a dále D, E2, AF7, P2, AG, CB - legislativně technické změny, a potom zákon jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji, za tento návrh procedury. Já o něm nechám hlasovat. Kdo souhlasí s tím, abychom se touto procedurou při následujícím hlasování řídili?

Registruji ještě před hlasováním - tak a teď tady mám dvě přihlášky. Přednost dávám panu ministru Sobotkovi, potom budou následovat pánové, kteří se chtějí vyjádřit k návrhu procedury. Prosím pana ministra Sobotku.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Paní místopředsedkyně, nechci se přihlásit k návrhu procedury, s tou procedurou, tak jak byla zpravodajem navržena, souhlasím, pouze bych chtěl ještě do rozpravy v rámci třetího čtení konstatovat, že se domnívám, že by bylo vhodné, aby byly ještě sladěny účinnosti v rámci některých pozměňovacích návrhů tak, aby se o nich dalo hlasovat v té proceduře tak, jak ji zde navrhl pan poslanec Šustr. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Rozumíme tomu, že přestože byla otevřena rozprava, tak rozhovorem zaneprázdnění kolegové nemohli vznést legislativně technickou úpravu, a protože je v zájmu toho, aby tato legislativně technická úprava byla ještě načtena, vnímám vystoupení pana ministra Sobotky jako vystoupení, které otevírá rozpravu.

Prosím, aby se nyní slova ujal pan poslanec Vladimír Doležal, tuto legislativně technickou poznámku nám přečetl, a pak budeme hlasovat teprve o proceduře.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, paní předsedající. Dovolte, abych po dohodě s legislativou a na základě pozměňovacích návrhů, které byly navrženy v rámci druhého čtení, Poslanecké sněmovně navrhl legislativně technickou úpravu u pozměňovacího návrhu F7 rozpočtového výboru, a to v poslední větě nahradil datum 1. května 2004 slovy: "dnem vyhlášení", protože v jednotlivých pozměňovacích návrzích, které zazněly v rámci druhého čtení, bylo několik dat, a tím zabráníme konfliktu, že by něco nabývalo jiné účinnosti než celý zákon. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkujeme za tuto legislativně technickou poznámku. Nyní se zeptám, zda chce ještě někdo vystoupit k navržené proceduře, tak jak nás s ní seznámil zpravodaj pan poslanec Ladislav Šustr. Pan poslanec Vymětal s faktickou poznámkou.

Oznámím, že náhradní kartu č. 12 má pan poslanec Zajíček, kartu č. 13 má pan ministr Svoboda. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. K tomu, co říkal kolega Doležal. Já mám pochybnost, zda jde o legislativně technickou změnu. Prostě to je jiný návrh. Mám pochybnost, jestli ho lze vůbec přednést. To není ani žádné upřesnění, ani gramatická úprava. Prostě to je úplně jiný návrh na účinnost. Takže prosím, aby to bylo zváženou sněmovnou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já bych prosila v tomto případě možná o stanovisko zpravodaje i pana ministra, zda považují tento přečtený návrh za návrh legislativně technického charakteru, nebo zda ho považují za návrh jiný. V případě, že nerozhodnou ani oni, bude muset o tomto návrhu rozhodnout Poslanecká sněmovna.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Moje stanovisko, moje vyjádření je kladné. To znamená, domnívám se, že to lze pokládat za legislativně technické upřesnění, aby vůbec ten celek pozměňovacího návrhu byl hlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan zpravodaj se nechce k návrhu vyjádřit?

 

Poslanec Ladislav Šustr: Já jsem téhož názoru, ale je možné o tom hlasovat sněmovnou a bude to vyřešeno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Čili považujete tento návrh za návrh legislativně technického charakteru a navrhujete Poslanecké sněmovně, aby byl zařazen do souboru návrhů, o kterých budeme hlasovat v té proceduře, tak jak jste ji přečetl. Rozumím tomu takto.

Ale registruji zvednutou ruku pana poslance Vymětala, proto mu znovu uděluji slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já rozumím úmyslu, ale jsme ve třetím čtení, takže já namítám proti tomuto výkladu a navrhuji, aby o tom hlasovala sněmovna.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobře, přistoupíme tedy k hlasování. Rozhodneme o tom, zda se jedná o legislativně technický návrh v hlasování s pořadovým číslem 250. Já toto hlasování zahajuji a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 250, z přítomných 166 pro se vyslovilo 121, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Tím pádem rozumíme tomu, že budeme o tomto návrhu hlasovat jako o legislativně technickém a budeme se řídit procedurou, kterou navrhl pan zpravodaj. Já se zeptám, jestli ještě někdo k té navržené proceduře chce vznést nějakou námitku. Nevidím nikoho takového.

 

Proto rozhodneme hlasováním pořadové číslo 251 k navržené proceduře. Já toto hlasování zahajuji. Táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 251 z přítomných 168 pro bylo 158, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat a máme schválenou proceduru hlasování.

 

Oznámím, že místopředseda sněmovny Ivan Langer má náhradní kartu č. 23, a prosím pana zpravodaje, aby oznámil první návrh, o kterém můžeme hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP