(10.50 hodin)
(pokračuje Rozehnal)

Pozměňovací návrh 6 - § 28 odst. 5 nahradit textem: "Zjistí-li specializované pracoviště, že osoba registrovaná podle § 27 již nesplňuje podmínky pro registraci, rozhodnutí o registraci zruší."

Odůvodnění: V původním návrhu byla možnost odejmout registraci. Doporučuji se k tomu vrátit v této obecné poloze. V návrhu je nesmyslný odkaz na § 33 odst. 4.

Poslední můj návrh je v § 32 odst. 2 vypustit slovo "Puncovního".

Odůvodnění: Pro Puncovní úřad je zavedena v § 4 legislativní zkratka.

Tyto pozměňovací návrhy jsou ke sněmovnímu tisku 451 ve znění usnesení hospodářského výboru z 24. října 2003 a byly k tisku 451/1, jak jsem zachytil. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Ladislav Býček. Prosím pana poslance Býčka a pak pana poslance Ladislava Urbana.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedo, kolegové, kolegyně, dovolte mi, abych předložil několik pozměňovacích návrhů k tisku 451/2, tedy ke znění, které schválil a doporučil sněmovně k projednávání hospodářský výbor.

K hlavě 2 k § 4 odst. 6: Zaměstnanec určeného celního úřadu pověřený k plnění úkolu v systému certifikace surových diamantů, dále jen příslušný celník, musí být prověřen pro účely nakládání s utajovanými skutečnostmi podle zvláštního právního předpisu. Původní text navrhuji zrušit.

K § 6 odst. 3. Odstavec 3 se zrušuje a další odstavce se přečíslují.

K hlavě 3 k § 10 odst. 2: Zaměstnanci specializovaného pracoviště při předložení zásilky zkontrolují stav kontejneru a jeho závěry a následně otevřou každý balíček. Původní text se ruší.

K § 11 odst. 5 - ve čtvrté větě se slova "ve lhůtě 10 dnů" nahrazují slovem "bezodkladně".

K § 17 odst. 3 - odstavec 3 zní: Deklarant je oprávněn být přítomen při vkládání obsahu do kontejneru a jeho opatření závěrou. Původní text se ruší.

K § 18 odst. 4 - zní: Zaměstnanci specializovaného pracoviště zkontrolují doklady (podle § 14 odst. 2), zda deklarant poskytl správné úplné údaje potřebné k vystavení certifikátu České republiky, zda deklarantem předložený kontejner odpovídá přepravě surových diamantů podle tohoto zákona, a provedou porovnání předložených surových diamantů s údaji uvedenými deklarantem. Původní text se ruší.

K § 18 odst. 5 - ve čtvrté větě se slova "ve lhůtě 10 dnů" nahrazují slovem "bezodkladně".

§ 19 v následujícím znění:

1. Specializované pracoviště vloží spolu s výtiskem č. 1 certifikátu České republiky do kontejneru surové diamanty nebo balíčky, které je obsahují, a opatří kontejnery závěrou. Výtisk č. 2 certifikátu České republiky obdrží deklarant.

2. Je-li vývoz surových diamantů v souladu s tímto zákonem a jsou-li splněny další podmínky stanovené zvláštním zákonem, poznámka jedna, vydá určený celní úřad rozhodnutí, kterým se surové diamanty propouštějí do navrženého celního režimu.

3. Bylo-li pravomocně rozhodnuto, že vývoz surových diamantů není v souladu s tímto zákonem, určený celní úřad nepropustí surové diamanty do navrženého celního režimu.

Původní text § 19 se ruší.

K hlavě 4 - § 20 odst. 2 se zrušuje.

V § 21 odst. 3 se slovo "ministerstvu" nahrazuje slovem "specializovanému pracovišti".

K hlavě 5 - § 27, 28: V § 27 odst. 2 a v § 28 odst. 2, 3, 4 a 5 se slova "specializované celní pracoviště" v příslušném gramatickém tvaru nahrazují slovy "specializované pracoviště" v příslušném gramatickém tvaru.

K hlavě 6 - § 30 odst. 2. Odstavec 2 zní: Evidence vedená osobou, která obchoduje se surovými diamanty tak, že je po koupi dále opracovává nebo zpracovává na výrobek, kromě údajů uvedených v odst. 1 dále obsahuje údaje o množství, kvalitativních charakteristikách zpracovaných surových diamantů, názvu zboží z nich vyrobeného, názvu a položkách celního sazebníku. Původní text se zrušuje.

V § 30 odst. 3 se číslice "10" nahrazuje číslicí "5".

V § 31 odst. 1 se § 31 nahrazuje § 30.

V § 32 odst. 4 písmeno c) se zrušují slova "nebo odpadu vzniklého jejich opracováním nebo zpracováním".

V § 32 odst. 4 písmeno e) se na konec věty doplní slova "za přítomnosti statutárního orgánu nebo odpovědného zástupce kontrolované osoby".

V § 32 odst. 8 v písmenu a) se doplňují slova "Puncovní úřad".

§ 32 odst. 9 zní: O námitce podle § 8 písmeno d) rozhodne Puncovní úřad zaměstnance specializovaného pracoviště, proti němuž je námitka vznesena.

§ 32 odst. 10 se upravuje slovo zaměstnanci v množném čísle a nahradit text písmena a) na text "podpis zaměstnance specializovaného pracoviště".

V § 32 odst. 11 vypustit slova "vedoucí kontrolní skupiny" - v první větě.

Hlava 7 - sankce a zabrání věcí. § 33, 34, 35 se nahrazují § 33 v následujícím znění:

1. Osoba, která nakládá se surovými diamanty se dopustí protiprávního jednání tím, že

a) doveze nebo vyveze surové diamanty v rozporu s tímto zákonem,

b) padělá nebo pozmění certifikát, jeho autorizovanou kopii nebo certifikát České republiky nebo s nepravým nebo padělaným pozměněným certifikátem, jeho autorizovanou kopií nebo certifikátem České republiky nakládá jako s pravými,

c) nakládá se surovými diamanty bez registrace získané podle tohoto zákona § 27, nepředloží na výzvu doklady o nabytí surových diamantů, pozmění nebo padělá doklady o nabytí surových diamantů nebo předloží pro účely registrace nepravdivé, pozměněné nebo padělané doklady,

f) poškodí kontejner nebo poruší závěru přiloženou na kontejneru,

g) nevede evidenci podle tohoto zákona nebo vede evidenci nesprávně nebo nedostatečně.

2. Za protiprávní jednání podle odst. 1 právnické osobě, která nakládá se surovými diamanty při podnikatelské činnosti, uloží specializované pracoviště pokutu

a) do 10 milionů korun nebo propadnutí surových diamantů nebo zboží vzniklého jejich zpracováním, dále jen propadnutí věcí, jde-li o protiprávní jednání podle písm. a) až b), do milionu korun, jde-li o protiprávní jednání podle písmena c) a e), do sto tisíc, jde-li o protiprávní jednání podle písmene f) a g).

3. Za protiprávní jednání podle odst. 1 fyzické osobě, která nakládá se surovými diamanty při podnikatelské činnosti, uloží specializované pracoviště pokutu do jednoho milionu korun nebo propadnutí surových diamantů nebo propadnutí věcí, jde-li o jednání podle odst. 1 písmeno a) až d), do sto tisíc korun za jednání podle odstavce písmene e) až g).

4. Za protiprávní jednání podle odst. 1 písm. a), b) a c) bude s registrovanou osobou zahájeno správní řízení o zrušení registrace.

5. Nestanoví-li tento zákon jinak, platí pro řízení o přestupcích podle tohoto zákona zákon o přestupcích s odkazem 14.

§ 37 se mění na § 34, to je propadnutí věci ve stejném znění.

§ 36 se mění na § 35 v následujícím znění:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP