(12.10 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Mluvím tedy o tom, jakým způsobem zlepšit stav věřitelů a dlužníků a jakým způsobem vyčistit legislativu atd.

Co se týká podpory průmyslových zón, není pravda, že vláda podporuje jednu nebo dvě strategické. Existují desítky projektů, na kterých dnes fungují zahraniční nebo čeští investoři, kteří využili zákona o investičních pobídkách a vytvořili tak mnoho pracovních míst. Mimochodem, investoři, kteří využili pobídek, tak se již dnes podílejí na tvorbě hrubého domácího produktu až 8 % a více než 13 % se podílejí na exportu České republiky. Samozřejmě, že tyto projekty na sebe navazují, vzniká velké kvantum subdodavatelských kapacit, které nejsou vázány pouze na jednu automobilku, nebo na jeden podnik, jak zde bylo řečeno. Každé auto ve světě, které dnes jezdí, tak má nějaký komponent z českého průmyslu, z českého malého a středního podnikání.

K likvidaci podniků. Říkáte číslo, ale proč neříkáte, kolik jich v té době zase vzniklo? To je třeba brát seriózně, a nikoliv účelově.

Abych byl smířlivý na závěr. Chtěl bych říci, že velmi pečlivě poslouchám záměry i projevy opozice, protože vždy je co zlepšovat a hledat řešení, která vedou k odstranění překážek v podnikatelském prostředí, která vedou k jejich identifikaci, k tomu, aby se podnikatelské prostředí trvale v České republice zlepšovalo. Věřte, že je to i můj velký zájem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Milanu Urbanovi. Dále jsou přihlášeni pánové Patočka a Říman. Jako první vystoupí pan poslanec Patočka.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, dovolím si zareagovat na vystoupení pana ministra o poznámce, když uvedl, "proč to má poslouchat". On by nám mohl přednášet hodiny, předkládat hodinové argumenty a to, co je vlastně reálná cesta a kdo si vytváří virtuální svět. Jde o realitu pohledu, co je to virtuální realita a realita skutečná, a já věřím, že pan ministr průmyslu a obchodu má osobní zkušenosti, co to je řídit firmy, protože malé a střední podnikání je všechno, a tak si myslím, že hovoří s přesvědčením, které sám získal.

Chtěl bych navázat na jeho přesvědčující projev tím, že když hovořil o podkladech, které jsou seriózní a z kterých se dá vyčíst kvalita tohoto pohledu i podpory této vlády dlouhodobě, tak si myslím, že nezpochybnitelný je dokument, který vydává ČNB a který se jmenuje Zpráva o inflaci. Jistě se tím zabýváte a mnohokrát jsme to zde komentovali, že se tam velmi otevřeně píše o tom, jaká hospodářská deprese a recese působí na malé a střední podniky. Hovořili jsme zde také o tom, jaký obrovský je odliv úvěrů, který neumí tato vláda zabrzdit a který se blíží ke 400 mld. korun od roku 1998 a který představuje v tom komentáři, - reaguji jenom na dokumenty, které nám pan ministr řekl - kde u těchto podniků stále dochází k prohloubení vytvářené ztráty a prohlubuje se platební neschopnost těchto podniků. Tyto podniky nemají možnost dosáhnout na úvěry banky, protože pro banky nejsou seriózním klientem. Zde jsou seriózním klientem obyvatelé nebo domácnosti, což je velmi silně publikováno, ale relativita tohoto poměru úvěrů, které tyto banky umisťují do domácností, obecně do našeho průmyslu, je zcela disproporční. Proč to banky dělají? Protože mají naprosto jasnou levnou kořist. Bezplatně nakupují státní dluhopisy a já si myslím, že je obrovská chyba, že tato vláda toto zpozdila. Tyto podniky nedostaly žádnou podporu při vstupu do EU, nedostávají ji ani teď a nebudou ji dostávat dál. Kolega Plachý řekl, že tato podpora, i když to objektivně hodnotím, se týká naprosto minimálního počtu podniků, a řekl bych, že i umisťování této podpory je něco jiného.

Myslím, že tato vláda měla vytvořit podmínky spolu s ČNB k vytvoření efektivní poptávky, která by vytáhla tuto jistotu pro malé a střední podniky. Jde zde o statisíce zaměstnanců a jejich rodin, které by se neobjevovaly v tomto depresivním nárůstu platební neschopnosti, nezaměstnanosti atd.

Nechtěl bych zde znehodnocovat serióznost nějaké rozpravy a pohledu na tuto věc. Považoval jsem za nutné říci, že si myslím, že tato vláda promarnila tuto možnost, promarnily ji i naše banky, ty se vylepšily, a protože dnes mají lepší kořisti, státní dluhopisy, tak český domácí průmysl nepodporují. Pan ministr zde mluvil o "říši pohádek". Myslím, že toto je spíše pohled do Ministerstva průmyslu, než co naši podnikatelé potřebují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Patočkovi. Dále bude hovořit pan poslanec Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zdržím se tentokrát většího vystoupení, nicméně mě zaujalo slovo pana ministra Urbana v jeho příspěvku, a to slovo bylo "virtualita". Napadlo mě, že skutečně projednávání této zprávy je virtuální záležitostí a že bychom nenašli za zdmi tohoto domu člověka, zejména toho, který se může nazývat tím, že je malým nebo středním podnikatelem, a který by rozuměl tomu, o čem zde vlastně jednáme.

Mohu vám říci jedinou věc. A to, že žádný a střední podnikatel nechce po vládě nic kromě jediné věci - aby vláda mu neházela svou činností klacky pod nohy. Se všemi podporami za desítky nebo stovky milionů, které zde pan ministr vyjmenoval, ty si může vláda nechat - tak zní názor malého a středního podnikatele. Co nám vadí, je to, že den daňové svobody je v ČR 12. června, ale my neustále skloňujeme příklad Irska, kde je den daňové svobody 24. dubna. Neustále skloňujeme podporu malých a středních podnikatelů, ale každý další "koblihový zákon" je likvidací malých a středních podnikatelů, nikoliv podpora.

Jak to s podporou a s vývojem malých a středních podnikatelů vypadá za vlády ČSSD, o tom nás může informovat jedna malá tabulka, kterou si můžete vyhledat na serveru Českého statistického úřadu. Je zajímavé, že s touto tabulkou a s těmi čísly Ministerstvo průmyslu a obchodu v žádné své zprávě, které mají někdy stovky stran, neoperuje. Je to tabulka, která ukazuje vývoj počtu podniků podle počtu zaměstnanců od nástupu vlády sociální demokracie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP