(15.00 hodin)
(pokračuje Stodůlka)

Vláda také kritizuje absenci úpravy postupu při případném rozporu mezi vyjádřeními komor. Něco takového by však mohl stanovit pouze takzvaný stykový zákon, který nemáme. Z ničeho však nevyplývá, že se komory budou vyjadřovat k problému tímtéž způsobem. K rozporu ve stanoviscích komor tak vůbec nemusí dojít, a když ano, tak je věcí vlády, jak s nimi naloží, neboť nejsou závazná. Obávám se, že stanovisko vlády příliš nezohledňuje ani naší ústavní úpravu a její odůvodnění, ani zahraniční modely a trendy směřující zřejmě ve prospěch posilování národních parlamentů jako nositelů demokratické legitimity. Odvolání se na stanovisko národního parlamentu rovněž bývá účinnou taktickou zbraní ministrů při jednání v radě, u nás se však zřejmě dává přednost nezasahování parlamentu do rozhodování vlády, jež je však mnohdy spíše rozhodováním vládních úředníků.

Závěrem dovolte ke stanovisku vlády poznamenat, že zvláště úsměvné je od vlády, která hodlá přijmout stovky nových ministerských úředníků jen kvůli implementaci evropských fondů, kritizovat přijetí čtyř nebo pěti odborných úředníků kanceláře Senátu, v němž je spatřováno "nezanedbatelné zatížení státního rozpočtu".

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, omezil jsem se na podrobnější komentář jediného tematického okruhu návrhu změn jednacího řádu Senátu. Věřím, že k debatě o tématech dalších dojde při vzájemném respektu obou komor Parlamentu na výborové půdě. Prosím vás proto o propuštění návrhu zákona do druhého čtení. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi Jiřímu Stodůlkovi, a nyní žádám aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Stanislav Křeček. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, po obsáhlém výkladu zástupce předkladatelů nepovažuji za nutné zákon více představovat. Vláda má negativní stanovisko k tomuto návrhu, jak už bylo řečeno, jak jste dostali toto stanovisko vlády na stůl, nicméně je nepochybně pravdou, že je právem každé komory upravit si své jednání sama, s tím ovšem, že jednací řády obou komor jsou synergické, to znamená vzájemně podmíněné, a musí být tedy projednány i v naší sněmovně, byť samozřejmě úprava jednání Senátu je v naprosté většině jen věcí senátorů.

Navrhuji proto, abychom propustili zákon do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Z místa také žádnou přihlášku nevidím... Ano, pan kolega Exner a pan kolega Kohlíček. Slovo má pan poslanec Václav Exner. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, nechci ani v nejmenším zdržovat. Myslím, že podstatné věci byly řečeny, i když by některé stály za komentář. Vystupuji hlavně proto, že se domnívám, že je potřeba sladit projednávání návrhu zákona, který projednáváme teď, a návrhu, který jsme projednávali a týkal se Poslanecké sněmovny. Proto navrhuji, aby kromě ústavně právního výboru byl přidělen také výboru pro evropskou integraci a aby lhůta pro projednávání byla souhlasně prodloužena na 80 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Jaromír Kohlíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, jistě jste podrobným studiem senátního tisku, nám předloženého jako senátní tisk číslo 387, došli k názoru, že Senát přece jenom alespoň poněkud reflektuje některé problémy, o kterých jsme zde mluvili v návrhu jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Přesto Senát stále ještě nezachytil, že budeme mít od 1. května 24 českých europoslanců, a ani Senát se nevypořádal s touto materií. Takže i když je tady otevřeno jednání o jednacím řádu Senátu, marně jsem tady hledal jakékoliv zakotvení alespoň možnosti zapojit se do práce. Studoval jsem to možná nepříliš podrobně.

A druhá věc, která mě trošičku překvapuje, a jistě se s ní legislativci budou moci vypořádat: je zde poněkud posouvána hranice, která je mezi prací v Poslanecké sněmovně a Senátem. Domnívám se ale, že to se může všechno vyřešit v ústavně právním výboru při projednávání, a proto nedávám žádný další návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi a konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy ani nevidím žádnou další přihlášku. Obecnou rozpravu končím. Nepadl žádný návrh na vrácení nebo zamítnutí, můžeme se tedy zabývat návrhem na přikázání.

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázaný návrh k projednání ústavně právnímu výboru. V rozpravě padl návrh, aby byl přikázán tento tisk, stejně jako předchozí, výboru pro evropskou integraci. A aby jeho lhůta k projednání byla prodloužena o 20 dnů, tedy na 80 dnů. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování. Nejdříve vás odhlásím, abych zjistil přesný počet přítomných v sále. Požádám vás o novou registraci.

 

Budeme rozhodovat v hlasování číslo 184 o přikázání výboru ústavně právnímu, v hlasování, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 107 pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní v hlasování pořadové číslo 185 rozhodneme o přikázání výboru pro evropskou integraci.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 185 z přítomných 109 pro 71, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Poslední věc k rozhodnutí je hlasování pořadové číslo 186, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro prodloužení lhůty k projednání o 20 dnů. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 186 z přítomných 110 pro 98, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu senátoru Stodůlkovi, děkuji zpravodaji. Končím bod číslo 58 a budeme pokračovat ve schváleném pořadu schůze.

Ještě předtím, než zahájím bod číslo 113, kterým je návrh zastupitelstva hlavního města Prahy, a přilákám náměstka primátora, řekl bych vám důležité upozornění. Den 28. 10. je státní svátek vzniku Československé republiky, vyhlášení zákona o československé federaci a další důležité věci, které se staly v tento slavný den, a je tedy také den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně. Prohlídková trasa ve sněmovně vede i do jednacího sálu, a proto žádám všechny poslance, aby si sklidili své věci ze stolků, protože je příkaz pro úklidovou službu, aby všechny stolky byly uklizeny, a všechno bude v koši, co si neuklidíte. Čili znovu upozorňuji na zajištění svých věcí mimo jednací sál. Děkuji za pozornost.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

113.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 107/ - třetí čtení

 

Bod 113 jsme přerušili do zajištění stanoviska legislativního odboru k pozměňovacímu návrhu poslance a ministra vnitra, místopředsedy vlády Stanislav Grosse, který byl přednesen ve třetím čtení jako související pozměňovací návrh, nikoli legislativně technický, ale související návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP