(14.40 hodin)
(pokračuje Exner)

Navrhuji tedy kromě ústavně právního výboru také výbor pro evropskou integraci a zahraniční výbor, které by měly zaujmout stanovisko k návrhu před druhým čtením.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Slovo má pan profesor Jičínský, připraví se pan kolega Jaromír Kohlíček. Prosím, pane profesore, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, návrh ustavující smlouvy nebo návrh ústavy pro Evropskou unii opravdu přináší řadu nových institutů a nepochybuji o tom, že ať už bude schválen v jakékoli podobě, snaha, aby do normotvorného procesu v rámci unie byly mnohem více než dosud integrovány národní parlamenty, se nepochybně prosadí. Je to důležitý moment z hlediska omezování jevu, který se nazývá demokratický deficit uvnitř Evropské unie.

V tomto směru jsme tu postavení opravdu před nové otázky, kterými jsme se až dosud nezabývali. Moji předřečníci upozorňují na celou řadu problémů, které s projednáváním tohoto návrhu jsou spojeny. Já, ačkoli ne se všemi návrhy souhlasím, souhlasím s nimi v tom, že je tady řada problémů, kterými se musíme zabývat.

Ve srovnání s těmi přílohami, které uvádějí stručný výtah z jednacích řádů Národního shromáždění Francie a jednacího řádu Spolkového sněmu, chci upozornit na jeden podstatný moment, který v tomto návrhu podle mého soudu je nedostatečně zhonorován. Tady se mluví o výboru pro evropskou integraci jakožto ústředním výboru Poslanecké sněmovny, ale oba jednací řády oněch parlamentů, o kterých jsem mluvil, kladou velký důraz na to, aby více výborů bylo vtaženo do projednávání těchto věcí. Myslím, že to je moment, který je třeba nepochybně vzít v úvahu při další práci na tomto návrhu.

Když se ale podíváme na návrh změny jednacího řádu Senátu a na to, že nám dosud chybí - a o tom, proč chybí, jsme už hovořili v minulém období - zákon o styku obou komor, potom si myslím, že to vůbec nebude jednoduchá záležitost a zřejmě by bylo vhodné prodloužit dobu pro projednávání těchto věcí, protože jsou to opravdu záležitosti, kterými jsme se až dosud moc nezabývali.

Nakonec jenom jednu poznámku ke kolegovi Pospíšilovi, když hovořil o dělbě moci. Chci říci, že Evropská unie je - a můžeme o tom mít názory pozitivní, nebo negativní - ale v každém případě je to zvláštní útvar bez precedentu a v tomto směru Montesquieuova teorie dělby moci se tam v této podobě neuplatňuje tak, jak se uplatňuje na území národních států. Tento moment musíme brát v úvahu i při domýšlení praktických důsledků, o kterých se tady hovořilo.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému. Slovo má pan poslanec Kohlíček. Konstatuji, že nemám už žádnou přihlášku do obecné rozpravy. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, projednáváme vcelku málo obsažnou a řekl bych velmi skoupou novelu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, která bohužel nepřináší odpověď na základní otázky. Například nám v této novele chybí vůbec jakákoli reflexe toho, že od 1. května 2004 bude Česká republika součástí Evropské unie a že bude mít své poslance v Evropském parlamentu. Tady se vůbec neřeší otázka, jak zapojit tyto naše zástupce do práce Poslanecké sněmovny. Není to poprvé, co na to upozorňuji při projednávání zákonů, které se týkají postavení našich poslanců a které se týkají práce v Poslanecké sněmovně.

Chtěl bych zdůraznit, že jestliže vezmeme vážně tento návrh, potom je třeba jej výrazně přepracovat. Je zřejmě třeba, aby Poslanecká sněmovna měla podobné mechanismy, jako má Senát, kde organizační výbor urychleně po získání podkladů rozhodne, který výbor se bude čím zabývat. Nedokážu si představit, že by v současném stavu výboru pro evropskou integraci, při vší úctě k váženým kolegům, kteří jsou jeho součástí, jsme byli schopni tento objem práce jako nejvýznamnější výbor této sněmovny zvládnout. To je první poznámka.

Druhá poznámka je velmi podstatná. To, co tady vůbec chybí, to je reflexe toho, že ve druhém víkendu června budeme mít 24 poslanců Evropského parlamentu. Ani v této novele se nezakotvuje, jaký bude vztah těchto poslanců k tomuto váženému tělesu. Čili jestli se budou moci účastnit jednání pléna sněmovny, jestli zde budou moci vystupovat, jestli budou mít právo vystupovat v jednotlivých výborech a jakým způsobem budeme ten styk - bavíme se tady také o stykovém zákonu, to říkal pan kolega Jičínský už jak dlouho - tak jak bude vypadat tento kontakt mezi poslanci Evropského parlamentu a poslanci našich dvou komor, tzn. Poslanecké sněmovny a Senátu.

To jsou velmi závažné věci. Doporučoval bych velmi vřele prodloužení termínu na projednání této novely, i když původně jsem se domníval, že by bylo lepší vrátit ji předkladatelům k přepracování. Ale to nenavrhuji. Doporučuji prodloužit termín k projednání minimálně na 80 dní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl pan kolega Jaromír Kohlíček. Konstatuji, že nemám další přihlášky do obecné rozpravy, proto obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není. Nepadl žádný návrh na vrácení ani zamítnutí, o kterém bychom hlasovali po obecné rozpravě, a budeme se tedy zabývat návrhy na přikázání a délku projednání tohoto textu.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. V rozpravě, a pan zpravodaj mě jistě kontroluje, padl návrh, aby byl ještě přikázán výboru pro evropskou integraci a zahraničnímu výboru. Jiné návrhy nepadly, pokud jde o přikázání. Je tomu tak? (Ano.)

Pokud se mnou souhlasíte, pokusím se získat větší počet poslanců do sněmovny. Odhlásím vás a požádám vás všechny o novou registraci, abychom podle správného kvora mohli odhlasovat jednotlivé návrhy, které jsou podle rozpravy bezkonfliktní.

 

Protože jsme získali potřebné kvorum k hlasování, zahajuji hlasování pořadové číslo 179 a ptám se, kdo je pro přikázání ústavně právnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 179 z přítomných 104 pro 103, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Zahájím tedy hlasování o přikázání výboru pro evropskou integraci, a to hlasování číslo 180. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 180 z přítomných 110 pro 91, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Další návrh na přikázání je přikázání výboru zahraničnímu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 181 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 181 z přítomných 112 pro 56, proti 24. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP