(Jednání pokračovalo v 17.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v jednání naší schůze, a to bodem 93, kterým je

 

93.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
návrh na ratifikaci Úmluvy o nedovoleném obchodu na moři, kterou se provádí
článek 17 Úmluvy Organizace spojených národů proti nedovolenému obchodu
s omamnými a psychotropními látkami ze dne 31. ledna 1995,
která byla za Českou republiku podepsána dne 10. října 2000 ve Štrasburku
/sněmovní tisk 217/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, budu poměrně stručný, protože jsme v druhém čtení a základní věci byly řečeny v průběhu prvního čtení k této smlouvě a v průběhu jednání v příslušném výboru Poslanecké sněmovny, konkrétně v zahraničním výboru. Zde bych snad jenom řekl, že tato úmluva je součástí acquis a je zapotřebí, abychom tuto smlouvu měli ratifikovanou do okamžiku vstupu do Evropské unie. Dále se touto úmluvou provádí článek 17 Úmluvy Organizace spojených národů proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami a některé další záležitosti. Byla podepsána 10. října 2000.

Úmluva upravuje následující záležitosti: definuje jednotlivé pojmy a zásady provádění úmluvy, upravuje opatření, která mohou být smluvními státy vůči plavidlům přijata, a způsob jejich provádění, stanoví práva a povinnosti státu vlajky a intervenujícího státu, definuje podmínky uplatnění přednostních rizik se státem vlajky, upravuje formu a obsah žádostí předkládaných na základě úmluvy a podmínky komunikace mezi příslušnými orgány smluvních stran a řeší otázky náhrady nákladů a škody a řešení sporů.

Chtěl bych snad v tuto chvíli pouze poděkovat zahraničnímu výboru za projednání této úmluvy a dále vás zdržovat nebudu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 217/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Petra Šuláka, který v této funkci nahradí pana poslance Libora Roučka, aby návrh výboru odůvodnil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, vše podstatné tady řekl ministr vnitra, takže já nebudu jeho vývody k této smlouvě opakovat. Pouze se omezím na konstatování a na usnesení, které přijal zahraniční výbor k této záležitosti.

Zahraniční výbor se sešel na 16. schůzce dne 11. června 2003 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Úmluvy o nedovoleném obchodu na moři, kterou se provádí článek 17 Úmluvy Organizace spojených národů proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami ze dne 31. ledna 1995, která byla za Českou republiku podepsána dne 10. října 2000 ve Štrasburku, sněmovní tisk číslo 217.

Po odůvodnění náměstka ministra vnitra Vladimíra Zemana a zpravodajské zprávě zpravodaje zahraniční výbor

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Úmluvy o nedovoleném obchodu na moři, kterou se provádí článek 17 Úmluvy Organizace spojených národů proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami ze dne 31. ledna 1995, která byla za Českou republiku podepsána dne 10. října 2000 ve Štrasburku, s tím, že Česká republika učiní při předkládání ratifikační listiny

a) výhrady následujícího znění:

1. Česká republika prohlašuje, že z důvodu uvedeného článku 3 odst. 6 úmluvy nebude aplikovat odst. 2 a 3 tohoto článku;

2. Česká republika si v souladu s článkem 19 odst. 3 úmluvy vyhrazuje právo požadovat, aby jí zasílané žádosti a jiná sdělení a písemné doklady byly vyhotoveny v českém jazyce nebo v jazyce anglickém, nebo aby tím byl překlad do jednoho z těchto dvou jazyků přiložen;

b) prohlášení následujícího znění: Česká republika v souladu s článkem 8 odst. 2 úmluvy prohlašuje, že bude-li jednat jako intervenující stát, může svou intervenci podmínit tím, že osobám majícím její státní příslušnost, které budou vydány podle článku 15 státu vlajky a budou v něm za příslušný trestný čin odsouzeny, bude umožněna přeprava do České republiky, kde si uložený trest odpykají.

II. Pověřuje předsedu zahraničního výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

III. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda pan ministr a pan zpravodaj chtějí využít svého práva závěrečného slova. Zřejmě nechtějí.

Přistoupíme k hlasování a budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem. Pokusím se vás přivolat, zároveň vás na žádost pléna všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Pro ty, kteří přicházejí, opakuji, že budeme hlasovat o návrhu usnesení, které navrhl zahraniční výbor.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 233 z přítomných 128 poslanců 127 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím tento bod a budeme pokračovat v projednávání bodu 94, kterým je

 

94.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Chorvatské republiky
o předávání a přebírání osob na státních hranicích,
podepsaná v Praze dne 30. listopadu 1999
/sněmovní tisk 221/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP