(12.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Je možná základním právem občana i svoje zájmy, záliby a koníčky provozovat, aniž by byl omezován a aniž by omezoval ostatní spoluobčany. Dosavadní tradice rybářství, a teď myslím sportovní rybářství, v České republice i bývalém Československu a koneckonců ještě v Rakousko-Uhersku nás všechny opravňuje k tomu, abychom nesli svoji zodpovědnost nad pokračováním této tradice, a dlužno říci, že ve světě jsme vážení a ctění za to, že se nám podařilo po dlouhá desetiletí zachovat bohatou druhovou rybí obsádku, že se nám podařilo každoročně udržovat tuto rybí obsádku, že se nám daří ale i třeba vítězit na mezinárodních soutěžích, ale co je nejdůležitější, že se nám podařilo tato občanská sdružení udržet při velké aktivitě v práci s mládeží.

Vůbec nechci hovořit nějak dopodrobna o tom, že 60 tisíc mladých lidí, 60 tisíc dětí chodí do rybářských kroužků, aktivně provozují rybářský sport. Jestliže se takovýmto způsobem naplňuje jejich volný čas, tak je to nejlepší prevence proti drogám, proti kriminalitě, proti zneužívání alkoholu a proti všem nejrůznějším negativním jevům. Ano, přátelé, zneužívání alkoholu, protože alkohol se může používat v souladu například k léčebným účelům. Je to vysvědčení, které musíme zachovat i pro budoucí mladé lidi, pro budoucí děti, které se budou moci věnovat rybaření, i když budou mít třeba hluboko do kapsy.

Je nebezpečí, že pokud se nám nepodaří tento trend udržet, a to je další připomínka, která s tou první souvisí, že místo 1200 korun ročně budou náklady na rybaření několik set korun denně pro takovéhoto člověka jenom proto, aby mohl rybařit. A to zejména po dopadu reformy veřejných financí nebude možné u řady občanů.

Takže bych chtěl poprosit, abychom si sedli pevně na zem, abychom pozměňovací návrhy, které předložíme v podrobné rozpravě - budu to já a bude to kolega Grůza - abychom zvážili, že je třeba těmto pozměňovacím návrhům popřát sluchu, podpořit je. Podpoříme tím zachování lidového rybářství. A není pravda, že na vlastnické vodě soukromých vlastníků bychom chtěli cokoliv tímto způsobem omezovat.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Do obecné rozpravy se ještě jednou hlásí pan poslanec Pešán. Pan ministr počká.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, chtěl bych jenom stručně reagovat na kolegu zpravodaje Kováčika.

Nerad bych, aby tady došlo k nějakému posunu toho, co jsem tady řekl. Nehovořil jsem o lidovém rybářství nebo o Českém rybářském svazu. Hovořil jsem o tom, že současně platný zákon už byl mnohokrát novelizován. Jsem autorem zákona, který teď platí. Když jsme v roce 2000 tento zákon, tuto novelu, dělali, tak jsem uvedl ve své řeči asi tolik, že si nedělám ambice předělávat celý rybářský zákon, že rybářský zákon je velice složitá norma, která souvisí s vodním zákonem, a že tudíž vyzývám vládu, aby připravila již konečně komplexní rybářský zákon tak, jak by měl vypadat. Se současnou platnou normou, o které, znovu zdůrazňuji, všechny zainteresované rybářské svazy vědí, hovořil jsem se všemi a musí mi to potvrdit, jsou spokojeni, netřeba na tom nic měnit. Pokud potřebujete měnit něco kvůli Evropské unii, přidejte to k tomuto stávajícímu zákonu do doby, než se podaří vytvořit nový opravdu kvalitní rybářský zákon.

Když jsem dělal komplexní pozměňovací návrh, a netvrdím, že byl stoprocentně přesný, protože není v silách poslance toto všechno obsáhnout, snažil jsem se alespoň zase o kousek posunout současně platný. Nejedná se o nějaký útok na Český rybářský svaz. Ale jestli jsme se dostali do určitých problémů, a musím podotknout, že v případě jednání na zemědělském výboru jsem byl informován, že stávající novela je výsledkem jakéhosi křehkého konsensu mezi všemi zainteresovanými, tak že současně maily, které nám chodí, tak jsou důkazem, že pravý opak je pravdou.

Proto jsem se snažil v tuto chvíli nějakým způsobem vytvořit časový prostor tak, abychom mohli provést to, co jsem řekl už ve své úvodní řeči, to znamená přidat pouze normu Evropské unie k současně stávajícímu zákonu, a tím si vytvořit prostor pro vytvoření opravdu komplexního rybářského zákona. Protože ač máme zajisté všichni dobré vztahy k Českému rybářskému svazu, tak si musíme uvědomit, že rybářský zákon jako takový neděláme kvůli Českému rybářskému svazu, ale že ho děláme pro všechny rybáře, a tudíž z toho bychom měli vycházet.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pešánovi. Hovořit bude pan ministr Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, dovolte mi říci v obecné rozpravě několik slov k tomuto návrhu zákona, především se vyjádřit k určitým obavám, které vznáší rybářský svaz ve vztahu k výběrovým řízením, které obsahuje tento zákon.

Chtěl bych sdělit, že obavy rybářského svazu jsou liché, neboť jsme se dohodli na tom, že výběrová řízení budou probíhat po deseti letech a bude existovat institut opčního práva. To znamená, že ti, kteří se o revíry řádně starají, řádně platí povodím, nemusí mít obavu, že by o své rybářské revíry přišli. Vládní koalice ve svém vládním prohlášení jednoznačně říká, že budeme podporovat činnost těchto nevládních organizací, ať už jsou to rybáři, myslivci, drobní chovatelé, včelaři. Myslím si, že Ministerstvo zemědělství tyto organizace podporuje, a nejen hmotně, finančně, ale chceme jim vytvořit určitý zákonný rámec pro jejich činnost.

Jsem přesvědčen o tom, že tento zákon, tak jak je navržen, včetně pozměňovacích návrhů, které jsou vzneseny a které ještě padnou, tak jak jsme se dohodli, přinese rybářům záruku, že budou moci rybářské právo u nás ve státě bez problémů a dlouhodobě vykonávat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Jaroslavu Palasovi. Do obecné rozpravy se ještě hlásí pan poslanec Jan Grůza.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte i mně několik slov k průběhu projednávání tohoto zákona. Tento zákon byl v podstatě projednáván již několik měsíců, kdy docházelo k dohodám a schůzkám mezi zástupci odborné veřejnosti, myslím tím zástupce Českého rybářského svazu, Moravského rybářského svazu, zástupce produkčních rybářů, vlastníků vodních děl, a dalšími. Snažili jsme se skutečně najít takový konsensus, takový návrh rybářského zákona, který by byl přijatelný pro všechny tyto skupiny.

Domnívám se, že tohoto konsensu do určité míry nebo do velké míry bylo dosaženo. Nicméně poslední týdny skutečně ukázaly, že ne všechny problémy se nám podařilo v tomto návrhu zákona vychytat. Základním problémem, a hovořil o něm kolega Kováčik, je skutečně to, jestli má být zachován stávající systém obhospodařování rybářských revírů. Nechci hovořit o lidovém rybářství, neboť tento pojem může být do značné míry zprofanován a s poukazem na minulé období.

Nicméně skutečně zde máme vybudovaný systém, který nám skutečně závidí evropské země, který zabezpečuje, že máme ve všech řekách rybí osádky, všechny vody máme zarybněné. To je skutečně velká deviza. Stát může v tomto případě rozhodnout, jak naloží, a teď se mi jedná o tekoucí vody, s tímto svým majetkem. Je to takový královský regál, kdy můžeme buďto říci, že tento majetek poskytneme volné ekonomické soutěži, jednotlivé revíry vyhlásíme výběrovým řízením a budeme se snažit na nich něco málo vydělat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP