(17.10 hodin)

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, podstata této smlouvy je charakterizována i v názvu, takže nemá také ani smysl, abych ji déle rozebíral, protože to proběhlo během prvého čtení a jednání v příslušných orgánech Poslanecké sněmovny.

Snad bych upozornil jen na to, že tato smlouva je přece jen poněkud specifická tím, že my jsme v souladu s platnou právní úpravou v dřívějším období měli tuto smlouvu vyjednánu na mezivládní úrovni a v roce 1999 došlo k uzavření smlouvy mezi vládami České republiky a Chorvatské republiky s tím, že poté došlo ke změně právního prostředí v České republice, především v souvislosti s přijetím zákona o ochraně osobních údajů a také ústavním zákonem č. 395/2001 Sb., kterým se změnila Ústava České republiky; tato mezivládní smlouva musela být tedy přepracována do smlouvy prezidentského charakteru. Tu tedy máme nyní před sebou.

Řekl bych jen několik věcí, které tato smlouva upravuje. Upravuje přebírání vlastních státních občanů, kteří nelegálně vstoupili nebo pobývají na území některého ze států smluvních stran, předávání a přebírání občanů třetích států, kteří nelegálně vstoupili nebo pobývají na území jedné smluvní strany, za předpokladu, že na ně vstoupili z území státu druhé smluvní strany, řeší i průvozy občanů třetích států, ochranu předávání osobních údajů a také hrazení nákladů vyplývajících z provádění dohody.

Tolik stručné připomenutí této úmluvy. Myslím si, že ostatní věci by byly nadbytečné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 221/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Jaromíra Kohlíčka, aby návrh výboru odůvodnil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, milí páni ministři, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s tím, jaké usnesení přijal zahraniční výbor na své 16. schůzi 12. června 2003. Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Chorvatské republiky o předávání a přebírání osob na státních hranicích, podepsané v Praze dne 30. listopadu 1999. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Pan zpravodaj se hlásí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo. Paní předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych upozornit na věc, která nebyla možná některým z vás zcela jasná z toho, co nám říkal pan ministr vnitra. Možná to nevíte, ale Chorvatská republika není členem schengenského systému, stejně jako Česká republika. Chorvatská republika nepřijala některé mezinárodní dohody o ochraně osobních dat. Jak jsem byl upozorněn panem Neuwirtem, ředitelem Úřadu pro ochranu údajů, jsou zde stále ještě některé nevyjasněné věci, které se týkají ochrany osobních dat. Chtěl bych tady na to upozornit a chtěl bych požádat pana ministra, kdyby nám mohl říci, jak je tato oblast s Chorvatskou republikou zajištěna, protože - ještě jednou zdůrazňuji - Chorvatská republika některé mezinárodní úmluvy nepřijala, ani Česká republika, ani Chorvatsko není členem schengenského systému, čili neuznává některé standardy, a ani jeden z těchto partnerů není schopen tyto mezinárodní standardy splnit, a proto bych rád, kdyby nám mohl pan ministr jenom velmi stručně, dříve než odsouhlasíme na základě doporučení zahraničního výboru tuto smlouvu ve druhém čtení, říci, jak tato ochrana bude zajištěna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Nevidím, že by se někdo hlásil z místa, obecnou rozpravu tedy končím. Ptám se, zda pan ministr nebo pan zpravodaj chtějí využít svého práva závěrečného slova. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Paní místopředsedkyně, za prvé nechci, ale za druhé považuji za nutné se vyjádřit k tomu, co bylo řečeno. Já se přiznám, že nechci tuto otázku spláchnout nějakým jednoduchým odmítnutím, ale od toho je jednání ve výborech Poslanecké sněmovny, aby takovéto otázky padaly. Já samozřejmě neznám právní řád Chorvatské republiky natolik, abych tady mohl říkat, jak vypadá právní ochrana osobních údajů v Chorvatské republice. Mohu pouze říci, že tato mezinárodní smlouva byla ve vládě schvalována, prošla standardním řízením. Samozřejmě, že i Úřad na ochranu osobních údajů se k ní mohl vyjádřit - nic takového neučinil. Takže z tohoto mi vyplývá, že nemůže být nic, co by mělo znamenat nějaký zásadní problém.

Nicméně ratifikační proces tímto nekončí. Tato smlouva půjde ještě do Senátu Parlamentu České republiky. Jediné, co mohu slíbit, je to, že než bude v Senátu tato smlouva projednána, tak se pokusím tuto věc vyjasnit tak, aby nezůstal stín pochybností. Nicméně jsem přesvědčen, že takovýto problém neexistuje. Samozřejmě pokud by existoval - v rozporu s našimi právními předpisy - tak poté by tento problém musel být řešen, ale opravdu si nejsem tohoto problému vědom. Předpokládám, že Úřad na ochranu osobních údajů by tuto věc signalizoval, pokud by byla takového charakteru, že tato smlouva nemůže být ratifikována.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní přistoupíme k hlasování. Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem. Já se pokusím vás opět přivolat. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

Pro ty, kteří přicházejí, zopakuji, že budeme hlasovat o usnesení, které bylo navrženo zahraničním výborem.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 234 z přítomných 129 poslanců 123 hlasovalo pro návrh, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

95.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na přístup České republiky k Úmluvě o právním postavení osob
bez státní příslušnosti ze dne 28. září 1954
/sněmovní tisk 250/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, tato smlouva není nijak problémová, přesto považuji za nutné k ní říci několik slov i před druhým čtením.

Za prvé je to smlouva relativně stará, protože je z roku 1954. Byla sjednána s cílem upravit právní postavení a garantovat určitá základní práva osobám, které sice nejsou uprchlíky ve smyslu Úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951, ale současně jim není žádným státem poskytována ochrana z titulu existence státní příslušnosti. Úmluva zejména upravuje osobní statut osob bez státní příslušnosti, přiznává jim široký okruh práv, například náboženskou svobodu, právo sdružovací a právo na přístup k soudům, stanoví podmínky pro nabývání majetku, pro výkon výdělečné činnosti a poskytování některých sociálních výhod, a v neposlední řadě obsahuje ustanovení týkající se svobody pohybu osob bez státní příslušnosti a vydávání průkazů totožnosti a cestovních dokladů těmto osobám.

Tato úmluva neměla tak jednoduchý osud, protože vláda ji projednávala nadvakrát. Jednou ji projednávala 30. května 2001, podruhé 8. ledna 2003. To, proč měla takovýto osud, vyplývá z toho, že tato smlouva byla projednávána již v minulém volebním období, a to konkrétně 15. února 2002.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP